Kuka huutaa äänekkäimmin -mallista yhteiseen prosessiin ja itsenäiseen tekemiseen
Tietotyötä helpottamaan luotiin uusi tiedon hallintamalli, jossa määriteltiin reunaviivat tietojärjestelmäpalveluille saapuvien tietopyyntöjen toteuttamiselle ja sidosryhmien itsenäisen raporttityöskentelyn tukemiselle.
Työ aloitettiin kattavilla sidosryhmähaastatteluilla, joissa jokainen tietopyyntöjä tekevä taho pääsi kertomaan omista tarpeistaan. Haastattelujen kautta hahmottui kokonaiskuva kehityskohteista, joiden pohjalta luotiin uuden mallin käytännöt ja rakenteet yhteisissä työpajoissa. Mallille luotiin myös tiekartta, johon kirjattiin sen käyttöönoton askelmerkit.
Mallin selkäranka on selkeä prosessi, jonka mukaisesti saapuvat tietopyynnöt priorisoidaan ja käsitellään niin, että sidosryhmille pystytään tarjoamaan oikeaa tietoa mahdollisimman oikeaan aikaan. Prosessiin määriteltiin omat askeleet niin testaukselle, tietoturvalle kuin dokumentoinnillekin, jotta raporttien toimivuus ja turvallisuus pystytään varmistamaan järjestelmällisesti. Kun tietopyynnöt kulkevat askel kerrallaan prosessin läpi, saadaan varmuus, että jokainen tarpeellinen seikka tulee huomioiduksi.
Tietopyyntöjen priorisoinnista vastaa uusi yhteistyöfoorumi, johon sidosryhmät nimeävät omat edustajansa. Näin varmistetaan, että priorisoinnissa huomioidaan jokaisen sidosryhmän tarpeet.
”Varsinainen datatyöskentely voidaan toteuttaa omassa tiimissä täysin, mutta priorisointia emme voi tehdä itse, sillä meillä ei ole riittävää näkyvyyttä sidosryhmien toimintaan ja tarpeisiin. Kun priorisointi tehdään oikein, tiimi pystyy panostamaan oikeisiin asioihin oikealla hetkellä, ja voimme myös suunnitella toimintaamme ihan eri tasolla”, Tiilikainen kertoo.