Skip to content

Digian tekoälyennuste on osoittanut vahvuutensa – ennustaa Tapparaa mestariksi

Pronssiottelun voittajaksi tekoäly ennustaa Kärppiä. Jääkiekkoasiantuntija Petteri Sihvosen eripura tekoälyn kanssa jatkuu, ja näin ollen jääkiekon SM-finaalista tulee myös ihmisen ja tekoälyn finaalitaisto. ”Minä sanon, että Pelicans voittaa. Ja jos se ei voita, tekoäly on lyönyt minut tällä kaudella aika perusteellisesti”, Sihvonen sanoo.

Jääkiekon Liigan finaalipelit alkavat tämän viikon lauantaina, ja kahden viikon sisällä selviää paitsi se, juhliiko mestaruutta Tappara vai Pelicans, myös se, onnistuiko Digian tekoäly ennustamaan voittavan joukkueen oikein. Ennusteeseen voi tutustua täällä.

Tekoäly ennustaa Tapparaa mestariksi ja Pelicansia hopeasijalle. Näin se on tehnyt jo joulukuun alusta lähtien – jolloin harva asiantuntija olisi vielä nostanut Pelicansia kärkikolmikkoon.

Myös Petteri Sihvonen on joutunut muuttamaan käsitystään lahtelaisjoukkueen menestysmahdollisuuksista, jopa siinä määrin, että asiantuntija uskoo nyt Pelicansin voittoon.

"Minun ja ammattikuntani kunnia on tällä hetkellä Pelicansin varassa. Minä sanon, että Pelicans voittaa. En kestä, jos se ei voita. Ja silloin tekoäly olisi lyönyt minut tällä kaudella aika perusteellisesti”, Sihvonen sanoo.

Tekoälyllä lukuisia onnistumisia, jopa Petteri Sihvonen kiittää kahdesta asiasta

Vaikka mitalipelit ovat vasta edessä, on tekoälyllä jo kauden varrelta merkittäviä onnistumisia vyöllään.

Runkosarjan osalta tekoäly ennusti yhdeksän kymmenestä pudotuspelijoukkueesta oikein, mukaan lukien voittajan ja toiseksi tulleen joukkueen.

Neljännesfinaalien osalta tekoäly ennusti kaikki neljä välieriin pääsevää joukkuetta oikein, kun useimmat verrokkiennusteet osuivat oikeaan vain kahden tai kolmen joukkueen kohdalla.

Myös Kärppien ja Kalpan kohtaamisen pronssiottelussa tekoäly osasi ennustaa noin kuukautta aiemmin. Sitä ennen joukkueiden sijoitus ennusteissa on vaihdellut.

”Ennuste perustuu aiempien pelien dataan, jonka perusteella tekoäly laskee peli peliltä todennäköisemmän voittajan. Tekoäly oppii koko ajan: kun dataan tulee muutoksia, tekoälyn ennusteetkin tarkentuvat. Kun esimerkiksi Kärpät vaihtoi tammikuussa valmentajaa ja sai sen jälkeen pelin kulkemaan, joukkueen sijoitus lähti tekoälyn ennusteissa nousemaan”, teknologiajohtaja Juhana Juppo Digialta kertoo.

Kalpalle tekoäly ennusti kauden alussa jopa hopeasijaa. Vaikka sijoitus ennusteessa sitten laski, tekoäly on aina uudelleen palauttanut sen neljännen sijan tuntumaan.
 
"Pitää kiittää tekoälyä tuosta Kalpan havaitsemisesta, sekä uskosta Pelicansiin. Tuo on kova suoritus tekoälyltä, että niinä heikoimpinakin hetkinä Pelicans pysyi näin korkealla tuolla rankingissa. Vaikka tekoäly ei varmaan usko – se laskee", Petteri Sihvonen sanoo.

Juhana Jupon mukaan ennuste on jälleen kerran hyvä esimerkki siitä, kuinka paras lopputulos saadaan, kun hyödynnetään tekoälyä ja yhdistetään siihen ihmisten analyysi erilaisista inhimillisistä tekijöistä.

”Tekoäly on arjen työkalu siinä missä muutkin teknologiat. Olennaista on ymmärtää, missä ja miten käytettynä siitä on eniten hyötyä, ja missä jokin muu työkalu auttaa enemmän. Tekoälyn vahvuuksien ja rajoitusten ymmärtäminen on avain sen tehokkaaseen käyttöön”, Juhana Juppo sanoo.

Ennusteeseen voit tutustua täällä.
Mikä on finaalin alla Petteri Sihvosen näkemys tekoälyn ennusteista? Katso video!

Lisätietoja:
Juhana Juppo
Teknologiajohtaja, Digia
P. 040 172 2859
juhana.juppo(a)digia.com

Lisää voi kysyä myös Digian viestinnästä,
yhteystiedot löytyvät täältä.


 

Digia on ohjelmisto- ja palveluyritys, joka yhdistää teknologian mahdollisuudet ja ihmisten kyvykkyydet älykkäämmän liiketoiminnan ja yhteiskunnan sekä kestävän tulevaisuuden rakentamiseksi. Tehtävämme on pitää asiakkaamme digievoluution kärjessä. Meitä digialaisia on yli 1500 ja toimimme globaalisti asiakkaidemme kanssa. Digian liikevaihto vuonna 2023 oli 192,1 miljoonaa euroa. Yhtiö on listattuna Nasdaq Helsingissä (DIGIA). digia.com