Skip to content

Case Liiga

Digitalisaatio vie voimakkaasti eteenpäin jääkiekon fanikokemusta – Digia ja Liiga tekevät laaja-alaista strategista yhteistyötä

Jääkiekon pääsarja Liiga on pyrkinyt määrätietoisesti kehittämään digitaalisuutta. Liiga ja Digia tekevät tiivistä strategista yhteistyötä ja kehittävät fanikokemusta parantavia uudenlaisia palveluja. ”Modernit digitaaliset ratkaisut ovat meille elinehto”, kertoo Liigan digijohtaja Jukka Sundquist.

 

Liiga-peli on vauhdissa täpötäydellä areenalla. Peliä olisi vielä mukavampi seurata snacksien ja juoman kanssa, miettii katsomossa oleva fani. Niinpä hän kaivaa esiin älypuhelimensa ja avaa joukkueen mobiilisovelluksen. Hän valitsee yhden areenan ravintoloista ja tilaa haluamansa tuotteet. Maksu hoidetaan suoraan sovelluksesta – ja hetken kuluttua ruokatilaus toimitetaan suoraan fanin istumapaikalle.

Tällaista palvelua kokeillaan jo vuoden 2023 lopulla Turussa TPS:n Liiga-peleissä. Tämä on vain yksi esimerkki Suomen suosituimman urheilusarjan Liigan pitkälle viedyistä digitaalisista palveluista, jotka nostavat asiakaskokemusta aivan uudelle tasolle.

”Digitaaliset ratkaisut ovat elinehto, jotta voimme palvella varsinkin nuorempia faneja ja sellaisia kuluttajia, jotka käyvät peleissä harvemmin”, sanoo Liigan digitaalisen liiketoiminnan johtaja Jukka Sundquist. Innovatiivista kehitystyötä tehdään monilla eri alueilla.

Millä teimme

  • mobiilisovellukset: natiivisovelluskehitys
  • verkkosivusto: React, TypeScript, Node.js, AWS Lambda
  • taustajärjestelmä ja tietovarasto: AWS, Java, Kotlin, Docker, Kubernetes, Aurora
Digitaaliset ratkaisut ovat aivan elinehto, jotta voimme palvella varsinkin nuorempia faneja ja sellaisia kuluttajia, jotka käyvät peleissä harvemmin.

Jukka Sundquist, digitaalisen liiketoiminnan johtaja, Liiga

Mobiilisovellukset luovat ”digitaalisen kannattamisen kotipesän”

Liigan strategia on tehdä mobiilisovelluksista uudenlaisten palvelujen ydin ja ”digitaalisen kannattamisen kotipesä”. Siksi myös kaikille seuroille päätettiin rakentaa oma mobiilisovellus, jotta ne voivat palvella joustavasti omia fanejaan ja yhteistyökumppaneitaan.

Digia rakensi mobiilisovelluksille yhteisen alustan, ja sovelluksia on julkaistu vuodesta 2019 saakka.

”Ässien mobiiliappi on pian valmistumassa, ja HIFK tulee mukaan vuoden 2023 lopulla. Sen jälkeen kaikilla 15 joukkueella on oma sovellus Liigan sovelluksen lisäksi”, Sundquist kertoo.

Parin viime vuoden aikana mobiilisovelluksiin on lisätty myös asiakkaan tunnistaminen, mikä on tärkeä ominaisuus moderneissa digitaalisissa palveluissa. Asiakkaan ja käyttöhetken tunnistamisen myötä faneille voidaan tarjota personoitua palvelua juuri sopivalla hetkellä.

”Tulevaisuudessa tilanne voi olla esimerkiksi tämä: kun perheellinen tulee lasten kanssa ensimmäistä kertaa peliin, hänelle voidaan antaa tietoa hallin lapsiparkista ja muista häntä kiinnostavista palveluista. Toisaalta halliin säännöllisesti tulevalle kausikorttilaiselle voidaan esittää vaikkapa tarjouksia fanituotteista,” Sundquist kuvailee.

Ottelulippu on tärkeimpiä keinoja tunnistaa asiakas ja käyttötilanne. Digia on jo toteuttanut mobiilikausikortit, ja myös yksittäiset liput pyritään tuomaan sovelluksiin lipunmyyntikumppanien kanssa.

Fanien osallistamiseen mobiilisovelluksissa hyödynnetään Fannex-teknologiaa, joka on yleinen Pohjois-Amerikan suurissa urheilusarjoissa. Se tuo sovelluksiin 15 erilaista viihteellistä mahdollisuutta.

