CASE NOSTE ISÄNNÖINTI

Robotiikka mahdollistaa liiketoiminnan ja työviihtyvyyden kasvun käsi kädessä

RPA:han eli ohjelmistorobotiikkaan suhtaudutaan yhä enemmän mahdollisuutena kuin että se olisi uhka oman työn jatkumiselle. Noste Isännöinti Oy:n Irina Marjanen esitteli uuden digikollegan juuri oikeassa kontekstissa ja oikein ajoitettuna, viesti asiasta ymmärrettävästi ja oikealla sävyllä. Irina korostaakin, että robotiikkaa suunniteltaessa on siirryttävä muutosjohtamiseen ja sitoutettava henkilöstö mukaan projektiin.

 

Einaria Irinan tiimissä odotettiinkin innolla ja Einarin tuoma apu otettiin avosylin vastaan. Tiimi tiesi, että Einari ei ollut tullut viedäkseen heidän työtään vaan auttaakseen heitä keskittymään omaan ydinosaamiseensa enemmän.

Einari-robotti pähkinänkuoressa  

"Einari on ylittänyt kaikki odotukset ja olen erittäin iloinen siitä, että otimme tämän askeleen robotiikan suuntaan. Tiimimme oivalsi ensi metreistä lähtien Einarin tuoman hyödyn arkeemme ja he olivat aidosti innoissaan uudesta assistentistamme!" sanoo Irina Marjanen, Team leader.

Työpanoksen kohdentamisella ja viihtyvyyden lisääntymisellä on kerrannaisvaikutuksia myös liiketoiminnan kasvuun. Tuotamme yksinkertaisesti asiakkaillemme lisäarvoa enemmän ja voimme laajentaa toimintaamme samoilla resursseilla. Alallemme ominaisesti ajattelemme Einarin olevan merkittävä osa PTS:mme eli pitkän tähtäimen suunnitelmaamme ja investoinnin painoarvo meille määrittyi tämän mukaan eikä perinteisen ROI-laskelman kautta. Robotisointi ei ollut meille väline vähentää henkilöstökuluja vaan mahdollisuus kasvattaa toimintaamme.

"Toimialasta riippumatta on tärkeää seurata kehitystä ja hyödyntää rohkeasti uusia innovaatioita. Meille onkin tärkeää olla oman toimialamme edelläkävijä ja näin toimimalla varmistamme asiakkaillemme parhaimmat ja ajankohtaisimmat palvelukokonaisuudet. Samalla pidämme huolta oman kilpailukykymme optimaalisesta kehityksestä, joka auttaa meitä palvelemaan laajenevaa asiakaskuntaamme nyt ja tulevaisuudessa", kertoo Ari Tikkanen.

Digia Oyj osti robotiikkaratkaisuja toimittavan MOST Digital Oy:n keväällä 2022.
Lue uutinen yrityskaupasta >>

Robotiikan hyödyntäminen on antanut meille avaimet toimintojemme tehostamiseen ja mikä tärkeintä, rutiinien siirtämisellä ihmiseltä robotille olemme onnistuneet kohottamaan työntekijöidemme motivaatiota.
Toni Tikkanen, Noste Isännöinti

Tehtävä 1. OSTOLASKUJEN KÄSITTELY

Einarille käsittelyyn siirretyt ostolaskut ja oteltiin pienempiin kokonaisuuksiin ja tavoitteena on vaiheittain lisätä käsiteltävien ostolaskujen määrää Einarille. Ensivaiheessa Einari käsittelee noin 1 000 ostolaskua kuukaudessa kokonaismäärän ollessa noin 5 000 ostolaskua/kuukausi.

Kuvaus

Vaihe 1: Einari valitsee ensimmäisessä vaiheessa määritellyssä tehtävässä laskuille oikean maksutilin sekä tiliöinnin ja tämän jälkeen vie laskun käsittelyn reskontraan.

Vaihe 2: Toisessa vaiheessa lisätään toinen tehtävä, jossa Einari työskentelee ns. poikkeuskohteiden parissa, tällöin kustannuspaikat ja ALV-tiliöinnit täytyy käydä laskukohtaisesti läpi ja kirjata muutokset laskuille.

Tavoite

Sujuvoittaa rutiinitehtäviä, minimoida virheitä sekä lisätä työn mielekkyyttä ja tuottaa lisäarvoa asiakkaille.

