Pelkkää pölyä? Näin palvelumuotoilu parantaa oikeasti IT-projektisi lopputulosta
Onko palvelumuotoilun ilosanoma syystä tai toisesta vielä onnistunut livahtamaan ohi korviesi? Tiedätkö, miten palvelumuotoilua voidaan hyödyntää IT-projekteissa? Lue Marko Knuutilan muistilista.
Palvelumuotoilu ei ole projektin päätteeksi palvelun päälle ripoteltavaa taikapölyä, vaan sillä on paikkansa minkä tahansa toteutuksen alkumetreiltä lähtien. Vaikka ymmärrystä palvelumuotoilun tärkeydestä löytyisikin, saattaa se kuitenkin herättää kokemattomalle kysymyksiä. Kuinka paljon lisää työtä se tuo jo valmiiksi suureen ja ehkä tiukastikin aikataulutettuun projektiin? Täytyykö palvelumuotoilijoiden kanssa kammata läpi kaikki osa-alueet, jotta siitä on hyötyä?
Tässä kuuluisat kolme pointtia, miten palvelumuotoilua voi hyödyntää IT-projekteissa.
1. Palvelumuotoilu mukaan jo tarjouspyyntöä valmistellessa
Palvelumuotoilu liitetään ajatuksissa usein vasta toteutusvaiheeseen, mutta sillä on paikkansa jo tarjouspyyntömateriaalin valmistelussa. Palvelumuotoilun työkalujen avulla voi kirkastaa tavoitetta ja parantaa ymmärrystä siitä, mitä yritys oikeastaan tarvitseekaan.
Samalla tulet varmistaneeksi, että myös tarjouksen jättäjät huomioivat palvelumuotoilun omassa tekemisessään, jotta lopputulos on todella sellainen, joka vastaa tarpeisiisi ja tuo toivottuja hyötyjä liiketoiminnalle.
2. Palvelumuotoilu sopii kaiken kokoisiin projekteihin
Palvelumuotoilu osana it-projektia ei tarkoita automaattisesti massiivisia käyttäjätutkimuksia tai pitkää suunnittelua ennen käytännön toimiin ryhtymistä. Sen sijaan palvelumuotoilua voi toteuttaa hyvin erikokoisesti tarpeiden mukaan. Liikkeelle voi lähteä hyvin pienestäkin asiasta ja luoda ymmärrys, suunnitelmat ja toteutus – jopa alle viikossa. Pienistä ja nopeista lähdöistä voi olla hyötyä myös isommissa projekteissa.
Nyrkkisääntönä voidaan pitää sitä, että palvelumuotoilu kannattaa nostaa pöydälle heti, kun halutaan kehittää uutta tai jo olemassa olevaa palvelua. Erityisesti isoissa investoinneissa palvelumuotoilija on paikallaan, sillä se tuo varmuutta ja jopa parannuksia itse projektiin.
3. Palvelumuotoilu rakastaa epäonnistumisia
Ketterät toimintatavat yleistyvät IT-projekteissa, ja fail fast -periaatteen noudattamiseksi tarjoaa palvelumuotoilukin omat keinonsa. Nopeat iteroinnit ja vuoropuhelu sekä tuotannon että käyttäjien kanssa varmistavat, että projekti on jatkuvasti menossa oikeaan suuntaan.
Pienet epäonnistumiset projektin aikana myös tuntuvat vähemmän kivuliaalta, verrattuna siihen, että mahdolliset puutteet käyttöliittymässä tai asiointipoluissa huomataan vasta loppusuoralla.
Entä seuraavaksi?
Palvelumuotoilu ei ole taikapölyä, mutta se ei myöskään ole pitkää ja syvällistä vihkiytymistä vaativaa salatiedettä. Palvelumuotoilussa on sen sijaan kyse pitkälti ymmärryksestä ja maalaisjärjen käytöstä: haluamme ymmärtää syvällisesti, mitä ollaan tekemässä ja miksi. Lisäksi tarvitaan kykyä muuttaa ymmärrys konkreettisiksi suunnitelmiksi ja toimenpiteiksi.
Kiinnitä siis projektissasi huomiota siihen, että palvelumuotoilu on läsnä jokaisessa vaiheessa. Tämän saavuttaaksesi voit joko ottaa projektiin mukaan palvelumuotoilun ammattilaisen tai varmistaa, että nykyiset tekijät ovat omaksuneet palvelumuotoilun ajatusmaailman sekä menetelmät.
Tilaa blogikirjoitukset sähköpostiisi