Skip to content

Tekoälyn 7 vaikeaa kysymystä – Näin huomioit ja ratkaiset AI:n potentiaaliset haasteet

Tekoäly avaa ennennäkemättömiä mahdollisuuksia, mutta samalla siihen liittyy useita haasteita, jotka saattavat hidastaa sen hyödyntämistä. Myönteistä on, että nämä haasteet on mahdollista ratkaista. Digian teknologiajohtaja Juhana Juppo kertoo seitsemästä vaikeasta tekoälyn teknologisesta ja eettisestä kysymyksestä ja neuvoo, millaisia ratkaisuja niihin löytyy.


"Vuoden 2025 loppuun mennessä tekoäly on arkipäivää kaikilla toimialoilla. Siksi myös tekoälyn haasteisiin ja mahdollisiin ongelmiin on suhtauduttava riittävällä vakavuudella", toteaa Digian teknologiajohtaja Juhana Juppo.

Hän vastaa Digialla tekoälyn hyödyntämisestä sekä sisäisesti että asiakkaille tarjottavissa palveluissa. Juppo kertoo, että tekoälyyn liittyy useita potentiaalisia haasteita, jotka koskevat niin teknologisia kuin eettisiäkin kysymyksiä.

"Viestini on, että tekoälyn huolet ovat todellisia, mutta ne voidaan ratkaista. Tämä onnistuu, kun valitaan sopivat teknologiat ja työkalut ja käytetään niitä oikealla tavalla."

Tekoälyn huolet ovat todellisia, mutta ne voidaan ratkaista.

Juppo nostaa esiin seitsemän AI-järjestelmiin vaikuttavaa haastetta ja kertoo toimivista keinoista niiden ratkaisemiseen.

1. Tekoälyn ”hallusinaatio” – Älä unohda ihmisen kontrollia

”Hallusinaatioksi” kutsutaan tilannetta, jossa tekoäly antaa oikeilta näyttäviä vastauksia, jotka eivät kuitenkaan perustu mihinkään todelliseen pohjatietoon. Juppo kertoo, että hallusinaatioiden vaara on vähentynyt merkittävästi, mutta tekoälymallit voivat edelleen toisinaan johtaa käyttäjäänsä tahattomasti harhaan.

"Jos tekoälyä käytetään kriittisiin tehtäviin, ihmisen tulee olla mukana ketjussa kontrolloimassa toimintaa ja tekemässä lopulliset päätökset", Juppo neuvoo.

Yksi keskeinen periaate on läpinäkyvyys. Järjestelmissä pitäisi mahdollisuuksien mukaan pystyä näkemään, millä tiedoilla ja perusteilla tekoäly on tehnyt ratkaisunsa.

2. Varo vääristymiä – Tekoälykin voi olla ennakkoluuloinen

Väärin säädetty tekoäly alkaa helposti toistaa ihmisten ennakkoluuloja. Näin voi käydä, jos esimerkiksi rekrytointijärjestelmää neuvotaan etsimään nykyisten työntekijöiden kaltaisia ehdokkaita.

"On parempi säätää järjestelmä etsimään parasta osaamista sen hetkiseen tarpeeseen ja sivuuttamaan kaikki muut taustamuuttujat", Juppo neuvoo.

Tekoäly voi auttaa poistamaan ihmisen ennakkoluuloja.

Oleellista on ymmärtää, miten vääristymiä voi syntyä erilaisissa järjestelmissä. Jos tekoälyn ja ihmisen yhteistyö toteutetaan taitavasti, tekoäly voi jopa auttaa poistamaan ennakkoluulojen vaikutusta.

"Esimerkiksi rekrytoinnissa tekoäly voi etsiä puolueettomammin sopivia ehdokkaita. Ihminen voi sitten haastatella kandidaatteja ja huomioida pehmeämpiä arvoja, kuten henkilön sopivuutta tiimiin", Juppo kertoo.

3. Varmista, että noudatat lakeja – ja valmistaudu EU:n tekoälysäädökseen

"Tekoälysovellukset, jotka käsittelevät esimerkiksi henkilötietoja, joutuvat noudattamaan erittäin tarkasti yksityisyyden suojan ja datan käsittelyn sääntöjä", Juppo muistuttaa.

Tekoälyn hyödyntämisessä täytyy olla tarkkana, että järjestelmät täyttävät kaikki lainsäädännön ja myös toimialakohtaisten säädösten vaatimukset. Juppo kertoo, että niiden noudattaminen onnistuu hyvin, kunhan asia huomioidaan jo kehitysvaiheessa.

Samalla kannattaa valmistautua pian alkavaan sääntelyyn . Euroopan unioni on luonut maailman ensimmäisen kattavan tekoälysäädöksen, joka asettaa vaatimuksia varsinkin korkeamman riskin tekoälyjärjestelmille. Uudet vaatimukset tulevat voimaan vaiheittain tulevina vuosina, ja niihin on hyvä varautua jo nyt.