Tehtävä 2. ASUMISINFO

Einarin toinen tehtävä liittyy lähes 350 taloyhtiön Asumisinfon tunnusten ylläpitoon. Ylläpidettäviä tunnustietoja on kasvavissa määrin jo 15 000 asukas- ja osakastiedon verran.

Kuvaus

Einari käsittelee lauantaisin asukkaiden ja osakkaiden Asumisinfo-portaalin tunnukset. Työ vaatii kärsivällisyyttä käsiteltävän tietomäärän ollessa valtava. Einari varmistaa, että uusille asukkaille ja osakkaille luodaan tunnukset ja samalla vanhentuneet tunnukset poistuvat käytöstä. Käytettäviä lähteitä on kaksi, riippuen taloyhtiön valitsemasta palvelusta.

Tavoite

Minimoida virheitä, vähentää rutiineja sekä tuottaa lisäarvoa asiakkaille.

"Taloyhtiöiden kumppanina toimimme kiinteistöasiantuntijana ja neuvonantajana. Tavoitteenamme on auttaa johtamaan taloyhtiötä fiksusti ja kustannustehokkaasti, aidosti asiakkaidemme etujen mukaisesti. Henkilökohtainen ja sujuva palvelu on meille sydämen asia. Pidämme huolen, että kaikki kiinteistön isännöintiin kuuluva hoituu mutkattomasti ja ajallaan."


Kehitystyön keskiössä

Kehitystyömme keskiössä on toimintatapojemme uudistaminen ihmislähtöisesti. Näemme tulevaisuuden niin, että digitalisaatio lisääntyy eri osa-alueilla, mutta sen tarkoitus ei ole missään nimessä tehdä meitä ihmisiä tarpeettomiksi. Voimme sen avulla kehittää omaa työhyvinvointiamme ja antaa lisää aikaa itsellemme tuottaa palvelua ihmiseltä ihmiselle rutiinien suorittamisen sijasta.

Kuinka valitsimme RPA-kumppanin

Asiantuntemus, referenssit jo tehdyistä ratkaisuista sekä kokemus käytössämme olevista ohjelmistoista, olivat avaintekijät. Tapaamisessamme haastava aihe esiteltiin meille selkeästi ja käytännön esimerkit olivat oivalluttavia sekä synnyttivät luottamuksen. Aina valinta ei ole ollut näin helppo. Se kuuluisa ensivaikutelma teki vaikutuksen.

Digia oli entuudestaan tuttu yhtiö, sillä Irina oli ollut KIINKO:n järjestämällä luennolla, jossa Olli Ainasvuori puhui robotisaatiosta ja sen mahdollisuuksista. Yhtiö tuli yhdeksi vaihtoehdoksi tämän yhteyden kautta. Muita toimijoita kartoitettiin myös ja sisäisesti vertailimme palveluntarjoajia tarkemmin.

Oikean kumppanin valinta on tärkeää

"Oikean kumppanin valinta on erityisen tärkeää erityisesti ohjelmistoihin liittyvissä ratkaisuissa ja me satuimme löytämään meille parhaan vaihtoehdon nopeasti. Suosittelen lämpimästi tutustumaan useampaan vaihtoehtoon ja miettimään itselleni tärkeimmät asiat, jotka kumppanin tulisi onnistua toteuttamaan. Näin valintaa tehdessäsi olet varmempi ja osaat kysyä juuri oikeita kysymyksiä”, summaa Irina lopuksi.

EinariVastuut:
Ostolaskujen käsittely & Asumisinfon tunnusten ylläpito

Einarin työtunnit:
4 h ma-pe (ostolaskut)

4 h lauantaisin (Asumisinfo)


! Tiesitkö, että ostolaskuissa on yleisesti 24 erilaista kohtaa, jotka laskulta tarkistetaan ennen tiliöintitiedon lisäystä? Robotti käy nämä läpi väsymättömästi joka laskulta.

Robotin kuvausNimi:
Einari Robotti​

Tekniset avainsanat:
OIVA, Open RPA, Visma Fivaldi​

Vaikuttavuuden mittarit:
Työhyvinvoinnin lisääminen, lisäarvon ja kilpailukyvykkyyden kasvattaminen

Vaikutukset:
Toimintojen tehostaminen, työpanoksen kohdentaminen lisäarvoa tuottaviin tehtäviin ja virheiden minimoiminen.

Einari numeroina


 

Työtehtävien määrä: 2
Päivittäinen työaika: 4
Projektiaika
(viikoissa):
8
ROI (investoinnin takaisinmaksu kuukausina): 12