Skip to content

Tekoäly nosti kärkikolmikkoon yllätysnimen Digian Liiga-ennusteessa – miten tekoäly onnistui runkosarjan osalta?

”Tekoäly hulluttelee suorastaan siellä”, jääkiekkoasiantuntija Petteri Sihvonen kommentoi kuullessaan tuoreesta ennusteesta, jossa tekoäly nostaa pronssisijalle Rauman Lukon. Runkosarjan päättyminen antaa mahdollisuuden peilata tekoälyennusteen onnistumista tähän mennessä.

Kisa jääkiekon suomenmestaruudesta kiristyy. Runkosarja sinetöitiin tällä viikolla, ja mittelössä on mukana enää kymmenen pudotuspelijoukkuetta. Tekoälyllä ja jääkiekkoasiantuntija Petteri Sihvosella on varsin eriävät näkemykset siitä, miten pelit tulevat jatkumaan.

Petteri Sihvonen uskoo Ilveksen mestaruuteen. Kakkossijalla hänen ennusteessaan on HIFK ja kolmantena Tappara.

Tekoälyn ennusteessa kärjen muodostavat Tappara, Pelicans ja Lukko.

”Tämä haastaa oikeastaan minun koko jääkiekkoanalyytikon työni, koska olen lyönyt koko osaamiseni julkisuudessa peliin siitä, että en luota Tapparaan. Nyt katsotaan todella, että kumpi on Tapparan suhteen oikeassa, minä vai tekoäly”, Sihvonen sanoo.

"Tämä löi tämän nyt todella jännittäväksi. Minulla ihan veri kiertää", Sihvonen sanoo.

Tekoälyn näkemyksen erilaisuutta selittää tiukkojen puolivälieräsarjojen kääntyminen ennusteissa eri suuntaan kuin Sihvosella. Digia.comissa voi tarkastella pudotuspelikaaviota, jossa on peli peliltä kuvattu, mille voitoille tai tappioille ennuste kunkin joukkueen lopputuloksesta perustuu. Ennustetta päivitetään pudotuspelien edetessä.

Juhana Jupon ja Petteri Sihvosen analyysiin voi tutustua täällä.

Miten tekoäly onnistui runkosarjan ennustamisessa?

Nyt kun runkosarja on paketissa, on mahdollista arvioida tekoälyn suoriutumista sen ennustamisessa. Monessa kohdassa tekoäly osui varsin hyvin oikeaan, vaikkei sekään aivan kaikkea nähnyt ennalta.

•    Malli ennusti runkosarjan voittajan ja toiseksi tulleen joukkueen oikein.
•    Malli ennusti ykkös- ja kakkossijan välille kahta pistettä, kun lopullinen ero oli kolme pistettä.
•    Tekoäly ennusti yhdeksän kymmenestä pudotuspelijoukkueesta oikein, kun iso osa verrokkiennusteista osui oikeaan kahdeksan joukkueen kohdalla.
•    Jukurien viides sija ei ollut tekoälylle niin suuri yllätys kuin monille muille: tekoäly ennusti Jukureita alun perin seitsemännelle sijalle, kun muiden ennusteissa Jukurien sijoitus oli 12.-13.
•    Kärpät menestyi ennustettua paremmin: tekoälyn ennustama sijoitus oli 10., kun lopullinen sijoitus oli komeasti neljäs.

Lisää analyysiä runkosarjaennusteesta on luettavissa Digian blogista.

Digian teknologiajohtaja Juhana Jupon arvion mukaan malli suoriutui runkosarjan ennustamisesta kokonaisuudessaan hyvin.

”Malli perustuu aiempien pelien dataan. Aina voi siis tulla yllätyksiä, jotka eivät ole historiadatasta nähtävissä. Esimerkiksi Kärpät vaihtoivat kesken kauden valmentajaa, minkä jälkeen peliote muuttui täysin”, Juppo sanoo.

Jupon mukaan tämän tyyppinen tekoälyennuste pääsee hyviin tuloksiin, kun muuttujia on paljon ja halutaan selvittää, mitkä niistä ovat tärkeitä lopputuloksen kannalta.

”Liiga-ennusteessa mallinnettiin satoja eri tekijöitä, jotka mahdollisesti voisivat vaikuttaa voittajajoukkueen ennusteeseen. Näistä tekijöistä lopulliseen malliin valikoitui noin 20 muuttujaa, joiden havaittiin vaikuttavan lopputulokseen eniten. Kun nyt pääsimme vertailemaan ennustetta runkosarjan lopputuloksiin, voi mallinnusta pitää onnistuneena”, Juppo sanoo.

Analyysi mallin onnistumisista auttaa ymmärtämään tekoälyn vahvuuksia ja heikkouksia ylipäätään.

”Tekoäly on arjen työkalu siinä missä muutkin teknologiat. On vain ymmärrettävä, missä siitä on eniten hyötyä, ja missä jokin muu työkalu auttaa enemmän. Tekoälyn vahvuuksien ja rajoitusten ymmärtäminen on avain sen tehokkaaseen käyttöön”, Juhana Juppo sanoo.


Lisätietoja:
Juhana Juppo
Teknologiajohtaja, Digia
P. 040 172 2859
juhana.juppo(a)digia.com

Digia on ohjelmisto- ja palveluyritys, joka yhdistää teknologian mahdollisuudet ja ihmisten kyvykkyydet älykkäämmän liiketoiminnan ja yhteiskunnan sekä kestävän tulevaisuuden rakentamiseksi. Tehtävämme on pitää asiakkaamme digievoluution kärjessä. Meitä digialaisia on yli 1500 ja toimimme globaalisti asiakkaidemme kanssa. Digian liikevaihto vuonna 2023 oli 192,1 miljoonaa euroa. Yhtiö on listattuna Nasdaq Helsingissä (DIGIA). digia.com