4. Eettiset kysymykset – Tekoälyyn liittyy tärkeitä vastuullisuuden näkökulmia

"Tekoälyn tulisi kunnioittaa eettisiä perusperiaatteita, kuten oikeudenmukaisuutta ja ihmisen itsemääräämisoikeutta. AI-järjestelmien täytyy noudattaa ihmisoikeuksia ja välttää aiheuttamasta vahinkoa", Juppo painottaa.

EU:n uusi lainsäädäntö jakaa tekoälyjärjestelmiä eri luokkiin. Jotkin käyttöalueet – esimerkiksi ihmisten biometrinen tunnistaminen tai sosiaalinen luokittelu – kielletään kokonaan. Säädös määrittelee myös korkean riskin alueita, joissa tekoälyn käyttö on sallittua, mutta joissa eettisiin kysymyksiin täytyy kiinnittää erityistä huomiota.

"Tietynlaisiin IT-järjestelmiin on jo pitkään liittynyt pakollinen tietosuoja-analyysi. Tekoälyjärjestelmissä tulisi samaan tapaan käydä läpi eettisiä kysymyksiä, jotta voidaan varmistaa, ettei ongelmia synny."

5. Tekijänoikeudet – AI synnyttää haastavia kysymyksiä

Tekoälyllä luodut teokset synnyttävät monimutkaisia kysymyksiä tekijänoikeuksista, eikä kaikkiin ole vielä varmoja vastauksia. Juppo esimerkiksi muistuttaa, että tekijänoikeus ei välttämättä kata AI:n itsenäisesti luomia teoksia. Tähän vaikuttaa muun muassa se, missä määrin ihminen on jatkokehittänyt tekoälyn luomaa työtä.

Tekijänoikeuskysymykset harvoin estävät tekoälyn hyödyntämisen, mutta ne on hyvä ottaa huomioon varsinkin generatiivisessa tekoälyssä.

6. Älä unohda tekoälyn sosiaalisia vaikutuksia

"Tekoäly ja sen vaikutukset tulevat näkymään asiantuntijaorganisaatioissa aivan kaikkialla", toteaa Juppo.

Vaikutukset ovat parhaimmillaan erittäin myönteisiä. Juppo kertoo, että esimerkiksi tekoälyä rutiinitehtävissä hyödyntävät lääkärit voivat käyttää enemmän aikaa potilastyöhön. Toisaalta monia huolestuttaa, menettävätkö he työnsä tai miten heidän työtehtävänsä muuttuu.

Osallista ihmisiä ja keskustele muutoksista.

Kun tekoälyä otetaan käyttöön, kannattaa osallistaa ihmisiä ja keskustella yhdessä tulevista muutoksista, Juppo neuvoo.

On tärkeää toimia vastuullisesti ja huomioida muutosten erilaiset vaikutukset ja myös niiden nopeus.

7. Huomioi tietosuoja ja tietoturva – AI:ta voi käyttää korkeimmissa turvaluokissa

Tietoturvan merkitys korostuu tekoälyssä, sillä AI-järjestelmillä käsitellään tyypillisesti suuria datamassoja. Juppo kertoo, että tekoälyjärjestelmistä voidaan tehdä erittäin turvallisia. Tämä vaatii sitä, että kehittäjillä on riittävästi osaamista ja oikeat työkalut – ja että turvallisuuteen kiinnitetään huomiota ajoissa.

"Tekoälyä voidaan hyödyntää myös korkeimman turvaluokituksen järjestelmissä. Tekoälymallia voi tarvittaessa käyttää vain paikallisesti, jolloin dataa ei lähde lainkaan ulos järjestelmästä", Juppo muistuttaa.

Lähde tekoälymurrokseen rohkeasti ratkaisu kerrallaan

Juppo kannustaa etenemään AI:n hyödyntämisessä harkiten mutta rohkeasti. Monilla aloilla tekoäly tuo niin suurta tehostusta, että kaikkein suurin riski on jäädä kehityksestä jälkeen.

On myös hyvä muistaa, että kaikkia tekoälyn kysymyksiä ei tarvitse ratkaista kerralla.

"Tarvittava tekninen ja eettinen analyysi voidaan tehdä järjestelmäkohtaisesti silloin, kun uutta ratkaisua toteutetaan. Kumppaneilta saa tähän asiantuntevaa apua. Tekoälyn erilaiset haasteet voidaan näin huomioida ja ratkaista", toteaa Juppo.

 

Mietitkö miten edetä tekoälyn hyödyntämisessä?
Tutustu Tekoälyn Tiekarttaan

Digia_AI_tiekartta_banneri_1200x627

Autamme tunnistamaan, miten juuri teidän organisaationne hyötyisi tekoälystä eniten, ja laadimme tiekartan konkreettisten hyötyjen saavuttamiseksi – olittepa lähdössä liikkeelle tai hakemassa kiihdytystä seuraavalle tasolle.

Tutustu Tekoälyn Tiekarttaan >

 

Lue lisää aiheesta:



AI_nosto_etusivu_katsaus

Tilaa blogikirjoitukset sähköpostiisi