Skip to content

Johtaako usko vai tieto digikehittämistä? Podcast-vieraana Verohallinnon Markku Heikura

Tienraivaajana uusissa digihankkeissa täytyy olla tiedon lisäksi uskoa onnistumiseen, toteaa Verohallinnon pääjohtaja Markku Heikura.

IT-hankkeissa täytyy tiedon lisäksi olla myös uskoa. Uskoa siihen, että hankkeessa tehdyt valinnat ovat oikeita. Uskoa siihen, että rakennettava palvelu on käyttäjäystävällinen, ja ihmiset sen löytävät. Sekä uskoa siihen, että digitalisoituminen aidosti helpottaa ihmisten elämää ja arkea. 

Jatkuvasti muuttuvassa digitalisoituvassa maailmassa harva asia on yhtä varmaa ja pysyvää kuin verot. Mutta. Verohallinto uudistuu vauhdilla ja julistaa itsekin vahvaa uskoa digipalveluihin. Mistä perinteinen byrokratian linnake löytää uskoa panostaa voimakkaasti digitaaliseen kehitykseen? Onko usko koskaan koetuksella?

Uskosta digitalisoituvassa maailmassa on puhumassa Verohallinnon pääjohtaja Markku Heikura. Jakso on nauhoitettu helmikuussa 2020.

Sisältö:

  • Mistä Verohallinnon vahva usko digitalisoitumiseen on lähtöisin? (05:03)
  • Kuinka hyviä suomalaiset ovat ottamaan käyttöön uusia digitaalisia palveluita? (07:27)
  • Mistä löytyy usko, että esim. tulorekisterin kaltaisissa jättihankkeissa tehdään kehitysvaiheessa oikeita asioita? (08:54)
  • Verohallinnon suositut somekanavat (12:58)
  • Käyttäjän kysymys: Miksi verottajalla kestää puoli vuotta tehdä päätökset? (15:59)
  • Mitä uskolla ja digitaalisuudella on yhteistä? (19:20)
  • Pysyykö lainsäädäntö mukana kiihtyvässä digitaalisessa kehityksessä? (26:58)

Kolme tärppiä jaksosta

Digian DevOps-evankelistan ja Digiä ja kyyneleitä -podcastin juontajan Veikko Nokkalan kolme tärppiä jaksosta:

Uskon merkitys. Usko on tärkeä asia monessa digihankkeen vaiheessa. Hankkeet saattavat sisältää epävarmuutta ja kysymysmerkkejä, mutta uskonvahvistuksella saamme voimia jaksaa eteenpäin. Tavoitetilan kirkastamisella luomme uskoa ja merkitystä tekemiselle, koska ymmärrämme miksi työtä teemme, ja mikä olikaan se sateenkaarenpäässä odottava palkinto. Joskus usko saattaakin olla koetuksella ja silloin on syytä käsitellä sitä uskonpuutetta rohkeasti yhdessä, ja pyrkiä löytämään uskon kipinä uudestaan.

Tietoon perustuva usko. Uskonvahvistusta voi ja kannattaa hakea tiedosta. Jos usko tiedon luottamuksellisuuteen, eheyteen ja saavutettavuuteen on kunnossa, voi mitä tahansa toimintaa johtaa luottavaisemmin mielin vahvassa uskossa siitä, että teemme oikeita asioita.

Tiedolla johtaminen vaatii aina ripauksen uskoa. Fakta kuitenkin on, että tiedolla johtamiseen perustuvan datan näkee aina peräpeilistä, ei tuulilasista. Tulevaisuutta on mahdoton täysin ennustaa. Älykkäässä ja vastuullisessa datan hyödyntämisessä keskeisessä roolissa ovat datan ja analytiikan huippuasiantuntijat, jotka voivat auttaa asiakkaita uskon vahvistuksessa.

Yhteinen jättihanke tulorekisteri. Tulorekisteri on Suomen kansallisessa mittakaavassa todella suuri digitaalinen hanke, joka mullisti viranomaisten, yritysten, yhteisöjen, yrittäjien ja kansalaisten toimintaa – ja mullistaa tulevaisuudessakin. Näin suuren digitalisaation äärellä väkisinkin uskoa on tarvittu ja uskonvahvistustakin on haettu hankkeen aikana. Uskoa siitä, että tämä tulee onnistumaan ja tulee tuottamaan Suomelle niin merkittävän tehokkuus- ja digiloikan, että siitä hyötyy koko yhteiskunta.

Digia toimii Verohallinnon kumppanina tulorekisterihankkeessa.

Digiä ja kyyneleitä on Digian tuottama podcast. Ohjelmassa etsitään suomalaisten johtajien kanssa aitoa tunnetta ja arvoa digitaalisen murroksen keskeltä. Podcast on kuunneltavissa Spotifyssa, Soundcloudissa ja Apple Podcastissa.

Kuuntele myös aiemmat Digiä ja kyyneleitä - jaksot:

 

New call-to-action

Tilaa blogikirjoitukset sähköpostiisi