Skip to content

Digia on sitoutunut Science Based Targets -aloitteeseen

Science Based Targets -aloite kannustaa toimijoita laatimaan ilmastotoimensa Pariisin ilmastosopimuksen tavoitteiden mukaisesti. Digia on jo aiemmin julkaissut omat ilmastotavoitteensa kuluvalle strategiakaudelle, jotka tarkistetaan nyt SBTi:n raamin mukaiseksi.

Digia on sitoutunut Science Based Targets -aloitteeseen ja tulee määrittelemään tieteeseen perustuvat ilmastotavoitteet vuoden 2025 aikana. Tieteeseen perustuvien ilmastotavoitteiden tarkoitus on rajoittaa maapallon lämpötilan nousu 1,5 asteeseen.

”Digia on laskenut hiilijalanjälkeään vuodesta 2019 ja asettanut myös omat ilmastotavoitteet strategiakaudelle 2023–2025. Aloitteeseen sitoutuminen on luonnollinen askel vastuullisuustyössämme ja tulemme tarkentamaan ilmastotavoitteitamme SBTi-raamin mukaisesti”, kommentoi Anne Puntari, Digian Head of Sustainability.

Päästövähennyksiä haetaan toimitilamuutoksilla ja paremmalla toimittajahallinnalla

Vuonna 2023 Digia laajensi hiilijalanjälkilaskentaa koskemaan koko konsernia, kattaen ensimmäistä kertaa myös ulkomaiset tytäryhtiöt. Vuodesta 2019 alkaen Digia on kasvanut Suomessa seitsemällä yritysostolla ja ulkomailla kahdella yritysostolla.

Oman toiminnan päästöjen suhteen Digialla haetaan vähennyksiä pääasiassa toimitilamuutoksilla. Lisäksi pyrimme siirtymään kaikissa toimitiloissamme hiilineutraaliin energiaan. Seuraava isompi muutos tapahtuu Helsingissä vuoden 2025 alussa.

”Tulevissa uusissa toimitiloissamme Helsingin Kampissa käytetään muun muassa hiilineutraalia sähköä, joka heijastuu heti positiivisesti Digian oman toiminnan päästöihin vuodesta 2025 alkaen. Samalla nykyiset tilamme Pitäjänmäessä pienenevät, joka sekin vähentää päästöjämme”, Puntari luettelee.

Suurin päästölähde Digialla ovat ns. muut epäsuorat päästöt (scope 3). Päästövähennysten saavuttamiseksi keskiössä on jatkossa toimittajahallinnan kehittäminen, jolloin ostoja voidaan entistä hallitummin keskittää vastuullisuuskriteerit täyttäville toimittajille.

”Merkittävä päästölähde ovat myös Digialla käytössä olevat laitteet, joiden hankinnassa on huomioitu kiertotalousperiaatteiden toteutuminen. Kumppaniemme kautta saamme tietoa Digialla käytettävien tietokoneiden ja puhelimien hiilijalanjäljestä ja siitä, miten laitteet kierrätetään leasing-kauden päätyttyä”, Puntari päättää.

Lue lisää Digian vastuullisuudesta >

Päästövähennyksiä ja kompensointia – Digian kotimainen kompensaatiokohde Piitsonsuolla saatiin päätökseen

Digia on kompensoinut oman toimintansa päästöt vuodesta 2020. Kompensoinnin kohteena on ollut Hiilipörssin hanke Piitsonsuolla Ilomantsissa, Pohjois-Karjalassa. Iso-Piitsonsuo ja Pieni-Piitsonsuo muodostavat kokonaispinta-alaltaan noin 360 hehtaarin kokonaisuuden, josta Digian kompensoinnin osuus käsittää noin 35 hehtaaria. Piitsonsuon ennallistamistyöt aloitettiin 2021 ja työt saatiin päätökseen 2023. Nyt hanke jatkuu vielä ennallistumisen ja lajiston palautumisen seurannalla.

Ennallistamishankkeella on monipuolisia ilmasto- ja monimuotoisuusvaikutuksia. Piitsonsuon ennallistaminen vähentää Hiilipörssin mukaan seuraavien 15 vuoden aikana hiilidioksidipäästöjä minimissään lähes 15 000 tCO2 verran. Lisäksi vesistöön valuvan typen, fosforin ja orgaanisen aineen määrä vähenee, jonka myötä vesien puhdistushyödyn arvo 15 vuodelta on noin 4,8 miljoonaa euroa. Tästä arvosta Digian kompensointi tuo osan. Hankkeella on myös ollut vaikutusta eläinlajistoon, sillä ennallistamisen myötä esimerkiksi suolintujen ja perhoslajien määrä on kehittynyt ennakoitua nopeammin.

Lisätietoja:

Anne Puntari
Head of Sustainability, Digia Oyj
P. +040 747 3357
anne.puntari(a)digia.com

Digia on ohjelmisto- ja palveluyritys, joka yhdistää teknologian mahdollisuudet ja ihmisten kyvykkyydet älykkäämmän liiketoiminnan ja yhteiskunnan sekä kestävän tulevaisuuden rakentamiseksi. Tehtävämme on pitää asiakkaamme digievoluution kärjessä. Meitä digialaisia on yli 1500 ja toimimme globaalisti asiakkaidemme kanssa. Digian liikevaihto vuonna 2023 oli 192,1 miljoonaa euroa. Yhtiö on listattuna Nasdaq Helsingissä (DIGIA). digia.com