Alusta kuntoon
Dataa kerättiin ja hyödynnettiin STEPillä jo valmiiksi, mutta käytetyt ratkaisut kaipasivat päivittämistä. Data kerättiin fyysisille palvelimille ja tiedonsiirtomenetelmät eivät olleet parhaat mahdolliset nykypäivän tarpeisiin nähden. Myös raportteja ja tiedon visualisointia haluttiin kehittää.
”Tavoitteena oli skaalautuva ja ketterä kokonaisratkaisu, joka tukisi liiketoimintamme kehitystä myös tulevaisuudessa”, tiivistää STEPin ICT Development Engineer Harry Tuomisto.
”Halusimme myös valmistautua ja varautua paremmin yrityksen ja liiketoimintojen laajentumiseen. Kun data on ketterämmin käytössä ja hyödynnettävissä, tuo se meille enemmän mahdollisuuksia uuteen liiketoimintaan”, hän lisää.
Tärkeäksi tavoitteeksi Tuomisto nimeää myös asiakkaiden paremman palvelemisen datan avulla.
”Täytyy muistaa, että teemme tätä työtä asiakkaillemme ja haluamme tuottaa datan avulla lisäarvoa heille. Sen jälkeen tulevat vasta muut datan hyödyntämisen kohteet.”
Tavoitteet mielessään STEP lähti kehityshankkeeseen tekemällä kattavan esiselvityksen erilaisista vaihtoehdoista. Lähtökohtana oli halu keskittää datan tallennus jatkossa pilveen, joka tarjoaisi toivottua skaalautuvuutta ja ketteryyttä. Datan visualisointiin toivottiin myös sopivaa ratkaisua.
”Kävimme pohjatyön aikana läpi eri vaihtoehtoja. Moni vaihtoehto päädyttiin hylkäämään alkuvaiheessa, koska ne eivät pystyneet vastaamaan kaikkiin vaatimuksiimme,” Tuomisto kertoo.
Teknologiavalintoja ohjasivat myös Veolian aiemmin tekemät konsernitasoiset valinnat ja selvitykset. Lopulta kokonaisratkaisu päätettiin rakentaa Googlen ja Microsoftin tuotteista. Vaa’assa painoivat soveltuvuus, kustannustehokkuus sekä osaajien saatavuus.
”Halusimme valita sellaiset teknologiat ja tuotteet, joihin löytyy laajaa osaamista myös Suomesta. Nyt emme ole yhden toimittajan varassa teknologioiden, saati toteutuksen näkökulmasta.”