Skip to content

Mitä tapahtuu tekoälyn kehityksessä vuonna 2024-2025?

Kuluva vuosi 2024 on tekoälyn käännekohta ja kehitysvauhti kiihtyy. Mutta mitä se konkreettisesti tarkoittaa ja mitkä ovat sen vaikutukset organisaatioissa? Digian teknologiajohtaja Juhana Juppo avaa videolla muutosmatkan vaiheita ja antaa vinkkejä, miten organisaatiot pysyvät vauhdissa mukana.



  1. Vuosi 2024 on tekoälyn käännekohta.  Puheista ja suunnitelmista siirrytään käytännön kokeiluihin ja organisaatiot ottavat ensimmäisiä askeleita tekoälyn hyödyntämisessä arjessa. Organisaatiot alkavat ymmärtää tekoälyn merkityksen ja vaikutuksen omaan liiketoimintaan.

  2. Muutosmatka alkaa ja erot kasvavat. Organisaatioissa lähdetään luomaan prosesseja, hallintoa sekä eettisiä ohjeita tekoälyn hyödyntämiseen. Osa organisaatioista menee jo vauhdilla eteenpäin ja kasvattavat  eroa hitaampiin.

  3. Tekoälymallit ja työkalut kehittyvät vauhdilla. Kuinka pysyä mukana ja tarvitseeko? Keskeistä on miettiä omia liiketoimintatavoitteita sekä käyttää oikeaa teknologiaa ja työkalua oikeaan paikkaan

  4. Uudenlaista osaamista tarvitaan. Tekoälyn hyödyntäminen vaatii uudenlaista erikoisasiantuntemusta. Organisaatioissa osaamista lähdetään kehittämään aktiivisemmin, mutta syntyy myös kasvava tarve uudenlaiselle osaamiselle ja alan erikoisosaajille. Tekoälyosaajista on kova pula ja syntyy myös uudenlaisia tehtäviä, ammattinimikkeitä ja konsultointibisnestä. 

  5. Muutos edellyttää johtamista ja johdon sitoutumista. Tekoälyn laajempi hyödyntäminen on muutosmatka koko organisaatiolle, ei vain IT:lle. Organisaatioiden johdolla on merkittävä rooli muutoksen johtamisessa. Tekoälyyn liittyvästä työstä tulee johdettua: visiot, strategiat ja  tiekartat tekoälyn hyödyntämiseen. Työlle asetetaan tavoitteita.

  6. Vuonna 2025 suuret liiketoimintahyödyt alkavat näkyä. Kokeilut ja käytännön toteutukset alkavat tuottaa suuremmin liiketoimintahyötyjä, jotka ovat myös osoitettavissa ja mitattavissa.

Millaisia konkreettisia askeleita tekoälyn hyödyntämisen kanssa kannattaa nyt ottaa?

AI:n hyödyntämisessä kannattaa edetä harkiten mutta rohkeasti. Tekoälyn hyödyntäminen kannattaa aloittaa sieltä mistä vähimmällä vaivalla saa eniten hyötyä. Monilla aloilla tekoäly tuo niin suurta tehostusta, että kaikkein suurin riski on jäädä kehityksestä jälkeen. Odottelemaan ei kannata jäädä, sillä tekoälyn hyödyt ovat saatavilla jo nyt.

  1. Arvioikaa lähtötilanne. Mikä on organisaationne AI-maturiteetti?

  2. Rakentakaa tiekartta. Tunnistakaa, missä tekoälystä on eniten apua ja priorisoikaa kehityshankkeet.

  3. Varmistakaa resurssit ja kyvykkyydet. Kasvattakaa osaamista siellä. missä tunnistatte erityisesti puutteita.

 

 

Mietitkö miten edetä tekoälyn hyödyntämisessä?
Tutustu Tekoälyn Tiekarttaan

Digia_AI_tiekartta_banneri_1200x627

Autamme tunnistamaan, miten juuri teidän organisaationne hyötyisi tekoälystä eniten, ja laadimme tiekartan konkreettisten hyötyjen saavuttamiseksi – olittepa lähdössä liikkeelle tai hakemassa kiihdytystä seuraavalle tasolle.

Tutustu Tekoälyn Tiekarttaan >

 

Lue lisää aiheesta:




AI_nosto_etusivu_katsaus

Tilaa blogikirjoitukset sähköpostiisi