Skip to content

Senior Trainee: Aaltoja, aurinkoa ja etätöitä Portugalissa pakusta käsin

Senior Trainee -blogisarjassa digialaiset kertovat omasta urastaan sekä syistään työskennellä Digialla. Harri Vainio työskentelee Digialla Senior Service Center Specialistin roolissa. Hän päätti tehdä irtioton Suomen syksystä, pakkasi työkoneen ja elämänsä pakun perään ja ajoi Portugaliin tekemään töitä sekä surffaamaan bittien lisäksi Atlantin aalloilla.

Olen alanvaihtaja, joka on ollut töissä Digialla 2023 helmikuussa neljä vuotta. Taustaltani olen luokanopettaja, mutta ehdin opettajan töiden lopettamisen jälkeen olla jonkin aikaa myös teleoperaattorin teknisen tuen asiakaspalvelutehtävissä. Halusin vaihtaa alaa lähinnä kahdesta syystä: Tärkeimpänä syynä oli ilman muuta työn ja vapaa-ajan tasapainon parempi hallittavuus ja toissijaisesti tähän vaikutti myös jo kauan haaveenani ollut sijainnista riippumattomaton työskentely. Molemmat noista tavoitteista ovatkin toteutuneet aika mukavasti täällä Digialla.

Työskentelen Digian Service Centerissä, joka toimii Digian asiakkaiden sekä digialaisten ensisijaisena yhteyspisteenä ongelmatilanteissa ja tukipyynnöissä. Itse olen meidän Päivävuoro-tiimissä, jonka päävastuualueena on Digian sisäinen IT-tuki, mutta edistämme jonkin verran myös ulkoisilta asiakkailta tulevia palvelupyyntöjä. Hoidamme paljon tehtäviä luvituksiin, tunnuksiin ja järjestelmien käyttötukeen liittyen, mutta työ on todella monipuolista ja joka päivä tulee jotain uutta. Työ on välillä hektistä ja vaatii joskus hieman jonglöörin taitoja, koska ilmassa pidettäviä palloja voi joskus olla useampi. Service Centerin palveluajat tekevät tiettyjä rajoitteita työn ajalliseen joustavuuteen, mutta tiimimme joustaa ja tulee vastaan tarpeen vaatiessa mahtavasti.

Laajemmat raamit Digialla ovat kanssa hienosti kunnossa: palkkaan olen oikein tyytyväinen, työsuhde-edut ovat kohdillaan ja joustavuuttakin on ollut tarpeen mukaan.

Itselläni ei ennakkoon ollut Digiasta juuri mitään käsitystä, mutta valintani hakea tänne töihin on osoittautunut varsin mainioksi. Meillä on todella tiivis ja mukava tiimi ja useammasta työkaverista on tullut kaveri myös töiden ulkopuolella. Laajemmat raamit Digialla ovat kanssa hienosti kunnossa: palkkaan olen oikein tyytyväinen, työsuhde-edut ovat kohdillaan ja joustavuuttakin on ollut tarpeen mukaan. Digialla oli jo ennen koronaa mahdollista tehdä etätöitä, mutta sitä mahdollisuutta en vielä itse ehtinyt käyttää. Koronan iskiessä kuitenkin siirryimme käytännössä koko tiimi tekemään töitä kotoa käsin. Nyt tänä syksynä päätin lähteä testaamaan etätyön rajoja vähän railakkaammalla otteella.

Atlantin aallot kutsuivat minua

Vuosi sitten kyselin esihenkilöltäni, miten muutaman kuukauden työskentelyyn Espanjassa tai Portugalissa suhtauduttaisiin. Vastaanotto oli hänen suunnastaan myönteinen. Selvittelin asiaa vielä tietoturvakysymysten vuoksi tarkemmin ja parin asiakkuuden tehtäviä en tietosuojasyistä voi tehdä ulkomailta käsin. Tiimini saa nämä onneksi hoidettua ilman minunkin panostani tuon ajan.

