Skip to content
AI

Aivan oikeaa AI:ta: Tekoälyn hyödyntäminen tiedolla johtamisessa

Miten hyödyntää tekoälyä tehokkaasti ja saavuttaa sen mahdollistamat liiketoimintahyödyt? Tutustu käyttötapausesimerkkeihimme ja lähde kokeilemaan rohkeasti hyötyjen todentamiseksi!

Tekoäly ei ole pelkkää hypeä tai puhkeamassa oleva kupla. Se muuttaa maailmaa ja toimintatapoja, ja kehitysvauhti vain kiihtyy. Edelläkävijät rakentavat sen avulla jo uudenlaista kilpailukykyä.

Tekoäly ei ole myöskään työkalu vain monimutkaisten prosessien tehostamiseen ja automatisointiin. Useimmille yrityksille tekoälyn isoin hyöty tulee arkisina askeleina, jotka ovat otettavissa jo nyt.

Tutustu tekoälyn hyödyntämiskohteisiin, jotka ovat esimerkkejä asiakastoteutuksistamme, Tekoälyn tiekartta -työpajoistamme sekä Digian omista tekoälyn käyttökohteista – ja inspiroidu kokeilemaan omassa organisaatiossasi.

Kerromme esimerkkejä niin:

  • tiedolla johtamisen,
  • toiminnan tehostamisen,
  • asiakas- ja palvelukokemuksen kuin
  • arkisen avun näkökulmista, ja

tässä artikkelissa keskitymme tiedolla johtamisen käyttöalueeseen.

Liiketoimintaan liittyvä ennustaminen ja ennakointi

Tekoäly pystyy ennustamaan monia organisaatioiden toimintaan liittyviä tekijöitä. Yksi käyttökohde on myynnin ennustaminen.

Tekoäly on arvokas apu myös  resurssi- ja työvuorosuunnittelussa. Sitä on hyödynnetty esimerkiksi kotihoitajien määrän ja tarpeen arvioinnissa sekä kuljettajien työvuorojen optimoinnissa.

Tekoälyllä voi pureutua myös yksittäisiin tuotannontekijöihin, kuten koneiden ja laitteiden vikaantumisiin. Yksi nousevista käyttöalueista onkin ennakoiva huolto, jossa tekoäly voi hyödyntää historia- ja anturidataa ja tietoa esimerkiksi sääolosuhteista.


Poikkeamien tunnistaminen

Poikkeamien hakeminen suurista datamassoista on käsityönä yleensä liian työlästä. Tehtävä sopii kuitenkin hyvin tekoälylle. Näin voidaan esimerkiksi havaita ja estää väärinkäytöksiä talouden transaktioista, estää verkkohyökkäyksiä ja -huijauksia tai reagoida erilaisiin tietojärjestelmien häiriötiloihin.

Tekoälyä on hyödynnetty myös erilaisten riskimittarien toteuttamisessa, esimerkiksi työterveyshuollossa työkykyriskien mittaamiseen.

AI-teknologioilla voidaan myös parantaa tuotantoprosessien laatua, kun poikkeamia nostetaan ihmisen tarkastettavaksi.


Luokittelu – automatisointia ja syvempää ymmärrystä

Tekoälyn tekemä luokittelu on jo arkipäivää Suomessa. Esimerkiksi mediayhtiöt voivat luokitella verkkosisältöjä automaattisesti, mikä säästää työaikaa ja parantaa sisällön haettavuutta ja linkityksiä. Tekoäly voi myös tunnistaa asiakassegmenttejä, mikä tehostaa esimerkiksi myyntiä ja markkinointia.

Tilaa blogikirjoitukset sähköpostiisi