Skip to content

Case Helkama-Auto

Monipuolinen Digia Enterprise kattaa toiminnot toiminnanohjauksesta verkkokauppaan

Škoda-autojen, -varaosien ja -lisävarusteiden maahantuoja Helkama-Auto uudisti liiketoiminta-alustansa vuonna 2007. Kotimaisen ERP-järjestelmän lisäksi Digia on toteuttanut Helkama-Autolle kaksi verkkokauppaa sekä liiketoimintakriittisiä integraatioita.

 

Helkama tuo useimmille mieleen ensimmäisenä polkupyörät, mutta kaksipyöräiset ovat vain pieni osa yhtiöryhmän koko toimintaa. Osana yhtiötä toimii Helkama-Auto, joka on Škoda-autojen, -varaosien ja -lisävarusteiden maahantuoja Suomessa.

2006 Helkama-Autolla oltiin varsin perinteisen haasteen edessä, kun toiminnanohjausjärjestelmän päivitys tuli ajankohtaiseksi. Vanha järjestelmä olisi vaatinut kehitystä, mutta kunnollinen ylläpito puuttui. Siksi Helkama-Autolla päätettiin ryhtyä täysin uuden järjestelmän hankintaan.

Helkama-Auto on käyttänyt toiminnanohjausjärjestelmänään Digia Enterprisea vuodesta 2007. ERP-uudistuksen lisäksi yhteistyö on kattanut kaksi verkkokauppaa ja liiketoimintakriittisiä integraatioita.

Digia Enterprisen kotimaisuus oli jo hankintavaiheessa meille tärkeä puoli, ja sillä on edelleen merkitystä. Tuki on lähellä, saamme sitä omalla äidinkielellä ja kumppani tuntee toimintatavat. Tämä kaikki mahdollistaa sen, että meillä on Digian kanssa täydellinen kumppanuus ja teemme tosissamme töitä yhdessä

Lea Taittonen, tietohallintojohtaja, Helkama-Auto Oy

Toimintavarma ensi askeleista lähtien

”Muistan vieläkin todella hyvin sen käyttöönoton 2007. Tuotantoonsiirtymishetki on aina vähän jännittävä”, muistelee Helkama-Auton tietohallintojohtaja Lea Taittonen yrityksen pääkonttorilla Espoossa.

Järjestelmävalinnassa Helkama-Autolla oli päädytty kotimaiseen Digia Enterprise -toiminnanohjausjärjestelmään.

”Kävimme tutustumassa useampaan eri järjestelmään, mutta Digia Enterprise tuntui siltä, että se istuisi meidän toimintoihimme. Räätälöintejä tietenkin tarvittiin, mutta perusidea toimi.”

ERP-järjestelmän kanssa samaan aikaan otettiin käyttöön myös B2B-verkkokauppa Škodan varaosille. Taittosen mukaan kaikki meni silloin täysin nappiin.

”ERP-järjestelmää ja verkkokauppaa alkoi käyttää samana päivänä 50 jälleenmyyjää eikä yhtään varaosaa jäänyt toimittamatta sinä päivänä. Kaikki toimi”, Taittonen toteaa.

Lue myös, miten Hedengrenillä 11 järjestelmää vaihtui yhteen 

Integraatiot pitävät pyörät pyörimässä

Helkama-Auto palvelee jälleenmyyjiä ja asiakkaita koko Suomen laajuisesti. Maanlaajuisen toiminnan vuoksi ERP-järjestelmän toimivuus on liiketoimintakriittistä.

”Kun Škoda-varaosat tilataan tänään, ne myös toimitetaan tänään ja ovat huomenna jälleenmyyjillä ympäri Suomea. Perusprosessi toimii ja se tuottaa meille joka päivä liiketoiminnallista arvoa”, Taittonen kertoo.

Toiminnanohjausjärjestelmän lisäksi Helkama-Autolla tärkeässä asemassa ovat Digian toteuttamat integraatiot niin yrityksen sisällä, kuin myös jälleenmyyjien ja valmistajan järjestelmiin.

”Digia Enterprisesta on integraatiot esimerkiksi taloushallintoon. Tilaukset valmistajalta tehdään myös Enterprisen kautta. Tavaravirtaa on sen verran, että ilman näitä integraatioita hommasta ei tulisi yhtään mitään.”

Johdon raportointi- ja analysointiratkaisuna toimii Digia Enterpriseen integroitu QlikView.

Verkkokaupat palvelevat monipuolista asiakaskuntaa

Helkama-Autolla on tällä hetkellä käytössään kaksi verkkokauppaa. Digia Enterprisen kanssa samaan aikaan pystytetyn B2B-kaupan lisäksi yritys avasi elokuussa 2017 oman kauppansa kuluttajille. Helkama-Autolla ei ole erillistä tilausten vastaanottoa, vaan ne tehdään suoraan verkkokaupan kautta.

Molemmat verkkokaupat on rakennettu Digia Enterprisen päälle, jolloin niiden ylläpitokin on vaivatonta. Taittonen antaa kiitosta verkkokauppojen toimintavarmuudesta ja helppokäyttöisyydestä.

”Nimikkeet, tiedot ja saldot tulevat suoraan Digia Enterprisesta niin B2B- kuin B2C-verkkokauppaankin. Jälkimmäisestä löytyy toki enemmän kuvia ja tietoa, koska se on suunnattu kuluttajille. Mutta kaikkea hallinnoidaan yhdestä järjestelmästä käsin”, Taittonen kertoo.

Kotimaisuus on valttia

Helkama-Auto on perustettu 1942 ja toiminut Škodan maahantuojana jo vuodesta 1947 lähtien. Pitkäikäisen yrityksen historia on kirjaimellisesti käsinkosketeltavaa Taittosen kertoessa ERP-projektista yrityksen hallituksen vanhassa kokoushuoneessa, jota koristavat vanhat kalusteet ja muotokuvat.

Ei siis ole mikään ihme, että Helkama-Autolla arvostetaan kotimaisuutta myös IT-kumppanin osalta.

”Digia Enterprisen kotimaisuus oli jo hankintavaiheessa meille tärkeä puoli, ja sillä on edelleen merkitystä. Tuki on lähellä, saamme sitä omalla äidinkielellä ja kumppani tuntee toimintatavat. Tämä kaikki mahdollistaa sen, että meillä on Digian kanssa täydellinen kumppanuus ja teemme tosissamme töitä yhdessä”, Taittonen tiivistää.

Hänen mukaansa on ollut äärettömän tärkeää, että Digialta on ollut koko ajan sama tiimi tekemässä töitä, ja myös projektipäällikkö on pysynyt samana.

”Voimme luottaa siihen, että tiimi todella tuntee toimintatapamme ja liiketoimintamme.”