Älyjääkaappi, kotihoitoa IoT:n avulla sekä pankkipalveluiden avoimia rajapintoja API Hackatemian päätösillassa

Digian API Hackatemia huipentui tiimien tuotosten esittelyihin. Ratkaisut keskittyivät muun muassa vanhusten hoidon tehostamiseen IoT:n avulla, ruokahävikin vähentämiseen älyjääkaapin avulla sekä pankkipalveluiden laajentamiseen avointen rajapintojen avulla. Voittajajoukkueeksi nousi terveydenhoidon palveluita helpottava HealthBot.

Kuvassa voittajajoukkue esittelee HealthBot -sovellustaan

Digian API Hackatemia järjestettiin toistamiseen 6.2-7.2. ja 13.-14.2. Neljän illan tapahtumassa ratkottiin ajankohtaisia liiketoimintahaasteita API-teknologioita hyödyntäen.

API Hackatemian osallistujat jakaantuivat ryhmiin ja ratkoivat liiketoimintacaseja neljän illan aikana. Ryhmät muodostettiin niin, että jokaisessa ryhmässä oli sekä teknisiä että liiketoiminnan ihmisiä. Ryhmät lähtivät työstämään ratkaisuja ongelmiin Digian asiantuntijoiden avustuksella.

Tiimien tuotokset keskittyivät ajankohtaisten ongelmien ratkaisemiseen

Viimeisessä illassa ryhmät pääsivät esittelemään kehittämänsä tuotokset. Ryhmät olivat tarttuneet erittäin ajankohtaisiin ongelmiin ja pyrkineet löytämään ratkaisuja APIen avulla. Erään ryhmän ideana oli älyjääkaappi, joka tunnistaa pilaantumassa olevat tuotteet ja vähentää näin ruokahävikkiä. Ryhmä oli nimennyt itsensä kekseliäästi 3E:ksi korostaen luonnon (Environmental), eettisyyden (Ethical) ja taloudellisuuden (Economical) merkitystä. 

Esitysten päätteeksi paikalla olleet äänestivät voittajajoukkuetta. Kolmannelle sijalle ylsi ryhmä MeetMe, joka ratkoi väestön ikääntymiseen liittyviä ongelmia. Sovelluksen avulla sairaanhoitajat sekä kotihoitajat voisivat seurata vanhusten kuntoa ja tilaa reaaliajassa. Ajatuksena oli hyödyntää IoT-sensoreita vanhusten olemassa oleviin mittauslaitteisiin ja tarjota dataa reaaliajassa hoitajille sekä läheisille. 

Pankkien avoimia rajapintoja hyödyntävä Pankk1 tuli äänestyksessä toiselle sijalla. Pankk1 -sovelluksen avulla yhdistäisit kaikki pankkitilisi ja tilitapahtumat yhteen paikkaan ja pystyisit hallinnoimaan niitä helposti sekä seuraamaan kulutustasi. Ryhmä käytti demovaiheessa apuna Norden ja OP Ryhmän API-rajapintoja. 

Voittajaksi älykäs terveyspalveluita helpottava chatbot

Voittajaksi äänestettiin ryhmä, joka halusi helpottaa terveyskeskusten ja sairaaloiden pitkiä jonotusaikoja tekoälyä hyödyntäen. HealthBot on älykäs automatisoitu lääkäripalvelu, jonka avulla voit varata ajat lääkärille tai saada suoraan diagnoosin vaivaasi kätevästi ja nopeasti. Botti oppii tuntemaan sinua ja tunnistamaan puhettasi asioinnin edetessä. Älykkään chatbotin avulla lääkäripalvelut olisivat helposti jokaisen saatavilla missä tahansa. Voittajatiimiissä olivat Laura TuominenJose Zapata, Jussi SteenariMatti Väliaho ja Yi Zhuang.

"Tämä oli ensimmäinen hackathon, johon osallistuin ja oli aivan käsittämättömän upea tapahtuma. Voitosta en nyt osannut haaveillakkaan ennen tapahtumaa, mutta kun oli näin mahtava tiimi kenen kanssa työskenteli, se tuli melkein huomaamatta.", Steenari kommentoi.

Osallistujat kommentoivat kokemusta opettavaisena, hauskana ja erilaisena. Monet mainitsivat API Hackatemian vahvuudeksi erilaisten ihmisten kanssa työskentelyn ja sen, että Hackatemian auttoi ymmärtämään, että erilaisia ihmisiä ja osaamista tarvitaan, jotta voidaan tuottaa yhdessä jotakin hienoa. Eräs osallistuja kommentoikin nokkelasti "API should stand for All People are Important".

Myös tapahtuman järjestäjät olivat tyytyväisiä tapahtumaan.

"API Hackatemiassa nähtiin mahtavaa innovatiivisuutta, ryhmäytymistä sekä innostusta yhteistä kehittämistä kohtaan!", Hackatemian järjestelyistä vastaava esimies Liisa Onninen kommentoi.

API Hackatemian joukkueet hyödynsivät töissään Digialla kehitettyä APIOps Cycles -menetelmää.

Lue lisää:

Uutinen: Digialla kehitetty APIOps Cycles -menetelmä API-rajapintojen hyödyntämiseen esiteltiin API Hackatemian avausillassa >>

http://cycles.apiops.net/

http://apiops.net