Skip to content

Perinteisten ERP-järjestelmien aika on ohi – kilpailukyvyn kasvu varmistetaan älykkäällä toiminnanohjauksella

Yhteiskunta, liiketoimintaympäristöt ja teknologiat kehittyvät nyt ennätysvauhtia, eikä vähiten tekoälyn ansiosta. Jotta yritykset voivat varmistaa liiketoiminnan kehityksen ja kilpailukyvyn kasvun, tarvitaan älykästä toiminnanohjausta, joka mahdollistaa aidon tiedolla johtamisen ja toiminnan automatisoinnin.

Kaikkien toimialojen liiketoimintaympäristöt ovat muutoksessa ja tämä asettaa uudenlaisia vaatimuksia myös liiketoiminnan ohjausjärjestelmille. Samaan aikaan ERP-maailmassa eletään historiallisesti kiinnostavaa aikaa. Toiminnanohjausta pitkään hyödyntäneiden yritysten järjestelmät alkavat tulla tiensä päähän niin toiminnallisuuksien kuin tuen ja ylläpidonkin osalta. Järjestelmät ovat siirtyneet pilvi- ja hybridiympäristöihin. Massiivisten, monoliittisten ERP:ien sijaan nyt kehitetään modulaarisia järjestelmäkokonaisuuksia, jotka ovat hallittavia, muutettavia ja jatkuvasti kehittyviä. 

”Tarvitaan uudenlaista, älykästä toiminnanohjausta, joka vastaa nykyisen ympäristön vaatimuksiin. Olemassa olevien prosessien tehostaminen ei riitä enää kilpailukyvyn parantamiseen, vaan yrityksien on luotava valmiuksia myös uusille toimintamalleille. Edistyksellinen toiminnanohjaus on alusta organisaation datan laajamittaiselle hyödyntämiselle, uusien palveluiden kehittämiselle ja liiketoiminnan uudistamiselle, ei pelkkä raportointijärjestelmä”, sanoo Digian Business Platform -liiketoimintayksikön myynti- ja kehitysjohtaja Jani Valu.

Toiminnanohjaus automatisoituu tekoälyn ansiosta

Tekoälyn käyttö yleistyy vauhdilla ja sen tehokkuutta hyödyntävät myös tulevaisuuden ERP-alustat. Tekoäly, ohjelmistorobotiikka ja koneoppiminen nousevat keskeiseen rooliin, kun toiminnanohjauksen avulla halutaan analysoida tietoa, muodostaa yhtäläisyyksiä ja luoda automaatioita. 

”Osa nykyisistä ERP-järjestelmistä kykenee jo olettamaan, mitä käyttäjä haluaa tehdä ja esittämään sen perusteella ehdotuksia ja vaihtoehtoja. Tulevaisuudessa toiminnanohjausjärjestelmä suorittaa itsenäisesti toimintoja ja nostaa tarkistukseen vain erillisiä poikkeamia. Manuaalisia työvaiheita hoitaa ohjelmistorobotti tai oppiva tekoäly. Asiantuntijoiden tehtäväksi jää tiedon hyödyntäminen ja päätöksenteko sekä mahdollisten järjestelmän toiminnassa ilmenevien epäkohtien korjaaminen”, Valu kertoo.

”Toiminnanohjaus on liiketoiminnan pitkäjänteistä kehittämistä. Harva yritys ottaa moottoristaan kaikkia tehoja irti ja hyödyntää sitä aidosti kehityksen katalysaattorina tai kilpailukyvyn kirittäjänä. Älykkäällä toiminnanohjauksella mahdollistetaan yrityksien tulevaisuuden kilpailukyky, kasvu ja kehitys, jolla on etenkin tässä ajassa myös merkittäviä vaikutuksia koko Suomen talouskasvulle”, Valu lisää.

Lisätietoja:

Jani Valu
Myynti- ja kehitysjohtaja, Digia Oyj
p. 040 731 4458, jani.valu@digia.com

 

Digia on ohjelmisto- ja palveluyritys, joka yhdistää teknologian mahdollisuudet ja ihmisten kyvykkyydet älykkäämmän liiketoiminnan ja yhteiskunnan sekä kestävän tulevaisuuden rakentamiseksi. Tehtävämme on pitää asiakkaamme digievoluution kärjessä. Meitä digialaisia on yli 1500 ja toimimme globaalisti asiakkaidemme kanssa. Digian liikevaihto vuonna 2023 oli 192,1 miljoonaa euroa. Yhtiö on listattuna Nasdaq Helsingissä (DIGIA). digia.com