Skip to content

Digian tekoäly ennusti oikein Liigan runkosarjan kaksi parasta joukkuetta kaudella 2023-24

Digian tekoälyennuste ennusti jo syyskuussa ennen Liigakauden 2023-24 alkua runkosarjan loppusijoitukset- ja pisteet. Analyysi tekoälyn onnistumisista ja hutilaukauksista auttaa ymmärtämään tekoälyn vahvuuksia ja heikkouksia ylipäätään.


Syyskuussa 2023 ennen liigakauden alkua tekoäly ennusti Tapparaa voittamaan runkosarjan ja Ilvestä sijoittumaan toiseksi. 12.3. päättyneen runkosarjan kaksi parasta joukkuetta olivatkin juuri nuo Tampereen joukkueet Tappara ja Ilves, eli ennuste osui oikeaan kahden parhaan joukkueen osalta. Joukkueiden väliseksi piste-eroksi muodostui kolme pistettä, kun puoli vuotta aikaisemmin tekoäly ennusti eroksi kahta pistettä.

HIFKille tekoäly ennusti ennen kauden alkua 8. sijaa runkosarjassa. Se poikkesi merkittävästi mm. jääkiekkotoimittajien runkosarjan ennusteesta. Heidän voittajasuosikkinsa oli HIFK, kuten Jatkoaika.comin Liigaennakko uutisoi 12.9.2023 HIFK ja Ilves lähtevät kauteen median ennakkosuosikkeina – Tapparalle povataan mitalia, muttei mestaruutta - LIIGA - 12.09.2023 - Artikkelit - Jatkoaika.com - Kaikki jääkiekosta. HIFK päätyi runkosarjassa sijalle 6.

Vaikka odotukset AI-ennusteen toimivuudesta olivat korkealla, tämä tulos yllätti positiivisesti. Vahva perusta onnistumiselle saatiin käyttämällä Liigan tietovaraston dataa opetusdatana. Tämä opetusdata sisälsi satoja mahdollisesti ottelun lopputulokseen vaikuttavia tekijöitä noin 500 aikaisemmin pelatusta ottelusta.

Täällä voit lukea lisää siitä, miten tekoälyennuste on toteutettu.

Asiantuntija Petteri Sihvonen ja Digian teknologiajohtaja Juhana Juppo analysoivat videolla, kuinka tekoälyennuste onnistui runkosarjan osalta:

 

Digian tekoäly ennusti kymmenestä pudotuspeleihin päässeistä joukkueista 9 oikein. Vain Sportin menestyminen yllätti tekoälyn, Sportin sijaan pudotuspeleihin arvioitiin HPK:ta, joka jäi sijalle 14. Jääkiekkotoimittajat ennustivat 8 kymmenestä pudotuspelijoukkueesta oikein.

Kärkikaksikon lisäksi tekoäly ennusti mm. Jukurien yllättävää menestystä onnistuneesti. Yllättävää menestystä ainakin siinä mielessä, että syyskuussa 2023 sekä jääkiekkotoimittajien ennusteissa että vedonlyöntitoimistojen (Veikkaus.fi, Coolbet.com, Paf.com, Nordnet.com, Vedonlyonti.com, Unibet.com) kertoimien perusteella Jukurit sijoittuisi runkosarjassa sijoille 12-13. Digian tekoäly ennusti Jukureita pudotuspeleihin runkosarjan sijalta 7, kun lopulta Jukurit päätyi runkosarjassa sijalle 5.

Runkosarjaennustetta päivitettiin kuukausittain kauden aikana. Tappara ja Ilves säilyi kärkikaksikkona koko kauden, sen sijaan Jukurit kävi runkosarjaennusteessa ennen vuoden vaihdetta jopa sijalla 11, mutta palasi alkuvuonna ennusteissa takaisin parhaimmillaan jopa sijalle 6 hyvin peliesitysten myötä.

Toki kaikkien joukkueiden osalta AI-ennusteet eivät osuneet kohdilleen. AI odotti HPK:lta parempaa runkosarjaa, kuten myös Lukolta, Kalpalta ja TPS:ltä. Tämä kolmikko selviytyi kuitenkin ennustetusti pudotuspeleihin toisin kuin HPK.

AI ei luottanut puoli vuotta sitten ennusteissaan siihen, että Sport yltäisi pudotuspeleihin. Samoin Kärpät sijoittui runkosarjassa (sijoitus 4) selvästi paremmin kuin tekoäly ennusti syyskuussa (sijoitus 10). Kärppien runkosarjan sijoitusennuste nousi keväällä valmentajavaihdoksen buustaaman hyvä tuloksen myötä muutaman sijan, mutta ihan neljänneksi saakka ei tekoäly uskonut Kärppien nousevan.

Kärppien kohdalla jääkiekkotoimittajat olivat ennusteissaan tarkempia, kun ennustivat joukkueen keskimääräisesti sijalle 5 ennen sarjakauden alkua.

Eli miten tekoälyllä sitten meni?

Kokonaisuutena voi arvioida, että tekoäly on suoriutunut ennustamisesta tähän mennessä varsin mallikkaasti. Tapparan, Ilveksen, HIFK ja Jukurien ennuste-onnistumisten lisäksi myös KooKoon (sijoiutus 12) ja Saipan (sijoitus 15) sijoitukset tekoäly arvioi täysin oikein.

Koska malli perustuu aiempien pelien dataan, aina voi tulla yllätyksiä, jotka eivät ole historiadatasta nähtävissä, kuten vaikka Kärppien valmentajanvaihdos. Valmentajanvaihdoksien lisäksi yllätyksiä kauden aikana aiheuttavat luonnollisesti myös pelaajamuutokset. Erityisesti tällä kaudella HIFKin runkopelaajien pitkät loukkaantumiset sekä Pelicansin maalivahtivaihdokset lisäsivät painetta mallin toimivuuden suhteen.

Lähtöoletuksemme kuitenkin oli, että yllätykset pois lukien tämän tyyppinen tekoälyennuste pääsee hyviin tuloksiin, kun muuttujia on paljon ja halutaan selvittää, mitkä niistä ovat tärkeitä lopputuloksen kannalta. Ja näin juuri vaikuttaa olevan. Siksi tämäntyyppinen malli on päättäjille hyödyllinen työkalu, kun mietitään, mitkä ovat ne asiat, joihin kannattaa panostaa, kun yritetään saada jotakin muutosta aikaiseksi. Muillakin aloilla kuin urheilussa.

Runkosarja on takana, viisi joukkuetta jäi kesälomille ja 10 joukkuetta jatkaa taistelua pudotuspeleissä. Ja tietenkin myös tekoälyn ennusteita pääsee jännittämään kauden loppuun asti.

Digia.comissa voi tarkastella pudotuspelikaaviota, jossa on peli peliltä kuvattu, mille voitoille tai tappioille ennuste kunkin joukkueen lopputuloksesta perustuu. Ennustetta päivitetään pudotuspelien edetessä. 

Muutaman viikon kuluttua päästään analysoimaan, kuinka hyvin tekoäly osui oikeaan mestaruuden osalta. Aurinkoista pudotuspelikevättä ☀️. 


Kirjoittaja toimii Digian Liiga-tekoälyennuste-projektissa projektipäällikkönä.

.

Katso kuka voittaa

Pääset tutustumaan tekoälyn tekemään Liigan voittajaennusteeseen täällä >

Tilaa blogikirjoitukset sähköpostiisi