Skip to content

Kolme visiota: Miltä analytiikan tulevaisuus näyttää?

Kehittyneempää tekoälyä, lisää automaatiota, selkeämpää datan omistajuutta – vai näitä kaikkia? Digian analytiikan asiantuntijat Oskari Miettinen, Vesa Kovanen ja Petteri Erkintalo kertovat visionsa analytiikan tulevaisuudesta.

Jo nykyään koneälyä hyödynnetään datan louhinnassa ja automatisoidussa data-analytiikassa, mutta ihmisten pitää edelleen tulkita analytiikan tulokset, johtopäätökset ja päättää toimenpiteet, Oskari Miettinen sanoo. Mutta voisiko tulevaisuudessa tekoäly hoitaa myös tulkinnan? Jäisikö analyytikoille enää sijaa?

Oskarin visio: Korvaako tekoäly ihmisen myös analyysin tulosten tulkinnassa?

 

Samalla linjalla jatkaa Vesa Kovanen. ”Tulevaisuudessa kaikki ne päätökset ja prosessit, jotka ovat automatisoitavissa, tullaan automatisoimaan, ja korvaamaan ihmiset päätöksentekopisteissä”, Vesa sanoo. Tähän maailmaan ei tietysti siirrytä kertaharppauksella, vaan algoritmia täytyy pikkuhiljaa kouluttaa, ja samalla kasvattaa ihmisten luottamusta koneen päätöksentekokykyyn.

Vesan visio: Automatiikka tulee osaksi kaikkien ihmisten ja yritysten arkea

 

Aina villeimmissä visioissa ei puhuta algoritmien kouluttamisesta ja ihmisen korvaamisesta koneella. Petteri Erkintalon visiossa on kyse datan hallinnasta ja tiedolla johtamisesta.

”Muutaman vuoden kuluttua päästään toivottavasti vihdoin siihen, että datalla on yrityksissä selkeä omistajuus, ja lukemattomien sekavien dashboardien sijaan päästään aidosti määrämuotoiseen liikkeenjohtamiseen tiedolla”, Petteri visioi.

Hän muistuttaa, että analytiikka on nyt ja tulevaisuudessa työkalu, ei itseisarvo eikä taikasauva. Ja työkaluna analytiikka toimii vain, kun käytössä on oikein kerättyä ja säilöttyä dataa.

Petterin visio: Vihdoinkin yrityksissä joku omistaa datan

 

Tilaa blogikirjoitukset sähköpostiisi