Skip to content

Senior Trainee: Rekrytoijan vinkit IT-alalle hakeutuville

IT-ala houkuttelee yhä useampaa alanvaihtajaa ja opiskelijaa. Haastattelimme Digialla rekrytoijana työskentelevää Ella Raskilaa siitä, millaisia asioita olisi hyvä muistaa hakiessa työpaikkaa IT-alalta.  

Millainen on hyvä LinkedIn-profiili? Korvaako LinkedIn-profiili perinteisen CV:n?

LinkedInista on tullut tärkeä kanava työnhakijoille ja rekrytoijille. IT-alalla rekrytoijat usein etsivät osaajia suoraan LinkedInin verkostoista tai vähintäänkin tarkistavat LinkedIn-profiilin hakemuksen jättäneiltä.

LinkedIn-profiilissa kannattaa panostaa erityisesti hakusanoihin (keywords), jotta profiili löytyy rekrytoijien etsiessä osaajia. LinkedIn-profiilissa on hyvä pitää mielessä se, että profiilista tekee sen näköisen, mihin olet tähtäämässä uralla, esimerkiksi jos olet tähtäämässä ohjelmistokehityksen tehtäviin, laita profiiliin mahdollisimman paljon hakusanoiksi niitä teknologioita, jotka sinua kiinnostavat ja joita olet mahdollisesti päässyt jo käyttämään opintojen tai harrastusprojektien kautta. Hakusanoja kannattaa laittaa yleiseen esittelyyn itsestä (Summary/About), työ/koulutushistoriaan sekä Skills-osioon. Rekrytoijat etsivät osaajia paljon hakusanojen avulla ja mitä enemmän niitä on profiilissa, sitä paremmin tulee löydetyksi. Meitä rekrytoijia kiinnostaa myös se, mihin olet urallasi tähtäämässä ja mitä haluat oppia, joten tätä kannattaa avata LinkedIn-profiilissa ja CV:ssä.

Vaikka Linkedin-profiilin merkitys kasvaa työnhaussa, se ei kuitenkaan aina korvaa perinteistä CV:tä. CV:n rooli korostuu avoimissa hauissa, joissa rekrytoijat käyvät läpi useita hakemuksia, tällöin on hyvä, että hakijoiden osaamisen pystyy näkemään samassa muodossa. 

CV:ssä ja LinkedIn-profiilissa kannattaa pitää mielessä selkeys, CV:n ei tarvitse mahtua yhdelle sivulle vaan tärkeintä on, että siitä tulee esiin oleellisin työkokemus ja osaaminen. CV:n tekoon on myös saatavilla erilaisia visuaalisia CV-pohjia (usein ilmaisia), joita kannattaa hyödyntää. CV kannattaa tehdä kerralla kuntoon, jolloin se on helposti muokattavissa aina hakukohtaisesti.

Millaista osaamista IT-alalla arvostetaan?

Ohjelmointikokemus ja oma kiinnostus ohjelmointia kohtaan avaa mahdollisuuksia monenlaisiin tehtäviin IT-alalla, mutta se ei aina ole välttämätöntä. IT-alalta löytyy myös paljon erilaisia rooleja, jotka eivät suoraan vaadi ohjelmointitaustaa, kuten projektipäälliköiden, esimiesten tai konsulttien tehtäviä. Uraa aloittelevilla alan työkokemus on usein vielä melko vähäistä, mutta hakemuksessa kannattaa tuoda esiin, millaista muuta kokemusta sinulle on karttunut esimerkiksi erilaisten harrasteprojektien tai muun itseopiskelun kautta. Tällöin kannattaa ehdottomasti linkata mukaan esimeriksi oma portfolio ja/tai GitHub-linkit. Myös toimialaosaaminen on hyvin arvokasta, sillä esimerkiksi Digialla teemme asiakasprojekteja hyvin erilaisille toimialaloille ja asiakkaille. Esimerkiksi, jos olet toiminut varastotöiden parissa, siitä on ihan varmasti etua, jos päätät hakea logistiikan toiminnanohjausjärjestelmän kehitystehtäviin. SOTE-puolen projekteissa on myös iso etu, jos olet toiminut alan tehtävissä aikaisemmin. Yleisesti asiakasprojekteissa toimimisessa myös asiakaspalvelun ja/tai myynnin tehtävistä on valtavasti etua.

IT-ala on siitä mielenkiintoinen, että se kehittyy valtavan nopeaa tahtia. Digiallakin sanotaan, että jokainen digialainen on Senior Trainee, sillä kukaan ei ole koskaan valmis vaan aina löytyy uutta opeteltavaa. Eli oma uteliaisuus ja kiinnostus uuden oppimiseen on erityisen arvokasta IT-alalle hakeutuvalle. 

Miten erottautua muista hakijoista?

Itse rekrytoijana arvostan kovasti jo hakemuksesta käy ilmi hakijan tuntemus ja perehtyneisyys haettavaan yritykseen, esimerkiksi Digialla voisi miettiä, mikä liiketoiminta meillä erityisesti kiinnostaa ja mitä lisäarvoa ja osaamista juuri sinä toisit. Kannattaa laittaa myös omaa persoonaa peliin ja lähettää esimerkiksi lyhyt videoesittely itsestäsi! Video on erinomainen tapa erottautua ja sen avulla rekrytoijat pääsevät jo vähän paremmin tutustumaan sinuun kuin pelkän hakemustekstin kautta. Kannattaa seurata sinua kiinnostavia yrityksiä sosiaalisen median kanavissa, niistä saa usein todella paljon tietoja ja ymmärrystä esimerkiksi kulttuurista, ihmisistä ja ydintekemisestä. Hakemuksen kirjoittaminen ja motivaation kohdentaminen yritykseen on aika paljon helpompaa, kun on jo seurannut yritystä, erilaiset uratarinat antavat myös vinkkiä siitä minkälaisia osaajia yritys on palkannut ja minkälaista itse tekeminen siellä on. 

Miten päästä aloittamaan uraa IT-alalla?

IT-firmat järjestävät usein erilaisia Trainee-ohjelmia tai koulutuspolkuja, jotka ovat hyvä väylä päästä aloittamaan uraa ja näkemään, millaista työskentely IT-alalla on. Myös Digia järjestää vuosittain Career Compass -ohjelman opiskelijoille ja alanvaihtajille. 

New call-to-action

 

Tilaa blogikirjoitukset sähköpostiisi