Skip to content

Miten pelko vaikuttaa johtamiseen digitalisoituvassa maanpuolustuksessa? 

Digiä ja kyyneleitä -podcastin toinen kausi potkaistaan käyntiin pysäyttävästi, kun avausjaksossa aiheena on pelko. Studiossa on vieraana vastikään prikaatikenraaliksi ylennetty Ilmavoimien esikuntapäällikkö Juha-Pekka Keränen.

Vähintään tietynlainen jännitys kuuluu johtamiseen, mutta johtajan on pystyttävä tätä tunnetta käsittelemään ja menemään eteenpäin, toteaa prikaatikenraali, Ilmavoimien esikuntapäällikkö Juha-Pekka Keränen. Puolustusvoimat ovat käyttäneet digitaalista teknologiaa eri muodoissa jo pitkään, mutta teknologian kehittyessä esimerkiksi dataa voidaan nyt ja lähitulevaisuudessa hyödyntää täysin toisella tavalla.

Miten suhtautuu pelkoon prikaatikenraali, jolla on suuri vastuu Suomen maanpuolustuksesta ja tulevaisuudesta? Miten digitalisaatio, datan käyttö ja tekoäly liittyvät hävittäjähankintaan ja laajemmin Suomen puolustuskykyyn? Digitalisaatio on tuonut paljon puhuttuja uudenlaisia kyberuhkia, mutta ehkä vähemmän keskustelua käydään siitä, kuinka digitalisaatio tukee puolustuskyvyn ylläpitoa ja kehittämistä uusilla tavoilla.

Jakso on nauhoitettu marraskuussa 2020.

 

Sisältö:

  • Juha-Pekka Keränen esittelee pelkoon liittyvän teoksen (2:28)
  • Minkälaista roolia pelko näyttelee Keräsen työssä ja johtamisessa? (07:09)
  • Tuleeko paineiden mukana pelkoa epäonnistumisesta (10:04)
  • Käyttäjän kysymys: Koska ollaan sellaisessa tilanteessa, että sodassa tekoäly ja robotiikka korvaavat ihmiset taisteluissa kokonaan? (15:23)
  • Miten Puolustusvoimat hyödyntävät dataa toiminnassaan tällä hetkellä? (18:14)
  • Miten digitalisaatio, automaatio ja datan hyödyntäminen näkyvät hävittäjähankintaprojektissa? (20:03)
  • Mitä digitalisoituminen tarkoittaa Puolustusvoimien arjessa ja esimerkiksi varusmiespalveluksessa? (25:17)
  • Kuinka vahvoilla Suomi on digitaalisessa maanpuolustuksessa? (31:41)

"Timon tunnustus" - Digian toimitusjohtaja Timo Levorannan tärppi jaksosta:

Podcastin kakkoskaudella jaksojen lopussa on uusi osio, Timon Tunnustus, jossa Digian toimitusjohtaja Timo Levoranta kertoo, mitä hän oppi tai oivalsi jakson keskustelusta.

Lentäjän suurin pelko on, että lentäminen loppuu. Tämä Juha-Pekka Keräsen toteama lause jaksossa jäi erityisen vahvasti mieleen. Lauseesta välittyy intohimo siihen, mitä Keränen todellisuudessa tekee. Sama totuus koskee paitsi lentäjän ammattia, myös mitä tahansa muuta työtä, ja se pitäisi kokea kaikissa työtehtävissä. Intohimon saavuttaminen on kiinni paitsi työntekijän omasta asenteesta myös siitä, miten johtaja kykenee luomaan onnistumisen tunteita alaisilleen.

Digiä ja kyyneleitä on Digian tuottama podcast. Ohjelmassa etsitään suomalaisten johtajien kanssa aitoa tunnetta ja arvoa digitaalisen murroksen keskeltä. Podcast on kuunneltavissa Spotifyssa, Soundcloudissa, Suplassa ja Apple Podcastissa.

Kuuntele myös aiemmat Digiä ja kyyneleitä - jaksot:

 

New call-to-action

Tilaa blogikirjoitukset sähköpostiisi