Skip to content

Digia mukana Helsingin kaupungin Kokeilukiihdyttämössä AI-aiheilla

Helsinki on kannustanut työntekijöitään ideoimaan, miten kaupungilla voitaisiin saada enemmän irti datasta ja tekoälystä. Digia on yrityskumppanina kahden tekoälyidean testaamisessa. Kokeiluissa tekoälystä haetaan apua viheralueiden ylläpitoon sekä kotihoidon palvelun parantamiseen sairauspoissaoloja ennakoimalla.

Kokeilukiihdyttämö on Helsingin kaupungin työntekijöille tarkoitettu palvelu, jossa viedään erityisesti uusia digitalisaatiota hyödyntäviä ideoita ketterään kokeiluun. Tavoitteena on kokeiluista oppiminen kaupungin palveluiden ja toiminnan kehittämiseksi.

Loppuvuoden teema Kokeilukiihdyttämössä on tiedolla johtaminen. Kokeiltavaksi on etsitty erityisesti datan hyödyntämiseen ja tekoälyyn liittyviä ideoita.

Yrityskumppanien tehtävä on sparrata ja tukea kokeilujen toteutuksessa. Digia valikoitui yrityskumppaniksi peräti kahteen kokeiluun.

Ensimmäisessä kokeilussa tavoite on parantaa yleisten alueiden rekisteritietojen paikkansapitävyyttä. Yleisten alueiden rekisteri on järjestelmä, joka sisältää tietoja kaupungin katu- ja viheralueista. Tällä hetkellä järjestelmä sisältää osittain vanhentunutta tai muuten virheellistä tietoa. Kokeilun tarkoitus on testata, voisiko tekoälyn kouluttaa vertailemaan rekisterin tietoja erilaisiin kuva-aineistoihin ja ilmoittamaan virheellisistä tiedoista.

Toisessa kokeilussa pyritään rakentamaan ennustemalli, joka havaitsisi ennakoivasti hiljaisia signaaleja hoitajien työkuormituksen liiallisesta kasvusta.  Näin kuormituksen kasvuun pystyttäisiin reagoimaan riittävän ajoissa ja siitä johtuvia sairauspoissaoloja pystyttäisiin vähentämään. Ennakointi auttaisi sekä parantamaan palvelun laatua että tasaamaan sairauspoissaoloista ja sijaisjärjestelyistä aiheutuvia kustannuksia.

”On hienoa olla mukana tuomassa innovatiivisesti tekoälyä avustamaan arjen kipukohtiin, konkreettisesti ja käytännönläheisesti”, sanoo Minna Häkämies Digialta.

”On innostavaa nähdä, miten tekoälyä voidaan hyödyntää monin eri tavoin kaupungin palveluiden parantamisessa. Kokeilujen avulla saamme arvokasta tietoa siitä, miten datan ja tekoälyn avulla ratkotaan kaupungin haasteita tehokkaammin. Yrityskumppaneillamme, kuten Digialla, on keskeinen rooli näiden kokeilujen toteutuksessa: he tuovat mukaan osaamisen teknologian, datan ja tekoälyn hyödyntämiseen liittyen", kertoo Kokeilukiihdyttämöstä vastaava hankepäällikkö Ville Meloni Helsingin kaupungilta.

Helsingin kaupungin Kokeilukiihdyttämö-kokeilujen yhteenvedot ja loppuraportit löytyvät Kokeilugalleriasta.

Ketterillä kokeiluilla vauhtiin tekoälyn hyödyntämisessä! Digia auttaa tuotteistetulla ja testatulla AI Proof-of-Concept-mallilla, lue lisää täältä.

Lisätietoja:

Ville Meloni
Hankepäällikkö, Helsingin kaupunki
P. 040 026 0000
ville.meloni(a)hel.fi

Minna Häkämies
Head of Data Insight, Digia
P. 0405166108
minna.hakamies(a)digia.com

Digia on ohjelmisto- ja palveluyritys, joka yhdistää teknologian mahdollisuudet ja ihmisten kyvykkyydet älykkäämmän liiketoiminnan ja yhteiskunnan sekä kestävän tulevaisuuden rakentamiseksi. Tehtävämme on pitää asiakkaamme digievoluution kärjessä. Meitä digialaisia on yli 1500 ja toimimme globaalisti asiakkaidemme kanssa. Digian liikevaihto vuonna 2023 oli 192,1 miljoonaa euroa. Yhtiö on listattuna Nasdaq Helsingissä (DIGIA). digia.com