Pelin aikana mobiilisovelluksessa voi esimerkiksi äänestää parasta pelaajaa tai osallistua pelipaidan arvontaan. Kun katsojat osallistuvat äänestykseen, he näkevät esimerkiksi seuraavalla pelikatkolla tulokset hallin valotaululla. Sundquist toteaa, että nykyään monet asiakasryhmät odottavat, että urheilussa on tarjolla tällaisia moderneja hyöty- ja viihdepalveluja.

Digia tuli hätiin kotisivuhankkeessa

Sundquist tuli Liigan palvelukseen pari vuotta sitten eikä ehtinyt olla työssään kuin muutaman viikon, kun Liigan verkkosivujen kohtaamat ongelmat kävivät ilmeisiksi. Hän kertoo, että sivustoa oli tehty turhan pienillä resursseilla, ja sen koekäyttö aloitettiin liian varhain. Digiaa oli pyydetty jo aiemmin auttamaan projektissa ja kehittämään sivuston ongelmakohtia.

”Sivuston kehitysvastuun ottaminen oli epäkiitollinen paikka. Näimme heti, että ongelmiin ei ollut nopeaa ratkaisua. Digialaiset olivat kuitenkin ottaneet haasteen rohkeasti vastaan, ja minun tultuani taloon tätä työtä jatkettiin”, Sundquist kiittää.

Monien ongelmien taustalta löytyi yllättävä pohjasyy. Tilastot ovat verkkosivujen käytetyintä sisältöä, mutta statistiikkajärjestelmää ei ollut vuosikausiin kehitetty tarpeeksi. Liiga käynnistikin suuren tilasto- ja tietovarastoprojektin, jossa kaikki tilastot päivitettiin lähes 50 vuoden ajalta.

”Uudistustyötä on tehty nyt yli vuoden ajan. Esimerkiksi maalivahtien tilastoissa käydään läpi noin 100 000 tietoa, ja niistä on korjattu monia virheitä. Puuttuvia ottelukohtaisia tietoja on kaivettu esiin Urheilumuseosta saakka. Digia rakensi statistiikalle uuden keskitetyn ja modernin tietovaraston”, Sundquist kertoo.

Asiakasymmärrys auttaa kehittämään liiketoimintaa

Liiga pyrkii hankkimaan syvällisempää ymmärrystä niin liiketoiminnasta kuin asiakkaiden tarpeista. Digian kanssa mallinnetaan esimerkiksi asiakasprofiileja ja -polkuja. Tässä hyödynnetään pika- ja syvähaastatteluja sekä päiväkirjaseurantaa. Niiden perusteella rakennetaan Liigalle asiakasprofiilit ja -polut, joita sitten validoidaan verkkokyselyillä.

”Haluamme ymmärtää paremmin erityisesti niitä ryhmiä, jotka eivät nyt käy niin usein peleissä. Tavoitteena on selvittää, miten voisimme palvella heitä paremmin”, Sundquist toteaa. 

Näin voidaan myös etsiä ja poistaa kipupisteitä eri vaiheista asiakaspolkua, mikä auttaa kasvattamaan asiakasmääriä.

”Yhteistyö on ollut erittäin hedelmällistä”

”Yhteistyö Digian kanssa on ollut erittäin tiivistä ja hedelmällistä. Digian tekeminen on ollut vauhdikasta ja osaavaa”, kiittää Sundquist.

Kehitystyön intensiivisyydestä kertoo se, että Sundquist pitää Digian kehitystiimin kanssa palaverin päivittäin. Sundquistin mukaan sekä Liiga että seurat ovat olleet tyytyväisiä digitalisaation etenemiseen. Tämä näkyy myös hyvissä tuloksissa. Esimerkiksi Liigan mobiilisovellusten käyttö on yli 50 prosentin kasvussa.

”Jos pitäisi valita yksi adjektiivi kuvailemaan Digian toimintaa, ensimmäisenä mieleen tulee luotettavuus. Ei ole tullut vastaan tilannetta, jossa jotain ei saataisi tehtyä tai jossa Digialta ei löytyisi sopivaa osaajaa. Sitä kautta on ollut helppo keskittää kumppanuutta yhdelle toimijalle”, Sundquist kiittää.

Sundquistin kokemus on se, että parhaat tulokset saadaan silloin, kun asiakas on aktiivisesti mukana kehitystyössä. Liigan ja Digian yhteistyö jatkuukin tiiviinä.

”Digitaalisuudessa meillä on kehitettävää vuosiksi eteenpäin”, kertoo Sundquist.