Senior Trainee: Mitä yhteistä on talouskonsultilla ja fitness-kisaajalla?
Senior Trainee -blogisarjassa digialaiset kertovat omasta urastaan sekä syistään työskennellä Digialla. Tällä kertaa talouskonsulttimme Veera Aunesluoma kertoo mitä yhteistä talouskonsultilla ja fitness-kisaajalla voikaan olla?
Heti alkuun tehdään pieni katsaus historiaan ja melkein kymmenen vuoden takaiseen aikaan. Vuosi 2013 oli näin nykyhetkestä tarkasteltuna aika merkittävä sekä oman henkilökohtaisen elämäni, että urani kannalta. Tuolloin työskentelin ison IT-tukkurin palveluksessa. Työkaverini kertoi kerran lounaalla hakeneensa talouskonsultin paikkaa eräältä Microsoft Dynamics 365 for Finance and Operations -toimittajalta. Kuuntelin kiinnostuneena selostusta työnkuvasta ja totesin, että minusta tulee vielä talouskonsultti jonain päivänä – työ kuulosti niin itselleni sopivalta.
Samassa työpaikassa juttelin toisen kollegani kanssa siitä, kuinka hänen puolisonsa treenaa tavoitteellisesti kuntosalilla. Itsekin olin käynyt salilla tuossa vaiheessa jo jonkin aikaa ja koin sen itselle sopivimmaksi tavaksi urheilla. Sanoin kollegalle tuolloin, että haluaisin joskus olla ”oikeasti hyvässä kunnossa” ja kisata fitness-lajeissa.
Uskon vakaasti siihen, että kun omat tavoitteet ja unelmat kertoo ääneen, niiden toteutumisen todennäköisyys kasvaa
Noista puolihuolimattomista lausahduksista jäi selkeästi idea itämään. Uskon vakaasti siihen, että kun omat tavoitteet ja unelmat kertoo ääneen, niiden toteutumisen todennäköisyys kasvaa. Tällä hetkellä olen työskennellyt talouskonsultin roolissa Microsoft Dynamics 365 for Finance and Operations – toiminnanohjausjärjestelmän parissa Digialla vähän yli kolmen vuoden ajan. Hiukan lyhyemmän aikaa olen treenannut kuntosalilla tavoitteellisesti, tähtäimessäni syksyllä 2022 järjestettävät Fitness Cup- suomenmestaruuskilpailut ja lajinani bikini fitness.
Uusi suunta uralle ja hyppy tuntemattomaan
Digialle päädyin hakemaan töihin hetkessä, joka on varmaan monille tuttu jossain vaiheessa työuraa – jokin asia, henkilökohtaisessa elämässä tai työarjessa, ”pakottaa” meidät ottamaan elämässä uuden suunnan ja hyppäämään johonkin tuntemattomaan. Muistan edelleen, kuinka onnelliseksi tulin, kun kuulin, että minut oli nykyiseen rooliini. Olin ja olen kiitollinen siitä, että järjestelmää tuntemattomana noviisina minut valittiin vaativaan tehtävään ja oppimiskykyyni sekä motivaatiooni luotettiin.
Ennen Digialle tuloa olin kuullut Digiasta työnantajana paljon hyvää, jonkin verran neutraalia enkä oikeastaan ollenkaan negatiivista. ”Ehkä hiukan iso ja persoonaton talo”, ajattelin, mutta mietin myös, että tässä olisi varmasti turvallinen valinta työnantajaksi nyt, kun olin laittanut itseni tilanteeseen, jossa pitää ottaa haltuun täysin itselle uusi järjestelmä. Kollegoita oli jo tuolloin useita, ja yritysostojen myötä määrä on varmasti tuplaantunut. Monilla heistä on jo useiden vuosien ja monien projektien kokemus konsulttina toimimisesta sekä laaja-alainen ymmärrys talouden prosesseista eri toimialoilta.
Työmatkoista ja sosiaalisen elämän huomattavasta supistumisesta johtuen käsissäni olikin yllättävän paljon vapaata aikaa.
Vähitellen pääsin itsekin työhön kiinni ja ensimmäiseen projektiini ja projektitekemistä olen jatkanut siitä lähtien. Työpäiväni koostuvat sen mukaan, missä vaiheessa projektissa mennään. Erilaisia dokumentaatioita, testausta, määrittelyjä ja käytön tukea mahtuu jokaiseen projektiin. Aloittaessani Digialla keväällä 2019 viihdyin hyvin toimistolla, varmasti siksi että Tampereen toimistolla on aika rento ja mukava tunnelma sekä usein kollegoita paikalla. Koronakevät mullisti paljon, mutta toisaalta itse työn tekemiseen se vaikutti lopulta hyvin vähän. Työmatkoista ja sosiaalisen elämän huomattavasta supistumisesta johtuen käsissäni olikin yllättävän paljon vapaata aikaa. Syksyyn 2020 mennessä päätin, että kuntosalilla treenaus menee omalla arjen prio-listalla korkealle paikalle, ja kesällä 2021 päätin, että tähtään fitness-kisoihin.
Kuvaavaa on se, etten joutunut edes miettimään sitä, kuinka työpaikallani suhtauduttaisiin tähän asiaan. Tiesin, että Digialla kunnioitetaan työaikaa ja vapaa-aikaa, ja on hyvin pitkälti jokaisen omista preferensseistä kiinni, kuinka hyvin nämä kaksi pystyy pitämään erillään. Itse koen, että tarvitsen ja haluan elämääni työn ja perheen lisäksi jotain aivan omaa ja itselle mielekästä tekemistä.
Aikataulujen hallinta on siis tärkeässä osassa elämässäni, työpäivinä ja niiden ulkopuolella.
