Hyvää Pride-kuukautta! Yhdenvertaisuutta rakennetaan arjen teoilla
Kansainvälistä Pride-kuukautta vietetään kesäkuussa ja kansallisesti se huipentuu Suomen suurimpaan ihmisoikeustapahtumaan, Helsinki Pride -viikkoon, jota juhlitaan tänä vuonna 26.6.–2.7. Pride-kuukausi on vakiintunut ajankohta nostaa yrityksissä monimuotoisuusteemoja keskusteluun, vaikka yhdenvertaisuutta rakennetaankin vuoden jokaisena päivänä arkisten tekojen avulla.
Digialla yhdenvertaisuutta edistetään systemaattisesti muun muassa tasa-arvo- ja yhdenvertaisuusryhmän (TAYV-ryhmä) sekä Diversity-heimon avulla.
”Pride on arvokas hetki keskustella yhdenvertaisuudesta ja juhlistaa monimuotoisia digialaisia. Me haluamme, että jokainen digialainen voi olla oma itsensä töissä aina. Monimuotoisen työyhteisön rakentaminen on keskeinen osa Digian kulttuurin rakentamista. Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen tukeminen on yksi osa tätä kokonaisuutta,” kertoo Digian HR-johtaja Pia Huhdanmäki.
TAYV-ryhmä edistää yhdenvertaisuutta mm. tekemällä Digian tasa-arvo- ja yhdenvertaisuuskyselyn ja -suunnitelman. Diversity-heimossa digialaiset puolestaan järjestävät valitsemiaan monimuotoisuuteen liittyviä tapahtumia ja koulutuksia. Heimo järjesti esimerkiksi toukokuussa LGBTQ++ afterworkit Helsingissä.
”LGBTQ++ afterworkit järjestetään, koska on kivaa tutustua uusiin kollegoihin tilanteessa, jossa kenenkään ei tarvitse jännittää, mitä itsestään kertoo ja miten muut siihen suhtautuvat,” kertoo tapahtumaa järjestämässä ollut Pauliina Raivio.
”Sen lisäksi että se on kivaa, se on myös aidosti tärkeää. Ei ole itsestään selvää, että töissä uskaltaa olla oma itsensä. LGBTQ++ aftereilla halutaan mahdollistaa seksuaali- ja sukupuolivähemmistöille, ja kaikille muillekin, tilaisuus, jossa voi tavata samassa veneessä olevia kollegoita, sekä muita digialaisia, jotka haluavat osoittaa tukensa sateenkaariyhteisölle”, Raivio jatkaa.
Lue myös digialaisen Vesa Hackin blogi: Kaikkien vapaus olla oma itsensä tulee olla työpaikan kulttuurin ytimessä
Tervetullut olo syntyy arjen pienistä teoista ja ystävällisyydestä
LGBTQ++ afterworkit ovat yksi esimerkki tapahtumasta, jossa turvallisemman tilan periaatteisiin kiinnitetään erityistä huomiota.
Turvallisempi tila on ympäristö, jossa ihmiset kunnioittavat toistensa henkilökohtaista fyysistä ja psyykkistä tilaa ja kokemuksia, kuuntelevat muita, eivät tee oletuksia tai yleistyksiä toisistaan, eivätkä syrji. Psykologisesti turvallinen työyhteisö on sellainen, jossa jokainen työntekijä kokee itsensä tervetulleeksi ja kokee voivansa osallistua.
Työnantajan ja kollegoiden tuen ilmaus on seksuaali- ja sukupuolivähemmistölle merkittävä asia. Kollegat voivat olla luomassa psykologisesti turvallista tilaa ympärilleen pienillä arkisilla teoilla ja ystävällisyydellä. Tilan antaminen, kuuntelu ja oletusten välttäminen, sekä oman osaamisen kehittäminen inklusiivisissa toimintatavoissa ovat tärkeitä viestejä. Digialaiset voivat myös osoittaa työyhteisössä näkyvän tukensa seksuaali- ja sukupuolivähemmistöille läppäritarroin ja avainnauhoin.
”Koko työyhteisö hyötyy positiivisesta, huomioon ottavasta ja turvallisesta työkulttuurista. Turvallinen ilmapiiri heijastuu tutkitusti myönteisesti oppimiseen, luovaan ajatteluun ja organisaatioon sitoutumiseen. Toisiaan tukeva henkilöstö pystyy parhaimpaansa”, Huhdanmäki kuvaa.
Lue lisää: Digia kehittää suunnitelmallisesti tasa-arvoista ja monimuotoista työyhteisöä
Tilaa blogikirjoitukset sähköpostiisi