Skip to content

Case Unisport

Unisport siirtyi IT-arkkitehtuurin tilkkutäkistä yhtenäiseen Dynamics 365 Business Centraliin

Liikuntapaikkojen johtava Pohjoismainen tuottaja Unisport tarvitsi toimintansa kasvua tukemaan yhtenäisen ja skaalautuvan liiketoimintajärjestelmän. Digian avulla Unisport on ottanut käyttöönsä yrityksen tarpeisiin räätälöidyn Microsoft Dynamics 365 Business Centralin.

 

Unisport on Pohjoismaiden johtava liikuntapaikkakonseptien tuottaja, jolla on jo 100 vuoden historia alalta. Urheilutilojen ja -pinnoitteiden Pohjoismaisen markkinajohtajan yhteenlaskettu liikevaihto oli 138 miljoonaa euroa vuonna 2020 ja yhtiön 350 työntekijää sijoittuu viiteen eri maahan. Unisportin missiona on liikuttaa ihmisiä ja yritys tarjoaa liikuntapaikkakonsepteja B2B-markkinassa: muun muassa padel-kenttiä, ympäristöystävällisten jalkapallokenttien tekonurmia ja koripallohalleja.

Unisport oli jo vuosien ajan kasvanut epäorgaanisesti yritysostojen kautta ja lopputuloksena yritys oli tilanteessa, jossa eri organisaatioiden ja maiden erilaisista prosesseista ja tavoista oli syntynyt IT-arkkitehtuurin tilkkutäkki. ”Erityisesti talousdataa kerättiin eri organisaatioissa ja maissa monin eri tavoin ja tämä ei ollut ideaalitilanne kasvattaa liiketoimintaa”, kertoo Marika Launonen, Unisportin ERP Program Manager, joka on ollut liiketoimintajärjestelmän uudistusprojektissa mukana alusta asti.

Kestävää kasvua varten yritys tarvitsi yhtenäisen ja skaalautuvan liiketoiminta-alustan, joka toisi tietovarastoon kaiken tarvittavan tiedon läpinäkyvästi liiketoiminnan päätöksenteon tueksi ja mahdollistaisi datan keskitetyn hallinnan. Eri toimipisteet, maantieteelliset alueet ja niiden erilaiset prosessit yhdistäväksi alustaksi valikoitui Microsoft Dynamics 365 Business Central.

Millä teimme

  • Microsoft Dynamics 365 Business Central
  • Microsoft Azure Integration Services
  • Microsoft Azure Platform
Näimme Digian sopivan kokoisena toimijana, jolta löytyy kovan teknisen osaamisen lisäksi myös Pohjoismaissa toimiva kumppaniverkosto, joka oli meidän tilanteessamme edellytys projektissa onnistumiselle. Nyt kun alusta on teknisesti kunnossa, sen päälle on mahdollista lähteä rakentamaan uutta ja myös optimoida sekä kehittää järjestelmää eteenpäin.

Marika Launonen, Head of IT, Unisport

Globaali liiketoiminta tuo mukanaan erityisvaatimuksia liiketoimintajärjestelmälle

Unisport tarvitsi liiketoimintajärjestelmän, joka on joustava ja pystyi kattamaan yrityksen pääprosessit: talouden, myynnin, huoltotoiminnan, varastoinnin, tuotannon, ostoprosessin sekä projektinhallinnan. Valtaosa yrityksen liiketoiminnasta on projektimuotoista, joten projektinhallintaan keskittyvät ominaisuudet olivat järjestelmän valinnan kannalta kriittisiä.

Tämän lisäksi erityisesti talousosastolla järjestelmän piti kattaa myös eri maiden erityispiirteet. ”Useassa maassa toimiminen tuo oman haasteensa, kun esimerkiksi maksuliikennetiedostoformaatit eroavat maissa toisistaan ja kirjanpidon sekä verotuksen lakisääteisissä vaatimuksissa on eroja – ja nämä kaikki pitää saada toimimaan yhteen järjestelmässä”, Launonen kertoo.

