Skip to content

Miten johtaja pääsee yli häpeästä? Digiä ja kyyneleitä -podcastissa Gigantin toimitusjohtaja Laura Tarkka

Digiä ja kyyneleitä -podcastin toisen kauden viimeisessä jaksossa pureudutaan häpeään, ja sen rooliin johtamisessa. Studiossa Veikon ja Villen vieraana on elektroniikkayritys Gigantin toimitusjohtaja Laura Tarkka, joka on ollut johtotehtävissä myös Kämp Groupissa, Fazerilla ja Diacorilla.

Digiä & kyyneleitä · 11: Miten johtaja pääsee yli häpeästä?

Gigantin toimitusjohtaja Laura Tarkka myöntää olevansa ”itkupilli” ja huomaa välillä itkevänsä myös vaikeiden työtilanteiden vuoksi. Hän uskoo kuitenkin, että vaikeat tunteet ja tyhmät kysymykset kannattaa sanoa ääneen, jotta häpeä hälvenee. Johtajana hän uskoo empatian voimaan, joka auttaa ylittämään turhan häpeän.

Millaisissa tilanteissa menestynyt johtaja on tuntenut häpeää? Onko se rajoittanut omaa toimintaa ja miten sitä oppii käsittelemään? Mitä haittaa häpeästä on yrityskulttuurissa – ja voiko se esimerkiksi tulla digiuudistuksen esteeksi? Miten häpeää tulisi yrityksissä käsitellä, ja millaista esimerkkiä johtaja voi näyttää?

Jakso on nauhoitettu joulukuussa 2020.

Sisältö:

 • Tarkka esittelee häpeään liittyvän teoksen – Frantisek Kupka Le rouge a lèvres – keskustelua häpeän peittämisestä ja henkilökohtaisuudesta (1:51)
 • Mitä roolia häpeä on ottanut Tarkan uralla? Miten olla jäämättä jumiin häpeään? (06:00)
 • Miten kohdata työntekijöiden häpeä? (8:17)
 • Häpeän hetket: Miksi Laura Tarkka välillä itkee keittiön lattialla? (9:17)
 • Missä tilanteissa Tarkka on tuntenut urallaan häpeää? (11.30)
 • Miten häpeä vaikuttaa johtamiseen ja päätöksentekoon? (13:30)
 • Käyttäjän kysymys: Miksi tietotyöhön liittyy paljon häpeää ja huijarisyndroomaa? (15:36)
 • Onko uudelle alalle hypätessä daiju olo? Miten uskaltaa kysellä tyhmiä? (21:45)
 • Onko Tarkka mukana digikehityksessä? Miten ”digitransformaatio” näkyy Tarkan työssä? (22:04)
 • Mitä johtajan kannattaa ottaa huomioon digikehittämisessä? (24:30)
 • Kodinelektroniikan digitalisoituminen – miten muuttaa Gigantin bisnestä? (25:29) 

"Timon tunnustus" - Digian toimitusjohtaja Timo Levorannan tärpit jaksosta:

Podcastin kakkoskaudella jaksojen lopussa on uusi osio, Timon Tunnustus, jossa Digian toimitusjohtaja Timo Levoranta kertoo, mitä hän oppi tai oivalsi jakson keskustelusta.

Häpeä liiketoiminnan esteenä. Jaksosta jäi mieleen se, kuinka häpeä voi olla liiketoiminnan hidaste tai pahimmillaan jopa este. Jos työntekijät kokevat häpeää, heidän näkökenttänsä kapenee, eivätkä saa keskityttyä oikeasti tärkeisiin asioihin. Ja jos taas asiakkaat kokevat häpeää, esimerkiksi ostotilanteessa, he eivät varmastikaan osta. Siksi tärkeää on löytää keinot käsitellä vaikeita tunteita avoimesti, jotta häpeä voidaan ylittää. Kuten Tarkka sanoo: joka tilanteessa joko onnistut tai opit!

ATK – asiakkaat, työntekijät, kulttuuri. Kuten Tarkka tuo esiin, digimurros lähtee ihmisistä. Asiakkaan pitää olla liiketoiminnan keskiössä. Asiakaskokemukseen vaikuttaa työntekijäkokemus, jonka taustalla taas on yrityksen kulttuuri. Uskon, että tämä uusi määrittely ATK-termille auttaakin ymmärtämään digimurrosta paremmin: kyse ei ole vain rahasta, vaan ihmisten ja kulttuurin muutoksesta.

Digiä ja kyyneleitä on Digian tuottama podcast. Ohjelmassa etsitään suomalaisten johtajien kanssa aitoa tunnetta ja arvoa digitaalisen murroksen keskeltä. Podcast on kuunneltavissa Spotifyssa, Soundcloudissa, Suplassa ja Apple Podcastissa.

Kuuntele myös aiemmat Digiä ja kyyneleitä - jaksot:

 

New call-to-action

Tilaa blogikirjoitukset sähköpostiisi