Senior Trainee: Henri Paulamäki — ihminen robotin takana
Digian Senior Trainee -blogisarjassa digialaiset kertovat omin sanoin työurastaan ja siitä millaista meillä on työskennellä. Tällä kertaa MOST Digitalilta yrityskaupan myötä digialaistunut Henri Paulamäki kertoo ohjelmistorobotiikan parissa työskentelystä ja mitä tapahtui, kun muutaman kymmenen tyypin työyhteisö muuttuikin yli 1400 tekijän yhteisöksi.
Tervehdys! Olen Henri Paulamäki, ja haluan jakaa kanssasi sen, kuinka päädyin työskentelemään Digialle ohjelmistorobotiikan parissa sekä muutaman vinkin, mikäli sinua kiinnostaisi myöhemmin seurata tälle matkalle. Matemaattiset aineet ovat aina olleet lähellä sydäntäni ja päädyinkin opiskelemaan fysiikkaa Helsingin yliopistolle. Suuntautumisenani oli laskennallinen fysiikka, jossa pääsin simuloimaan supertietokoneiden avulla materiaalien käyttäytymistä. Tämä sekä tietojenkäsittelyn sivuaineeni vetivät minua syvemmälle ohjelmoinnin maailmaan. Ohjelmointi alkoi kiinnostaa minua enemmän kuin perinteinen luonnontiede, ja halusin nähdä oman työni konkreettiset tulokset nopeammin, kuin mihin koin, että olisin tutkijana pystynyt. Työmahdollisuudet ohjelmoinnin saralla olivat myös laajemmat kuin akateemisella uralla.
Valmistumisvuotenani 2019, etsin suuntaa uralleni ja vastaani tuli MOST Digitalin, josta myöhemmin tuli osa Digiaa, RPA-kehittäjän (Robotic Process Automation -kehittäjän) avoin työpaikka. Opinnoistani minulla oli kertynyt kokemusta muiden ohjelmointikielien lisäksi Pythonista, jota tässä tehtävässä vaadittiin, ja kiinnostuin tehtävään tarkemmin tutustuessani siitä, mitä kaikkea ohjelmistorobotiikka mahdollistaakaan ja mitä hyötyjä se voi tuoda. Hain tehtävää ja sillä tiellä ollaan yhä, vaikka nykyään olen siirtynyt arjessa kehittäjän tehtävistä enemmän teknisten työskentelytapojemme kehittämiseen sekä esihenkilön rooliin ja uusien kehittäjiemme perehdyttämiseen.
Ohjelmistorobotiikalla helpotat ihmisten työarkea
RPA-kehittäjänä työskentelin pitkälti Pythonilla Azure-ympäristössä. Ohjelmistorobotiikassa käytimme paljon myös testausautomaatiossa käytettäviä teknologioita, kuten Seleniumia, simuloimaan käyttäjän toimintaa. Kehittämillämme ratkaisuilla pyrimme vähentämään ihmisen tekemää manuaalisen työn ja rutiinitoimenpiteiden määrää, parantamaan tarkkuutta ja automatisoimaan sekä nopeuttamaan prosesseja. Näin käyttäjällä vapautuu aikaa itselle mieluisampaan ja haastavampaan tekemiseen. Tästä pidänkin työssäni. Pystyn konkreettisesti ja helposti osoittamaan hyödyn asiakkaillemme ja helpottamaan usein monien ihmisten työarkea. Meillä on asiakkaita suurista, kansainvälisistä yhtiöistä ja julkisen sektorin suurista organisaatioista alle kymmenen hengen yrityksiin. Robotit kuuluvat kaikille.
Ohjelmistorobotiikan ala tarjoaa runsaasti mahdollisuuksia pitkälle tulevaisuuteen. Sen avulla voimme kustannustehokkaasti esimerkiksi siirtää automaattisesti tietoa vanhentuneista järjestelmistä uusiin järjestelmiin, mikä on tällä hetkellä hyvin ajankohtaista monilla hyvinvointialueilla potilastietojärjestelmien osalta. Tämä mahdollistaa sen, että yritysten ei tarvitse jäädä jumiin vanhentuneisiin järjestelmiinsä, vaan he voivat rohkeasti kehittyä ja kehittää omaa infraansa.
Kun MOSTilaisesta tuli digialainen — ei se polttanut pahasti
Vuosi MOST Digitalin ja Digian yhdistymisestä on kulunut ja on miellyttävää huomata, että monet hyvät käytännöt ja toimintatavat, jotka olivat MOSTille rakkaat, ovat säilyneet entisellään. Kehittämisen saralla on edelleen vallalla hyvin toimivat tavat ja käytännöt, jotka ohjaavat projektien läpivientiä ja auttavat kehittäjiämme tekemään ketterää ja laadukasta työtä. Tämä on yksi niistä asioista, jotka ovat säilyneet muuttumattomana.
