Skip to content

Visit Finlandin, Digian ja Positive Impactin kansallinen hiilijalanjälkilaskuri mullistaa ilmastolaskennan ja edistää kestävää matkailua

Visit Finlandin tavoitteena on tehdä Suomesta maailman johtava kestävän matkailun maa vuoteen 2025 mennessä. Digia ja Positive Impact Finland on valittu kumppaneiksi kehittämään kansallista hiilijalanjälkilaskuria, joka tuo matkailutoimijoiden käyttöön konkreettisen, selainpohjaisen työkalun, jolla omaa hiilijalanjälkeä voi seurata. Laskuri myös ohjaa tekemään konkreettisia toimenpiteitä hiilijalanjäljen pienentämiseksi. 

”Haluamme edistää monipuolisesti matkailutoimialan vihreää siirtymää. Kilpailutuksella haimme kumppania kehittämään ja toteuttamaan kansallista matkailualan hiilijalanjälkilaskuria ja siihen liittyviä koulutus- ja asiantuntijapalveluita”, kertoo yhteistyön taustoista Business Finlandin kestävän matkailun kehittämisestä vastaava päällikkö Liisa Mäkelä.

Käytännössä hiilijalanjälkilaskuri on selainpohjainen työkalu, johon yritys voi syöttää omia kulutuslukuja, mm. energiankulutuksesta, matkoista ja hankinnoista. Laskuri laskee kulutustiedot tietyillä päästökertoimilla ja antaa tuloksen hiilijalanjäljestä.

Merkittäviä vaikutuksia ilmastonmuutoksen torjuntaan

Hiilijalanjälki on yksi merkittävimmistä mittareista, joita yritykset seuraavat, mutta sen laskenta on yllättävän vanhanaikaista. Näin myös päästökertoimet laahaavat jäljessä ja tämä hidastaa muutosten tekemistä. 

”Ratkaisumme mahdollistaa ennakoivien toimenpiteiden suunnittelun, simuloinnin ja parempien päätösten tekemisen. Tällä on merkittäviä vaikutuksia ilmastonmuutoksen torjuntaan. Vaikuttavuutta lisää se, että laskuria voidaan hyödyntää myös muilla toimialoilla”, sanoo Digian Data ja analytiikka -yksikön Business Manager Minna Häkämies.

Digian yhteistyökumppani Positive Impact Finland on ollut mukana kehittämässä laskurin pilottiversiota, jolla on reilusti yli 100 matkailualan yritystä käyttäjänä. Digia vastaa laskurin data-analytiikasta sekä sisällön ja käytettävyyden kehittämisestä. Palvelun toteuttaminen aloitetaan syksyn 2022 aikana ja kokonaisuudessaan palvelu on valmis vuoden 2024 loppuun mennessä.

”On hienoa päästä jatkokehittämään laskuria yhdessä Visit Finlandin ja Digian kanssa kansalliseksi ratkaisuksi. Digitalisaatio tuo tarvittavaa vaikuttavuutta ja nopeutta kestävyysmurrokseen, myös matkailualalla. Olemme onnellisia, kun saamme olla mukana vauhdittamassa kansallista kestävää matkailua digitaalisin työkaluin sekä kehittämässä jo suosion saanutta Visit Finlandin Sustainable Travel Finland -ohjelmaa”, sanoo Positive Impact Finland Oy:n toimitusjohtaja Elina Levula.

Lisätietoja:

Liisa Mäkelä
Manager, Business Finland
+358 (0)50 525 7479 / liisa.makela(a)businessfinland.fi    

Minna Häkämies
Business Manager, Digia Oyj 
+358 (0)40 516 6108 / minna.hakamies(a)digia.com 

Elina Levula
Toimitusjohtaja, Positive Impact Finland Oy
+358 (0)44 024 0390 / elina.levula(a)positiveimpact.fi


Tule kuulemaan lisää!
Kestävää digitaalisuutta -webinaari to 10.11.2022

Webinaarissa pureudumme hiilijalanjälkilaskennan realiteetteihin ja ajankohtaisiin ratkaisuihin, joilla digitalisaatio voi helpottaa yrityksen ilmastotyötä. Kanssamme keskustelemassa ovat HKScanin kehityspäällikkö Aira Harju ja Positive Impactin Senior Advisor Outi Ugas.

Lue lisää ja ilmoittaudu mukaan >>
 

Digia on ohjelmisto- ja palveluyritys, joka yhdistää teknologian mahdollisuudet ja ihmisten kyvykkyydet älykkäämmän liiketoiminnan ja yhteiskunnan sekä kestävän tulevaisuuden rakentamiseksi. Tehtävämme on pitää asiakkaamme digievoluution kärjessä. Meitä digialaisia on yli 1500 ja toimimme globaalisti asiakkaidemme kanssa. Digian liikevaihto vuonna 2023 oli 192,1 miljoonaa euroa. Yhtiö on listattuna Nasdaq Helsingissä (DIGIA). digia.com