Pyrin tekemään työpäiväni ns. toimistoaikaan eli aloitan kahdeksan aikaan aamulla ja lopettelen neljän aikaan iltapäivällä. Tämä sopii minun arkeeni parhaiten, mutta halutessani voisin aloittaa aiemmin tai myöhemmin, kunhan olen sovituissa palavereissa läsnä. Koska teen työtä valtaosin etänä kotoa käsin, en joudu heräämään mitenkään epäinhimilliseen aikaisin, vaikka aamuni alkavat arkisin 45 minuutin aamulenkillä.
Päiväni tauottuvat myös syömisen mukaan, eli en koskaan jätä väliin lounasta tai välipalaa työpäivinäkään – tästä kuulenkin välillä kollegoilta kuittailua: ”Taasko sä syöt jotain?!”
Arkena vietän illat pitkälti kuntosalilla, jossa vierähtää matkoineen kerralla vähän päälle kolme tuntia. Salitreenien ja aerobisen harjoittelun lisäksi teen kehonhuoltoharjoitteita sekä harjoittelen poseerausta lähes päivittäin. Viikonloppuisin lepään ja vietän aikaa perheeni kanssa. Jotta tämä kaikki on ylipäätään mahdollista, suunnittelen työpäiväni, ruokailuni (niin omat kuin lasteni), leponi, treenini (ja lasten harrastukset) ja kaiken ekstran siihen päälle aika tarkasti.
Aikataulujen hallinta on siis tärkeässä osassa elämässäni, työpäivinä ja niiden ulkopuolella. Onneksi olen vahvasti rutiineilla ohjautuvaa tyyppiä ja kun tiedän, että jonkin asian deadline lähestyy, se tulee yleensä tehokkaasti hoidettua.
Mitä yhteistä sitten on talouskonsultilla ja fitness-harrastajalla?
Äkkiseltään ajateltuna talouskonsultilla ja fitness-lajien harrastajalla ei välttämättä näkisi olevan kovin paljon yhteistä. Kun lähdin pohtimaan tätä asiaa, löysin kuitenkin aika monta asiaa, jotka näitä kahta yhdistävät.
-
Esihenkilön ja valmentajan rooli
Jokaisella työntekijällä on esihenkilö, ja (lähes) jokaisella fitness-kisaajalla on valmentaja. Esihenkilö ja valmentaja sparraavat, mahdollistavat, ovat mukana tavoitteiden asettamisessa ja antavat palautetta suorituksesta.
-
Itsenäinen tekeminen
Konsultti toimii usein tiimissä, ja tämän lisäksi projektissa tehdään työtä tiiviisti muiden kollegoiden, projektin johdon, asiakkaan sekä kolmansien osapuolien kanssa. Siitä huolimatta työ on varsin itsenäistä ja jokainen vastaa omasta tekemisestään. Samoin toimitaan fitness-urheilussa. Treenata voi tietenkin kaverin kanssa, mutta suoriutuminen on vain ja ainoastaan itsestä kiinni. Itsensä johtaminen ja itsekuri ovat isossa osassa molemmissa.
-
Pitkäjänteisyys
D365 F&O- järjestelmän omaksumiseen menee aikaa, enemmän tai vähemmän. Joka tapauksessa useita vuosia. Järjestelmän senioriosaajatkin päivittävät osaamistaan ottamalla jatkuvasti haltuun uusimmat järjestelmämuutokset ja -päivitykset. Fitness-lajista riippuen kisoihin tähtäävä valmennuskausi kestää vuodesta useaan vuoteen, ja lähes kaikilla kisaajilla on jotain aiempaa urheiltutaustaa jo tätä ennen. Harjoittelu on välillä mentaalisesti ja fyysisesti raskasta, ja prosessiin pitää luottaa, koska nopeita tuloksia ei näissä lajeissa ole jaossa. Pitkäjänteisyys on tärkeää molemmissa, ja koskaan ei tule silti valmiiksi 😉.
-
Esiintymistaidot
Esiintymistaitoja tarvitaan molemmissa, joskin eri tavoin. Konsultin rooliin kuuluu monesti erilaisten esitysten valmistelu ja pitäminen (livenä tai etänä), kouluttaminen ja myynnilliset tehtävät. Selkeä ulosanti sekä yleensäkin halu ja kyky olla ”esillä” ovat mielestäni tärkeitä ominaisuuksia konsultille, vaikkakin tässä roolissa esitetään tiettyä asiaa eikä omaa itseään. Fitness-lajeissa taas arvioidaan lavasuoritus, joka samalla on se lajin ”lajisuoritus”, vaikkakin kaikki (kova) työ tehdään ennen lavalle nousemista. Fitness-lajeissa esiintyminen on äärimmäisen tärkeä osa suoritusta, ja lavalla esitetään tuomareille oma fysiikka parhaalla mahdollisella, lajinomaisella tavalla.
Lueteltujen aiheiden lisäksi varmasti löytyy muitakin yhtäläisyyksiä. Mielestäni tärkeää kaikessa tekemisessä, niin työn kuin vapaa-ajan, on se, että se motivoi itseä. Jokaiselle löytyy varmasti se oma, sopiva urheilulaji tai liikuntamuoto, ja sopiva työpaikka. Digiaa työnantajana suosittelen niille osaajille, jotka haluavat rohkeasti tarttua tekemiseen, arvostavat jatkuvaa oppimista, haluavat jakaa osaamistaan, ja voivat seisoa ylpeästi työnsä takana.
Jos nämä asiat resonoivat sinussa, kannattaa käydä tutustumassa Digian uramahdollisuuksiin tarkemmin alta
Tilaa blogikirjoitukset sähköpostiisi