Mutta entäpä se, mikä on muuttunut? Eräs valtava muutos on myös yhteisön koko. Kun aloitin MOST Digitalilla, meitä oli muutama kymmenen kaveria. Nyt olen osa yli 1400 kollegan yhteisöä. Tämä lisää mahdollisuuksiamme verkostoitua ja oppia toinen toisiltamme. Jotka vahvasti liittyvät, kas kummaa, Digian kulttuuriin. Yksi hienoimmista tähänastisista kokemuksistani digialaisena oli, kun 2023 alussa Helsingin Messukeskukseen kerääntyi yli 1000 digialaista juhlimaan uuden strategiakauden aloitusta. Se oli hieno tapa kohdata ihmisiä ja nähdä millainen yhteisö minulla on tukena sekä tutustua ylipäätään digialaisiin ympäri Suomen.
Ison organisaation mukana on tullut myös eri tavalla mukaan systemaattisuus ja selkeät prosessit, jotka ovat nyt osa työarkeamme myös kehitystyön ulkopuolella. Olemme saaneet tukea ja resursseja asioihin, jotka aiemmin saattoivat olla yhden tai kahden ihmisen varassa, kuten HR-asioiden hoito, kouluttautuminen, toimitila-asiat ja monet muut käytännön asiat. Tämä on merkittävä parannus, joka varmistaa, että kaikki sujuu arjessa sujuvasti ja tehokkaasti. Tämä helpottaa myös uusien kehittäjien integroitumista joukkoomme, kun voi luottaa siihen, että kaikki asiat hoidetaan ajallaan ja asianmukaisesti ja se vapauttaa meidät keskittymään ydintehtäviimme ja asiakkaisiimme. Iso talo ja laaja liiketoiminta-alue tuovat myös monipuolisia uramahdollisuuksia tulevaisuutta miettien.
Yksi merkittävä etu, jonka olemme saaneet Digian kautta, on suuremman yrityksen asema ja kontaktit markkinassa. Asiakaskentässä olemme nyt tunnetumpia ja uskottavampia, mikä on helpottanut uusien asiakkuuksien hankintaa. Tämä on ollut erityisen tärkeää ja vaikuttanut myönteisesti tuloksiimme ja ovat lisänneet vakautta ja tehokkuutta, mikä on arvokasta.
Jatkuva oppiminen on elinehto — jokainen meistä on Senior Trainee
Tällä alalla pääsee työskentelemään niin vanhempien teknologioiden kuin myös aivan uusien ja vasta pinnalle nousevien teknologioiden parissa. Onkin tärkeää ymmärtää, että omaa osaamista ja tietoa alan trendeistä ja tulevista teknologioista pääsee, ja pitää, kehittää jatkuvasti. Aika RPA:n parissa ei käy ainakaan tylsäksi. Itseäni tällä hetkellä esimerkiksi kiinnostaa mitä kaikkea tekoäly tuokaan tulevaisuudessa mukaan ohjelmistorobotiikkaan sekä ohjelmistokehittäjän työhön esimerkiksi tekoälyavustinten kautta.
Yksi asia, joka tekee Digiasta houkuttelevan työnantajan, on sen mahdollistama ja tukema jatkuva työssä oppiminen. Täällä tarjotaan runsaasti mahdollisuuksia kouluttautumiseen, oli kyse sitten esihenkilötyöstä tai teknologiasta, kuten tekoälystä. Työntekijät saavat tukea ja resursseja kasvaa omalla alallaan ja jakaa tietoa myös muiden kesken esimerkiksi eri heimoyhteisöissä. Myös vapaa-ajankerhoissa keräännytään yhteen jakamaan tietoa, mutta myös tutustumaan eri tiimeissä työskenteleviin digialaisiin ja näin muodostamaan uusia yhteyksiä. Itse olen saanut koulutusta esimerkiksi esihenkilötyöhön Digian järjestämän DiVe-koulutuksen kautta, joka on ollut erittäin olennaista, kun olen siirtynyt kehittäjän roolista esihenkilön rooliin, perehdyttäjäksi uusille kehittäjillemme sekä kehittämään myös omia toimintatapojamme.
Muutama vinkki alan opiskelijoille työuran alkuun
Hankkikaa monipuolista osaamista IT-alalta, mukaan lukien pilvipalvelut, käyttöliittymien koodaus, tietokannat ja rajapinnat. Teidän ei tarvitse olla syväasiantuntijoita kaikessa, mutta kokonaisuuksien hahmottamiseen auttaa, kun ymmärrätte näiden eri alueiden logiikan siellä taustalla.
Olkaa rohkeita ja luottakaa itseenne työnhaussa. Älkää aliarvioiko taitojanne. Osaatte enemmän kuin uskottekaan ja työtä tekemällä sekä omien projektien ja harrastuneisuuden kautta kokemusta kertyy.
Pysykää ajan tasalla alan kehityksestä ja osoittakaa kiinnostusta uusiin teknologioihin, kuten tekoälyyn. Alati muuttuva ala kaipaa kovasti osaajia, jotka pysyvät uusien tuulien kyydissä.
Ohjelmistorobotiikka tarjoaa monia mahdollisuuksia, ja jatkuvalla oppimisella voitte menestyä tällä alalla. Toivotan teille kaikille innostavaa matkaa RPAn maailmaan!
Tilaa blogikirjoitukset sähköpostiisi