Microsoft Dynamics 365 Business Central vastasi Unisportin tarpeisiin

Unisportin tarpeisiin sopivimmaksi liiketoimintajärjestelmäksi valikoitui Microsoftin Dynamics 365 Business Central. Kyseisessä järjestelmässä yhdistyi Unisportin toivomat prosessit ja toiminnallisuudet, ja näiden lisäksi valintaan vaikutti järjestelmään soveltuvien add-on-ominaisuuksien laaja valikoima. Microsoftin arkkitehtuuri oli luonteva valinta, koska tunnetun ja luotettavan toimijan toimintavarmuus on taattu ja ympäristö on monille käyttäjille muiden ohjelmistojen kautta tuttu.

Pääprosessien identifioinnin ja määrityksen sekä GAP-analyysin (puuteanalyysin) avulla määriteltiin Unisportille kriittiset Microsoft Dynamics 365 Business Centralin vakioratkaisun muutos- ja räätälöintitarpeet. Unisportille rakennetussa edistyksellisessä pilviratkaisussa on tuotu Business Centralin vakioratkaisuun lisäksi Unisportin liiketoiminnan keskeisimmät erityispiirteet täyttäviä laajennuksia sekä kolmansien osapuolien lisäosina että asiakaskohtaisina ratkaisuina. Digian hallinnoima pilviratkaisu on osoittautunut suorituskyvyltään luotettavaksi. Tämän lisäksi Digian integraatiopalveluiden avulla Unisportin useista toimipisteistä saatavaa dataa viedään yhtenäiseen tietovarastoon, joka myös on Digian hallinnoimassa Azure-pilviympäristössä.

Digia valikoitui kumppaniksi Unisportin projektiin uskottavan Microsoft-osaamisen sekä kansainvälisesti toimivan kumppaniverkoston vuoksi. ”Näimme Digian sopivan kokoisena toimijana, jolta löytyy kovan teknisen osaamisen lisäksi myös Pohjoismaissa toimiva kumppaniverkosto, joka oli meidän tilanteessamme edellytys projektissa onnistumiselle”, Launonen kertoo.

Lue lisää ja tutustu myös Penopen asiakastarinaan

Systematiikkaa prosesseihin sekä edellytykset tulevaisuuden kasvulle

Mittava järjestelmäuudistus on vaatinut Unisportin henkilöstöltä myös kovia panostuksia ja valmiutta oppia uutta. Tutuista toimintatavoista uusiin siirtyminen vaatii myös johtamisen muutosta, erityisesti kun Unisportin tapauksessa järjestelmän muutos tehtiin seitsemässä operatiivisessa organisaatiossa prosessin aikana. Tärkeässä roolissa tässä muutoksessa olivat prosessimanagerit, jotka vastasivat omien alueidensa prosessien kehityksestä.

Kesä on Unisportille kiireisintä sesonkiaikaa ja vuonna 2021 kausi laukaistiin käyntiin uudella järjestelmällä. Kahden vuoden laajan projektin hyötyjä on jo päästy todentamaan ja erityisesti Unisportin talousosastolla on nähty ensimmäisiä askelia prosessien tehostumisesta. ”Taloudessa isoja etuja on ollut esimerkiksi kaikissa maissa käyttöönotetut standardisoidut tilikartat sekä takuiden käsittelyn ja kirjausten yhtenäistäminen”, Launonen kertoo.

Kokonaisuudessaan liiketoimintajärjestelmän uudistaminen on tuonut perusprosesseihin systematiikkaa, kun prosessissa tehty muutos saadaan saman tien käyttöön kaikissa toimipisteissä.

Muutosmatkaa on vielä jäljellä, mutta iso etu Unisportille on jo nyt se, että järjestelmien yhtenäistämisen myötä organisaation perusinfra on kunnossa. ”Meillä on paremmat mahdollisuudet tulevaisuudessa analytiikan kehittämiselle ja sähköisille palveluille. Nyt kun alusta on teknisesti kunnossa, sen päälle on mahdollista lähteä rakentamaan uutta ja myös optimoida sekä kehittää järjestelmää eteenpäin. Vielä on tehtävää, mutta päivä kerrallaan kuljemme oikeaan suuntaan!”, Launonen toteaa.