Skip to content

Älykäs toiminnanohjaus Woikosken menestystarinan perustana

Woikoski tunnisti joitakin vuosia sitten tarpeen uudistaa liiketoimintaa rohkeasti ja lähti mittavaan toiminnanohjauksen uudistushankkeeseen yhteistyössä Digian kanssa. Nyt Woikosken toimitusjohtaja Sari Palmberg kertoo, mitä älykäs toiminnanohjaus on Woikoskelle mahdollistanut, ja millainen työkalu se on tämän päivän kansainvälistä liiketoimintaa johtavalle toimitusjohtajalle.

”Päivääkään en ole katunut. Muutos ja projekti oli mittava, ja välillä vaikeakin, mutta parasta on se, mitä se on mahdollistanut – aidon tiedolla johtamisen ja johtamisen helppouden, toteaa Woikosken toimitusjohtaja Sari Palmberg uudistushankkeesta.

”Muutos on tuonut struktuuria koko organisaatioon. Toimimme yhdessä määriteltyjen prosessien mukaan ja meillä on ajantasainen tieto käytettävissämme liiketoiminnan ohjaamiseen. Tämä on parantanut sekä tehokkuuttamme että lukujamme. Joustava ja tarpeisiimme sopiva toiminnanohjausjärjestelmä on myös mahdollistanut ketterästi uusien ratkaisujen ja palveluiden kehittämisen”, hän jatkaa.
.

”Totesimme, että nyt tarvitaan rohkeaa uudistusta ja toiminnan digitalisointia”

Mutta miksi mittavaan hankkeeseen päätettiin ryhtyä? 

Woikoski Oy on tunnettu suomalainen, itsenäinen, kaasuteollisuuden perheyritys. Se tarjoaa asiakkailleen kaasun lisäksi kaasuverkostoratkaisuja ja -palveluita, kaasulaitteita ja -tarvikkeita medical-sektorille sekä kaasutuotteita ja -palveluita hitsaukseen. Perinteikäs yhtiö on perustettu vuonna 1882 ja on alansa huippuosaaja ja luotettu asiantuntija. Yhtiön liikevaihto on noin 70 miljoonaa euroa, ja työntekijöitä reilu 200. 

”Totesimme, että nyt tarvitaan rohkeaa uudistusta ja toiminnan digitalisointia. Lähdimme uudistamaan toiminnanohjaustamme, kun ymmärsimme, ettei yhtiön toimintaa voinut enää hoitaa fiksusti 20 vuotta vanhalla SAP-toiminnanohjausjärjestelmällä, jota ei katsottu mielekkääksi edelleen kehittää, ja joka oli lähinnä taloushallinnon käytössä. Näimme, että meidän tulisi rakentaa toiminnanohjaus ja tietyssä mielessä myös koko yritys uudelleen, jotta työstä tulisi mielekkäämpää ja suoraviivaisempaa”, Palmberg kertoo.

Uusi toiminnanohjausratkaisu mahdollistaa tiedolla johtamisen ja toiminnan kehittämisen

Uudistustyöhön lähdettiin yhdessä Digian kanssa ja ratkaisuksi valittiin Microsoft Dynamics 365. Yhteistyössä Woikoskelle rakennettiin kokonaan uusi toiminnanohjausratkaisu, liiketoiminnan digitaalinen alusta, joka mahdollistaa tiedolla johtamisen ja toiminnan kehittämisen yhtiön tavoitteiden mukaisesti.

”Työ ei ollut helppo perinteikkäässä yhtiössä. Uudelleen ajattelu on haastavaa. Ensimmäinen vuosi meni penkin alle osin meidän oman osaamisemme, tai paremminkin osaamattomuuden takia. Lähdimme tekemään määrittelyjä siltä pohjalta, että saisimme kokonaisuudesta mahdollisimman yksinkertaisen. Meillä ei ollut prosesseja, kunnes tajusimme, että ne tulee luoda ja määritellä, jotta voimme onnistua.”

Woikoski rakensi ja määritteli yhteistyössä Digian kanssa kaikki liiketoiminnan prosessit uudelleen, koskien koko ketjua tuotannosta toimitukseen, kattaen kaikki yhtiön tuotteet ja palvelut. Vuonna 2019, noin vuosi projektin ”uudelleen käynnistämisen” jälkeen, toteutettiin ensimmäiset pilotoinnit kolmella eri tuotantolaitoksella. Pilottien avulla järjestelmän toimivuutta testattiin, tarvittavia muutoksia ja viilauksia tehtiin ja virhetilanteita korjattiin.

”Oli ilo huomata, että muutoksen laajuudesta ja vaikeudestakin huolimatta, organisaatiomme alkoi pelaamaan uuden toimintatavan mukaisesti. Vuonna 2020 toteutimme sitten käyttöönoton, joka meni todella mallikkaasti hyvin tehdyn pohjatyön ansiosta. Keväällä lisäsimme mukaan vielä verkkokaupan”, Palmberg kertoo.

Uudistus toi odotettua suurempia hyötyjä – loi pohjan tulevaisuuden Woikoskelle

Woikoski on erittäin tyytyväinen uudistustyön tuloksiin ja Digian kanssa tehtyyn yhteistyöhön. Se tuotti odotettuakin suurempiä hyötyjä. Hankkeen ja uuden toiminnanohjauksen myötä koko yrityksen toiminta on tehostunut tuntuvasti.

”Toiminnanohjauksen uudistamisen myötä pystymme johtamaan tiedolla. Meillä on ajantasainen näkymä yksiköihin, tuotteisiin, lukuihin ja kannattavuuteen. Johtaminen on helpottunut ja tuotanto ja prosessit tehostuneet. Ajantasaisen tiedon avulla myös reagointinopeutemme ja ennustettavuus ovat parantuneet”, Palmberg listaa hyötyjä.

Joustava järjestelmä on mahdollistanut Woikoskelle myös uusien ratkaisujen ja palveluiden kehittämisen ja tulevaisuuteen katsotaankin vahvasti.

”Meillä on paljon visioita mm. siitä miten pystymme automatisoimaan rutiinitoimintojamme ja hyödyntämään esimerkiksi robotiikkaa ja tekoälyä toiminnan tehostamisessa ja asiakkaidemme palvelussa. Katsomme innolla tulevaan ja tunnistamme lukuisia uusia mahdollisuuksia kehittää tulevaisuuden Woikoskea,” Palmberg sanoo.

Katso alta tallenne Sari Palmbergin Digia Day-tapahtumassa pitämästä puheenvuorosta.

 

Lisäksi voitTilaa blogikirjoitukset sähköpostiisi