Skip to content

Digiarvoa 2019 -kilpailun voittaja on Suomen Punainen Risti – Voittohanke yhdistää digitaalisuuden ja inhimillisen avun

Suomen Punaisen Ristin Kukaan ei jää ilman apua -palvelun idea on yhdistää älykkäästi avun tarvitsijoita ja vapaaehtoisia auttajia. Raati päätyi lisäksi myöntämään innovatiivisuudesta kunniamaininnan Resistomap Oy:lle, jonka tavoitteena on tuottaa palvelu antibioottiresistenssin globaaliin seurantaan.

Digiarvoa 2019 -kilpailussa on etsitty aitoa arvoa tuottavia digitaalisia ideoita – kultahippuja suomalaisen digiajattelun virrasta. Kilpailuun saapui kaikkiaan 93 hakemusta, joiden joukosta finaaliin karsiutui viiden osallistujan terävin kärki.

”Olimme vaikuttuneita finaalihankkeiden ambitiotasosta sekä ideoiden korkeasta laadusta ja pragmaattisuudesta. Finalistit olivat eri aihealueilta, mutta yhdistävänä tekijänä kaikissa oli vahva yhteiskunnallinen näkökulma Suomen tasolla tai jopa globaalisti. Työssämme pohdimme myös sitä, missä hankkeessa saavutettaisiin suurin vaikuttavuus 100 000 euron panoksella”, raati avaa päätöksentekoaan.

Kilpailun palkintona on 100 000 euron arvosta Digian ammattitaitoa kilpailuhankkeen toteuttamiseksi. Seuraavaksi työ käynnistyy, ja lopullinen toteutus tarkentuu yhteisen suunnittelun myötä.


Avun tarvitsijat ja auttajat kohtaamaan tekoälyn avulla

Vapaaehtoiset ovat merkittävä voima Suomen Punaisen Ristin ja koko Suomen kannalta. Suomessa on jopa 1,5 miljoonaa ihmistä, jotka mielellään tekisivät vapaaehtoistyötä – enemmän, kuin tällä hetkellä pystytään ottamaan auttamistyöhön mukaan.  

”Suomessa on noin 400 000 yksinäistä ihmistä. Se on valtava määrä. Tiedämme lisäksi, että yksinäisyyteen liittyy usein monia muita terveysongelmia. Toisaalta Suomessa on myös iso joukko ihmisiä, jotka mielellään tarjoaisivat apuaan. Tässä on matchin paikka”, Punaisen Ristin joukkue esitteli ideaansa kilpailun finaalissa.

Punaisen Ristin Kukaan ei jää yksin -palvelun idea on helpottaa avun tarvitsijoiden ja vapaaehtoisten kohtaamista älykkäiden ohjelmistojen ja palvelujen avulla. Tavoite on lisätä toiminnan volyymiä sekä joustavuutta.

Vapaaehtoisten apu on kallisarvoista arkipäivän kohtaamisista kriisitilanteisiin. Jos yksinäisyyttä kokeva ihminen kaipaa kaveria taidenäyttelyyn tai ulkoilemaan, älykäs järjestelmä pystyy löytämään hänelle sopivan, samanhenkisen vapaaehtoisen läheltä ja nopeasti.

Tyypillistä on, että vapaaehtoisten määrä vaihtelee: luonnonkatastrofit ja muut isot kriisit herättävät usein auttamisen halun, ja vapaaehtoisten määrä kasvaa nopeasti. Digitaalisen palvelun avulla halukkaat saadaan mukaan myös poikkeustilanteissa, joissa kaikkien apua ei tähän asti ole välttämättä pystytty hyödyntämään.

”Punaisen Ristin vapaaehtoisuus on usein ihmisten kohtaamista. Digitaalisuus tarkoittaa meille sitä, että voimme mahdollistaa yhä useampia kohtaamisia. On hienoa päästä kehittämään digitaalisia ratkaisuja yhdessä Digian huippuammattilaisten kanssa. Kun onnistumme, koko suomalainen yhteiskunta hyötyy”, viestintäjohtaja Ilpo Kiiskinen Suomen Punaiselta Ristiltä sanoo.

”Maamme taloudelliset voimavarat eivät tulevaisuudessa riitä kaikkiin niihin asioihin, joita haluaisimme toteuttaa hyvinvointiyhteiskuntamme ylläpitämiseksi ja kehittämiseksi. Tarvitaan tahtoa, ideoita ja konkreettisia toimenpiteitä. Keväällä käynnistetyllä Digiarvoa 2019 -kilpailulla halusimme osaltamme kannustaa kaikkia suomalaisia ideoimaan, kuinka hyödynnämme digitaalisuutta Suomen tulevaisuuden rakentamisessa. Teknologia ei ole ratkaisu kaikkeen, mutta se on yksi merkittävä mahdollistaja. Punaisen Ristin voittajaratkaisu yhdistää hienosti digitalisaation ja inhimillisen avun”, Digian toimitusjohtaja Timo Levoranta sanoo.

Digiarvoa 2019 -kilpailun kriteerit:
•    Kuinka ehdotettu idea, konsepti tai hanke edistää digitaalisuuden keinoin Suomen kilpailukykyä ja/tai yhteiskunnallista kehitystä ja hyvinvointia
•    Millaista arvoa ehdotettu idea tuottaa ja miten
•    Idean uutuus, innovatiivisuus
•    Idean toteutuskelpoisuus

Voittajan valitsi raati, johon kuuluvat St1:n hallituksen puheenjohtaja Mika Anttonen, hallitusammattilainen Leena Niemistö, Alma Median CDO ja Digian hallituksen jäsen Santtu Elsinen sekä Digialta teknologiajohtaja Juhana Juppo ja toimitusjohtaja Timo Levoranta.

Katso video: Raati kertoo voittajavalinnasta >>

Tutustu voittajaan ja muihin finalisteihin: Digiarvoa.fi >>

Lisätietoja:
Timo Levoranta
Toimitusjohtaja, Digia Oyj
P. 010 313 3000 (vaihde)
timo.levoranta@digia.com

Katri Nokkonen
Viestintäpäällikkö, Digia Oyj
P. 040 573 1300
katri.nokkonen@digia.com

Ilpo Kiiskinen
Viestintäjohtaja, Suomen Punainen Risti
P. 050 021 1261
ilpo.kiiskinen@redcross.fi

 

wkr0006.pdf

Digia on ohjelmisto- ja palveluyritys, joka yhdistää teknologian mahdollisuudet ja ihmisten kyvykkyydet älykkäämmän liiketoiminnan ja yhteiskunnan sekä kestävän tulevaisuuden rakentamiseksi. Tehtävämme on pitää asiakkaamme digievoluution kärjessä. Meitä digialaisia on yli 1500 ja toimimme globaalisti asiakkaidemme kanssa. Digian liikevaihto vuonna 2023 oli 192,1 miljoonaa euroa. Yhtiö on listattuna Nasdaq Helsingissä (DIGIA). digia.com