Skip to content

Bisnesihmisen neljä low-code-supervoimaa

Moderni teknologia teki markkinoinnin ammattilaisesta digitalisaation lähettilään. Tässä blogissa uudelle työuralle lähtenyt Tiia kertoo kokemuksistaan low-coden parissa.

Olen aiemmin markkinoinnin ja myynnin rooleissani luultavasti paininut juuri samojen ongelmien äärellä kuin Sinä siellä: järjestelmä takkuaa, asiakastiedot ovat hajallaan, tilausseuranta puuttuu, ja oma kouluttautuminen digityökalujen hyödyntämiseenkin on saattanut jäädä puolitiehen. Urani on pitänyt sisällään pitkät rupeamat niin markkinoinnin kuin myynninkin parissa ja olen aina nauttinut saadessani tehdä töitä asiakkaiden kanssa. Erilaiset digitaaliset sovellukset tulivat vuosien varrella tutuiksi, mutta järjestelmien kanssa oli aina kaikenlaista kahnausta. Mielessä kävi keino, jos toinenkin, jolla työpäivästä olisi saanut sujuvamman, toiminnasta järkevämpää ja bisneksestä kannattavampaa, mutta eihän minulla ollut osaamista, resursseja eikä työkaluja noiden arkipäivän visioiden toteuttamiseksi.

Ei osaamista, resursseja eikä työkaluja arkipäivän visioiden toteuttamiseksi


Muumimamman sanoja lainatakseni: “Joskus tarvitaan aikaa, toisinaan kestää mahdottoman kauan, ennen kuin valkenee.” Minulta vei useamman vuoden ja vaati low-coden eli matalan kehityksen alustojen kehittymisen ja yleistymisen, että itse ymmärsin teknologian itse asiassa olevan jonkinasteisen arkkivihollisen sijasta se minun juttuni.

Sen jälkeen kehitys on ollut nopeaa ja tässä sitä nyt ollaan, yhtenä Microsoft Power Platform -kehitystyön vetureista Digialla! Nykyään saan päivittäin olla kädet hyvinkin syvällä savessa, kiitos helposti lähestyttävien ja monipuolisten Microsoftin ekosysteemin ja Power Platform -teknologioiden. Juureni bisneksessä eivät kuitenkaan ole unohtuneet vaan ruokkivat mahdollisuuksiani asiakkaiden auttamiseen.

Bisnesosaajan neljä low-code-supervoimaa

Entä miten ei-teknistaustaisesta tekijästä voi tulla low-code-guru ja – uskallanpa sanoa – hiton hyvä sellainen? Normaalisti sovelluskehitystyö vaatii paljon resursseja ja erilaista teknistä osaamista, mutta low-code-työkalut mahdollistavat sovelluskehittämisen ilman varsinaista ohjelmointia tai koodausosaamista. Näkisin että minulla ja kenellä tahansa bisnesammattilaisella on neljä supervoimaa, jotka antavat meille low-code-maailmassa siivet.

1. Ymmärrys liiketoiminnasta ja sen tarpeista

Omalla kohdallani laaja-alainen tausta ja ymmärrys liiketoiminnasta antavat mielettömän hyvän pohjan uudelle, teknisemmälle uralleni. Lisäksi luovuus ja kyky konseptoida uutta takaavat muutaman sekunnin, tunnin tai jopa päivän etumatkan, kun aletaan rakentaa uutta tuoteportfolioon. Power Platform voi tukea organisaation digistrategiaa ja olla sille yksi tärkeimmistä nopean kehityksen ja uudistumisen työkaluista. Jatkokehitysmahdollisuudet ovat huikeat. Laaja-alaisen asiantuntemukseni avulla asiakas saa paitsi valmiudet teknologian oikeaoppiseen käyttöön, myös bisneslähtöisen näkymän low-coden moninaisiin hyödyntämismahdollisuuksiin.

2. Silmää hivelevät toteutukset

Markkinointitaustani pohjalta ja visuaalisen osaamiseni myötä pystyn luomaan käyttäjäystävällisiä ja silmää miellyttäviä sovelluksia esimerkiksi mobiilikäyttöön. Mobiilisovellus saa käden käänteessä käyttäjäystävällisen ja juuri asiakkaan brändille ja käyttötarkoitukselle sopivan visuaalisen ulkonäön. Jokainen appi on tekijänsä näköinen ja idearikkaus ja ongelmaratkaisukyky pääsevät valloilleen näitä liiketoimintaa kehittäviä sovelluksia tehdessä.

