Skip to content

Kuinka varmistaa, että mobiilisovellus on käyttäjälle merkityksellinen?

Älypuhelimen käyttäjälle on tarjolla jatkuvasti uusia mobiilisovelluksia, joita houkutellaan lataamaan uutuudenviehätyksellä tai erilaisilla latauseduilla. Iso osa uusista ladatuista sovelluksista unohtuu tai tulee poistetuksi, kun puhelin ilmoittaa tallennustilan täyttymisestä. Kuinka varmistaa, että oma sovellus ei päädy karsittavien listalle?

Avainasia mobiilisovelluksen merkityksellisyyteen on, että niiden on liityttävä ihmisten arkeen. Käyttäjällä pitää olla joku syy palata mobiilisovellukseen yhä uudelleen.

Tässä muutama esimerkki asiakkaidemme sovelluksista, joista on tullut erottamaton osa käyttäjiensä arkea:

SM-Liiga sovellukset ja reaaliaikaiset pelitapahtumat

Jääkiekon SM-Liiga Oy julkaisi Digian kanssa toteutetun Liiga-sovelluksen maaliskuussa. Liiga-joukkueiden omat sovellukset ilmestyivät syyskuussa.

Kun peli on käynnissä, sovellus antaa käyttäjälle reaaliaikaisesti ilmoituksen pelitapahtumista. Vaikka et ole pelissä, voit seurata pelin etenemistä sovelluksen kautta. Pelejä on kauden aikana kymmeniä ja kaikkiin ei ehdi, vaikka on joukkueen fani. Sovelluksen kautta pysyt kärryillä, missä mennään.

Useilla joukkueilla on käytössä myös mobiilikausikortti, joka korvaa muovisen kortin. Lisäksi mobiilikausikortin voi lainata kaverille muutamalla näppäilyllä, kun ei itse pääse peliin.

HSL ja matkaliput

HSL:n mobiilisovellus on osa satojentuhansien pääkaupunkiseudun asukkaiden arkea. HSL-sovelluksesta voi ostaa matkalipun, olipa kyseessä kertalippu tai kausikortti. Samasta sovelluksesta löytyy myös reittiopas, jonka avulla näkee helposti mikä joukkoliikenneväline kannattaa valita ja milloin. Lisäksi sovellus kertoo reitillä tarvittavan lipputyypin.

MyStockmann ja kanta-asiakaskortti

Stockmann uudisti lokakuussa kanta-asiakasohjelmansa, joka siirtyi entistä voimakkaammin mobiiliin. Käytännössä entisestä muovikortista voi luopua, ja kanta-asiakkaaksi tunnistautuminen tapahtuu jatkossa sovellusta kassalla näyttämällä. Lisäksi sovelluksessa on kuponkeja, joita voi käyttää kassoilla, ja käyttäjä saa notifikaatioita uusista eduista.

Näin varmistat sovelluksesi merkityksellisyyden

Turhia sovelluksia ei kannata tehdä. Kuinka sitten varmistaa, että oma sovellus on käyttäjilleen merkityksellinen? Kaksi asiaa korostuu.

Ensinnäkin: jotta voi tietää, millaista sovellusta asiakkaat tarvitsevat arjessaan, on tiedettävä, millaista heidän arkensa on ja miten sitä voisi parantaa. Palvelumuotoilun monet metodit tarjoavat keinoja selvittää, mitkä asiat ovat omien asiakkaiden arjessa tärkeitä ja mihin he ehkä kaipaisivat mobiilista apua.

Toiseksi: jotta sovelluksen pystyy toteuttamaan niin, että se aidosti vastaa tunnistettuihin arjen tarpeisiin, tarvitaan usein laajempaa näkökulmaa sekä yrityksen koko tietojärjestelmien arkkitehtuurin ymmärrystä. Mobiilisovellus on tyypillisesti käyttöliittymä toiminnoille, joita toteuttavat monet muut järjestelmät, olipa kyse tilausten toimituksesta tai lipun ostosta.

Merkityksellisen mobiilisovelluksen suunnittelussa ei siis olekaan kyse vain mobiilisovelluksesta. Pitää tuntea asiakkaat ja suunnitella koko järjestelmäkokonaisuus niin, että asiakkaille pystytään toteuttamaan toivotut palvelut. Ei ihan pikkujuttu, mutta täysin mahdollista, kuten esimerkit yllä todistavat. Arjesta irralliset sovellukset joutuvat unohdettujen ja poistettujen sovellusten hautausmaalle.

 

Tilaa blogikirjoitukset sähköpostiisi