Skip to content

Senior Trainee: Sami Kinnunen - erään digialaisen ratkaisuarkkitehdin tarina

Senior Trainee -blogisarjassa päästään kurkistamaan digialaisten arkeen ja uratarinoihin. Tässä blogissa Digialla ratkaisuarkkitehtina työskentelevä Sami Kinnunen kertoo siitä, millaista työskentely meidän Microsoft Dynamics -tiimissä on ja mistä ratkaisuarkkitehdin arki oikein koostuu.

Työurani alkoi monikansallisessa teknologiayrityksessä sisäisenä Dynamics AX -asiantuntijana. Kuuden ja puolen vuoden jälkeen halusin nähdä myös toimittajan puolta, olinhan seurannut vierestä meidän kumppanimme toimintaa, ja aloitin työskentelyni Digialla keväällä 2014 sovelluskonsulttina silloisessa Dynamics AX -yksikössä. Hain moniin Suomessa sijaitseviin Dynamics AX -taloihin, ja olin kuullut eräältä Digian asiakkaalta positiivista palautetta heistä, joten päätin hakea myös sinne. Odotukseni oli päästä tekemisiin useiden erilaisten toimialojen kanssa hyvässä työilmapiirissä mukavien työkavereiden kanssa. Odotukseni täyttyivät, kun pääsin heti osalliseksi yhteen suureen asiakasprojektiin sekä muutamiin jatkuvien palvelujen asiakkuuksiin. Kesällä 2015 irtisanouduin ja käväisin muualla, mutta palasin takaisin Digialle jo tammikuussa 2016 vanhemmaksi konsultiksi. Silloinen työpaikkani koki suuren organisaatiomuutoksen juuri sinne saavuttuani, ja Digian tarjottua minulle uudelleen töitä oli helppo palata tuttuun ja turvalliseen työyhteisöön. Useamman projektin jälkeen siirryin tämänhetkiseen rooliini ratkaisuarkkitehdiksi keväällä 2019.

Työskentelen Microsoft Dynamics 365 -tuotteen parissa. Työhöni kuuluvat asiakkaillemme suoritettavat käyttöönottoprojektit sekä toimin myös jatkuvissa palveluissa. Olen myös myynnin apuna tarjouksia työstettäessä. Microsoft Dynamics 365 -tuote, tai oikeastaan alusta, käsittää monta eri järjestelmää, joista ratkaisuarkkitehtinä minä keskityn lähinnä Microsoft Dynamics 365 Finance- ja Microsoft Dynamics 365 Supply Chain Management -järjestelmiin, mutta ratkaisuarkkitehtinä minun kuuluu tietää myös muiden Dynamics 365 -järjestelmien toiminnoista sekä Office 365:n mahdollisuuksista.

"Minun roolini ratkaisuarkkitehtinä on pitää kokonaisratkaisu hallussa ja katsoa, että eri osa-alueet toimivat harmoniassa keskenään."


Käyttöönottoprojektit ovat suuria ja monimutkaisia projekteja, joissa uuden järjestelmän avulla modernisoidaan ja tehostetaan asiakkaan toimintatavat ja tuodaan heille tätä kautta suurta lisäarvoa heidän liiketoiminnalleen. Minun roolini ratkaisuarkkitehtinä on pitää kokonaisratkaisu hallussa ja katsoa, että eri osa-alueet toimivat harmoniassa keskenään. Keskustelen siis paljon projektissa olevien asiantuntijoiden kanssa sekä avustan heitä parhaisiin ratkaisuihin. Kuvaan paljon ratkaisua ja siihen liittyviä asioita asiakkaalle erilaisin graafisin kuvin, jotka selittävät asiaa paljon paremmin kuin käsien heiluttelu ja puhuminen, jotka myös kuuluvat työhöni. Tiedän siis kaikesta vähän, mutta kuitenkin tarpeeksi. Työni on hyvin mielenkiintoista ja vaihtelevaa. Koskaan et tiedä, mitä tuleva viikko tuo tullessaan, kun asiakas saa päähänsä täysin uuden idean, Microsoft julkaisee jotakin mullistavaa tai tuotannossa oleva järjestelmä päättää alkaa nikottelemaan. Asiakkaan uusi idea saa ratkaisuarkkitehdin aivoissa rattaat pyörimään, kun alan miettimään asiakkaalle hänen kuvaamansa tarpeeseen parasta ratkaisua. Tuotannossa oleva asiakkaan järjestelmä on aina prioriteettilistalla ensimmäisenä. Sen nikotellessa kutsutaan tiimi koolle ja aletaan hakea syytä nikotteluun ja sitä kautta nopeaa ratkaisua, jotta asiakkaan liiketoiminta ei häiriinny. Myös alati muuttuva Microsoftin tarjoama haastaa jatkuvaan uuden opiskeluun ja uuden oppimiseen, sillä ratkaisuarkkitehti on se, keneltä asiakas kyselee ensimmäisenä uusista ominaisuuksista.