3. Aidon innostuksen turbona kollegoiden tuki

Digialla olemme kaikki ”jatkuvan oppimisen putkessa”. Minäkin olen saanut keskittyä uuden luomiseen ja parhaiden käytäntöjen tunnistamiseen erikoistumisalueideni eli Microsoft Power Platformin ja Microsoft D365 Business Central -ERP-järjestelmän äärellä. Joskus tunnen olevani kuin lapsi karkkikaupassa ymmärtäessäni, mihin kaikkeen osaamiseni näiden nykyaikaisten työkalujen avulla taipuu, ja kuinka asiakkaiden liiketoiminnan tarpeet muovautuvat konkreettisiksi digiratkaisuiksi tunneissa – ei päivissä tai viikoissa. Miten mageeta voi teknologia olla?

Miten mageeta voi teknologia olla?


Meillä organisaation eri tiimit tekevät tehokkaasti ja tiiviisti yhteistyötä ja jakavat oppeja ja parhaita käytäntöjä keskenään. Tämä on myös yksi keskeisistä kulmakivistä sille, että olen päässyt kehittymään uudelle alalle näinkin vauhdikkaasti. Eritaustaiset digialaiset katselmoivat toistensa toteutuksia ja asiakas- ja kehittämistyötä suunnitellaan yhdessä. Jos omat paukut loppuvat, voi aina luottaa siihen, että organisaatiosta löytyy osaamista.

4. Empatia ja yhteinen kieli

Kuten alussa totesin, minä olen ollut se turhautunut markkinoija, joka ei saa kiinni asiakasdatan langanpäästä eikä ymmärrä, miksi asiat pitää raportoida Exceleihin, jotka eivät koskaan ole ajan tasalla ja unohtuvat levynkulmalle. Oltuani itse asiakkaan housuissa huomaan tuntevani voimakasta empatiaa asiakkaideni tilanteita ja haasteita kohtaan. Minulle on todella palkitsevaa huomata, että pystyn joko omalla osaamisellani tai yhdelle monista kollegoistani kilauttamalla, yhdessä asiakkaan kanssa, ratkomaan hänen ongelmansa. Koen myös voimakasta vastuuta siitä, että pystyn tehokkaasti viestimään kaikkien intressiryhmien kanssa niin Power Platform -alustan ja sen päälle rakennettujen ratkaisujen käyttöönoton kuin varsinaisen käytönkin aikana. Selkokielisyys ja asiakkaan kielen tunteminen ovat tässä avainasemassa.

Teknologiaa, johon voisi vaikka rakastua

Mietin usein, kuinka hyvin olisinkaan voinut suoriutua aiemmissa rooleissani, jos minulla olisi ollut käytössäni tällä hetkellä toteuttamiani automaatioita tai täsmäsovelluksia. Jos myyntityössä olisi ollut selkeä tarjooma ja yhteys varastosaldoihin, asiakastiedot sulavasti saatavilla ja lisätilauksien tekoa yhdellä napin painalluksella ilman pelkoa siitä, että kirjausvirheet lopulta kostautuvat väärinä tuotantotilauksina. Tai mahdollisuus antaa varastotiimille ajantasainen tieto siitä, mitä lähetyksiä voi alkaa kerätä. Mahdollisuuksia helpottaa arkipäiviä olisi ollut lukemattomia!    

Monella Microsoft-teknologioita hyödyntävällä organisaatiolla on saattanut jäädä huomaamatta, että jo lisensoituihin ratkaisuihin on saatavilla kattavat alkuvaiheen käyttöoikeudet myös Power Platformiin. Jos yrityksessänne käytetään päivittäin Microsoftin Office 365 - tai Dynamics 365 -ohjelmistoja, ovat Power Platformin alkuvaiheen käyttöoikeudet jo kurkkimassa ovenraosta!

Seuraathan Digian blogia, sillä avaan tulevissa kirjoituksissani esimerkkejä Microsoft D365 Business Central -asiakkaillemme tekemistämme automaatio- ja sovellusratkaisuista. 

 

Digian Low-code-lähettiläät-blogisarjassa avaamme matalakoodisen eli low-code-kehittämisen mahdollisuuksia liiketoiminnan digitalisoimiseen. Blogeissa joukko eritaustaisia Digian asiantuntijoita kuvaa omia kokemuksiaan siitä, kuinka parempaa digiarkea rakennetaan low-code-työkaluilla aiempaa ketterämmin ja monenlaisten ihmisten yhteistyönä. Löydät kaikki Low-code-lähettiläiden tekstit täältä. 

 

Tilaa blogikirjoitukset sähköpostiisi