Skip to content

Case Atria Tuottajat

Atria Tuottajat tarjoaa alkutuottajilleen palvelut yhdeltä luukulta

Pitkäaikainen yhteistyö Digian kanssa mahdollistaa luottamuksellisen ilmapiirin, toimintamallien yhteisen kehittämisen ja konfliktienkin ratkaisemisen avoimessa hengessä.

 

 

Atria Tuottajien strategisena tavoitteena on kasvaa johtavaksi pohjoiseurooppalaiseksi ruokataloksi. Yksi toiminnan peruspilareista on tehokas toiminta, minkä halutaan toteutuvan alkutuottajayhteistyöstä lähtien. ”Kun viisi vuotta sitten lähdimme Digian kanssa määrittelemään alkutuottajillemme yhtenäistä työpöytää, emme oikeastaan edes ymmärtäneet, miten paljon hyötyä tällaisen järjestelmän kehittämisestä tulee olemaan myös meille itsellemme”, kertoo Digia-yhteistyössä alusta asti mukana ollut suunnittelupäällikkö Mika Kujala. ”Kun meidän henkilökunta näkee Työpöydästä sen, mitä tuottajakin näkee, pystymme palvelemaan tuottajaa kokonaisvaltaisesti, yhdestä paikasta”, Kujala jatkaa.

 

Mitä teimme

  • Atrian alkutuottajille tarkoitettu työpöytäratkaisu, jonka kautta kaikki asiointi Atria Tuottajien kanssa hoituu yhdestä paikasta.  

  • Lisäksi siipikarjaliiketoimintaan toteutettiin ”Siipi-ERP”-järjestelmä, jonka avulla Atria Tuottajat tekee taustalla tuotannon suunnittelun tuottajien puolesta.



 

Millä teimme

Kyllähän pitkäaikainen kumppanuus on molemmin puolin luonnollinen vahvuus. Kun sama yritys työskentelee meillä eri asioiden kanssa, ei pyörää tarvitse keksiä joka kerta uudelleen.

Antti-Jussi Manninen, Data- ja digipäällikkö, Atria Tuottajat

Koko tuotantoprosessin digitalisoiminen

Aikaisemmin Atria Tuottajat palveli tuottajiaan peräti neljän erilaisen sähköisen järjestelmän kautta. ”Niihin kaikkiin oli omat tunnukset ja erillinen kirjautuminen. Myös järjestelmien teknologiat alkoivat olla vanhoja”, Kujala kuvaa varsin tyypillistä verkkopalveluprojektin alkutilannetta. Atria Tuottajat halusi näyttäytyä tuottajilleen modernina ja yhtenäisenä. ”Siinä haettiin myös digiloikkaa”, Kujala mainitsee.

Samassa yhteydessä Atria Tuottajien siipikarjaliiketoimintaan toteutettiin uusi toiminnanohjausjärjestelmä, ”Siipi-ERP”. Tuottajalle käyttöliittymä on edelleen tuttu Työpöytä, mutta taustalla toimii nyt yhtenäinen järjestelmä, jonka avulla Atria Tuottajat tekee esimerkiksi tuotannon suunnittelun tuottajiensa puolesta. ”Aikaisemmin siellä tehtiin kaikki suunnittelu Excelillä. Nyt se on ’oikea ERP’, ja Työpöydän avulla tuottaja pystyy syöttämään tietoja esimerkiksi ruokintaan ja hyvinvointiin liittyen suoraan järjestelmään”, kuvaa Mika Kujala.

Sujuvaa asiointia, läpinäkyvyyttä ja ketterää toimintaa sidosryhmien kanssa

Tuottajien elämässä uusi toimintamalli on viimeisten vuosien aikana näkynyt entistä sujuvampana asiointina. Vaikkapa rehuvaraston hupenemisesta voi tulla automatisoitu viesti, josta tuottaja pääsee suoraan tekemään uusintatilauksen verkkokauppaan. Kaikki tämä on mahdollista hoitaa myös mobiililaitteesta. Kun taustalla olevat järjestelmät on digitalisoitu ja toimivat saumattomasti yhteen, ovat vasteajat lyhyitä ja toiminnan jatkuvuus taattua.

Tuottajayhteistyön ja taustaprosessien digitaalisuudella on ollut selkeä vaikutus myös tiedon läpinäkyvyyteen ja raportointiin. Tuottajat saavat järjestelmästä nyt informatiiviset näkymät niin omaan toimintaansa kuin arvokasta vertailutietoa myös alueellisiin keskiarvoihin.

Pitkäaikainen kumppanuus on luonnollinen vahvuus

Digia oli Atria Tuottajalle tuttu kumppani aikaisemmista projekteista, joissa oli toteutettu muun muassa järjestelmä eläinten kuljetusten suunnitteluun ja seurantaan. Kun palvelua tuottajille päin haluttiin uudistaa, päädyttiin valinnassa Digiaan. Vaakakupissa painoivat Digian laaja kokemus alan muiden toimijoiden digitalisaatioprojekteista ja se, että talo oli Atria Tuottajalle entuudestaan tuttu.

”Kyllähän pitkäaikainen kumppanuus on molemmin puolin luonnollinen vahvuus”, toteaa Atria Tuottajien data- ja digipäällikkönä toimiva Antti-Jussi Manninen ja jatkaa: ”Kun sama yritys työskentelee meillä eri asioiden kanssa, ei pyörää tarvitse keksiä joka kerta uudelleen.”

Aivan ongelmatonta ei yhteistyö ole aina ollut. ”Projektivaiheessa tulleiden haasteiden jälkeen on ilmaa puhdistettu molemmin puolin”, Kujala myöntää. Yhteistyössä Digian kanssa sekä Manninen että Kujala näkevät vahvuudeksi kuitenkin myös sen, kuinka yhteisen tekemisen kehittämiseen on molemmilla puolilla ollut aito halu. ”Yhteistyö ja vuorovaikutus digialaisten kanssa on hyvää, ja erityisesti minua on ilahduttanut se, miten olemme kehittyneet yhdessä”, kertoo Antti-Jussi Manninen.

Niin Manninen kuin Kujalakin ovat sitä mieltä, että Digialta saadaan nopeasti se, mitä tarvitaan ja muutoskykyä löytyy. ”Kokoonsa peilaten Digia toimii minusta varsin ketterästi”, Manninen toteaa. Molemmat kiittelevät myös sitä, kuinka Digia on tuonut esille organisaationsa laajoja resursseja ja osaamista, mutta luottaa kuitenkin riittävästi asiakkaansa arvostelukykyyn ollakseen puskematta lisämyyntiä joka kohdassa. ”Digia on aktiivisesti tuonut meille esille muitakin tarjoomiaan, mutta liian innokkaasti ei ole tyrkytetty”, Manninen hymyilee.