Työtä mielenkiintoisten asiakkaiden ja projektikokonaisuuksien parissa

Olen ollut mukana meidän Woikoski-asiakkuudessa käyttöönottoprojektin alusta asti. Woikoski teki suuren digiloikan vaihtamalla heidän silloisen SAP-toiminnanohjausjärjestelmänsä Microsoft Dynamics 365 -järjestelmään. Aloitin projektissa vastuukonsulttina kuljetustenhallinnan osa-alueessa. Kuten aina, projekti aloitettiin analyysivaiheella, jossa määriteltiin tulevan ratkaisun runko ja prosessit. Roolini laajeni myöhemmin tilaustenhallinnan osa-alueeseen, joka oli kuljetustenhallinnan kanssa ikkuna myös muihin osa-alueisiin ja näin sain hyvän käsityksen kokonaisratkaisusta. Projektin loppupuolella siirryin nykyiseen rooliini ratkaisuarkkitehdiksi, jonka myötä myös muiden Digian Woikoskelle toimittamien järjestelmien toiminta tuli tutummaksi. Tällä hetkellä tuotamme Woikoskelle jatkuvia palveluita edelleen kehittäen ja tehostaen heidän liiketoimintaansa.

"Digia on kehittynyt huimasti omissa siiloissaan elävistä yksiköistä asiakkaita palvelevaksi kokonaisuudeksi, joka yhteisvoimin tekee asiat luvatusti. Tällä hetkellä olemme toimintatavoissamme matkalla seuraavalle tasolle."


Usean Digialla vietetyn vuoden jälkeen olen huomannut, kuinka täällä näkyy kehitys. Digia on kehittynyt huimasti omissa siiloissaan elävistä yksiköistä asiakkaita palvelevaksi kokonaisuudeksi, joka yhteisvoimin tekee asiat luvatusti. Tällä hetkellä olemme toimintatavoissamme matkalla seuraavalle tasolle, jossa Digia ottaa jälleen suuren harppauksen eteenpäin. Elämme siis mielenkiintoisia aikoja.

Oppimisyhteisö, jota tukee aktiivinen heimotoiminta

Oma yksikkö on tietysti se koti, mutta Digiana me olemme yhteisö, joka yhdessä palvelee asiakkaita. Eri yksiköt keskustelevat keskenään parhaista ratkaisuista asiakkaillemme. Tähän yhteisöllisyyteen liittyvät vahvasti Digian heimot, joissa eri yksiköiden ihmiset kokoontuvat yhteisen osa-alueen äärelle jakaen tietoa muille digialaisille. Aiheena voi olla esimerkiksi, mitä heidän yksikössään tehdään, mitä heidän käyttämänsä järjestelmät tekevät, miten he ovat ratkaisseet jonkin asian, mitä työkaluja he käyttävät esimerkiksi arkkitehtuurien tai mobiilinäyttöjen rautalankamallien mallintamiseen. Itse kuulun useampaankin heimoon, kuten Agile-, Sote-, Toiminnanohjaus- ja tietysti Dynamics 365 -heimoon, jossa toimin myös vapaaehtoisena erään aliheimon fasilitaattorina.

Digialla koen saavani työlleni arvostusta. Työlläni on myös tarkoitus: tehdä maailmasta parempi ja helpompi paikka elää, vaikka sitten yksi projekti kerrallaan. Digialla pääsee toteuttamaan itseään haastavien ongelmien äärellä. Monenkin päivän pähkimisen jälkeen, kun ratkaisu löytyy ja näkee asiakkaan kasvoilta huojentuneen ja tyytyväisen ilmeen, voi todeta itselleen, että palkka on ansaittu tältäkin päivältä.

Jos siis haluat haastavia työtehtäviä alati muuttuvassa ympäristössä, jossa kuulut hyvähenkiseen ja suvaitsevaiseen, yhteen hiileen puhaltavaan yhteisöön, niin tule meille töihin tänne Digialle! Olet erittäin tervetullut joukkoomme. Meillä pärjäämisessä tarvitset vain asennetta oma-aloitteisuuteen, uuden oppimiseen ja tiimissä työskentelemiseen. Ei se polta pahasti, kuten kulttuuriperiaatteissamme todetaan.

Jos sinua kiinnostaa liittyä kovatasoiseen Microsoft-osaajiemme joukkoon, katso avoimet työpaikkamme ja hae meille! Voit myös lukea täältä lisää siitä, millaista on työskennellä Digian D365-tiimeissä.

 

Tilaa blogikirjoitukset sähköpostiisi