Alkuun ajatuksenani oli tulla syksyksi vuokralle Espanjaan, mutta viime keväänä hankin itselleni mobiilin asunnon eli pakettiauton, jonka nimesin Naranjaksi auton värityksen mukaan. Tämä muutti suunnitelmiani vielä melkoisesti. Lentämisen sijaan matka etelään taittuisikin autolla ja siinä asuminen lisää mukavasti liikkumisen mahdollisuuksia paikan päällä. Kesällä kokeilin työskentelyä mobiilista asunnostani käsin jo Suomessa melko paljon, eikä mitään isompia esteitä tullut. Toki pieniä parannuksia akkukapasiteetin ja parin pienen muun asian kanssa päätin vielä ennen lähtöä tehdä.

Miksi Portugali ja Espanja valikoituivat sijainneiksi etätyöskentelylle?

Kohteideni valinnan suurin syy on se, että olen ollut huono, mutta intohimoinen surffaaja jo kohta kymmenen vuotta. Portugali ja Espanjan pohjoisrannikko ovat olosuhteiden puolesta Euroopassa parhaita ja varmimpia paikkoja surffata. Yleensä olen päässyt lajin pariin vain noin kerran vuodessa ja viikon pätkäksi kerrallaan, ja siksipä kehitykseni surffaajana ei ole ollut päätä huimaavaa. Palo ja intohimo harrastuksen pariin on kuitenkin ollut koko ajan kova. Nyt tämä syksy antaa mahdollisuuden saada vähän rutiinia ja säännöllisyyttä ehdottomaan lempiharrastukseeni.

Elokuussa kun lomani alkoi, suuntasin kohti etelää ja Portugalia. Matkalla stoppailin jo muutamaan kertaan ja vietin lomaani useassa paikkaa matkan varrella. Nyt olen ollut kuukauden verran, Balealissa, joka sijaitsee Portugalin länsirannikolla Penichen kupeessa. Tarkoituksenani on tästä vielä siirtyä Espanjan pohjoisrannikolle jossain vaiheessa. Haluan sinne, koska yksi tavoitteeni tälle matkalle on oppia espanjaa paremmin ja se ei täällä paljon edisty.

Arkeni – miten työskentely täällä toimii

Erilaiseen etätyöarkeen olen päässyt mukavasti kiinni. Olen aina ollut aamuvirkku, joten parin tunnin aikaerokaan ei ole elämää häirinnyt. Tällä hetkellä teen töitä paikallista aikaa noin 6–14 päivittäin.

Naranja on varustettu 180W aurinkopaneelilla ja kahdella 95Ah akulla, joita paneeli sekä ajaminen lataavat. Akut kestävät ilman aurinkoa pari työpäivää läppärin, ulkoisen näytön ja puhelimen latauksen. Mikäli aurinko paistaa, niin akut pysyvät tällä käytöllä käytännössä täynnä koko ajan. Verkkoyhteyksien osalta Digian liittymässä on EU-dataa 21,5Gt/kk, joka riittää työhommiin mainiosti. Lisäksi olen hommannut paikallisen prepaid-liittymän vanhaan puhelimeeni, jota käytän pääasiallisesti työn ulkopuolisiin tarpeisiin.

Meidän tiimimme pitää paljon yhtä koko päivän yhteisessä chatissa. On oleellista etätyöskentelyn toimimisen kannalta sekä myös valtavan suuri tuki, kun voi vaan chatissa kysyä apua ja mielipidettä tiimikavereilta johonkin työn alla olevaan keissiin.

Meidän tiimimme pitää paljon yhtä koko päivän yhteisessä chatissa. On oleellista etätyöskentelyn toimimisen kannalta sekä myös valtavan suuri tuki, kun voi vaan chatissa kysyä apua ja mielipidettä tiimikavereilta johonkin työn alla olevaan keissiin. Suosittelen kyllä vahvasti, että ennen kuin tällaista täyttä etäelämää alkaa tekemään, niin on jonkin aikaa töissä mahdollisuuksien mukaan toimistolla tiimin kanssa. Kun tunnet henkilöt paremmin kasvotusten, niin yhteydenotto etänä on paljon luontevampaa ja kynnys siihen matalampi.

On toki asioita, joita kaipaan täällä ollessani. Yksi niistä on meidän tiimimme säännöllisen epäsäännölliset tiimilounaat, joista nyt jään paitsi. Toki myös saunaillat, after workit ja vastaavat ryhmähenkeä ylläpitävät tapahtumat jäävät minulta väliin.

Työpäivän jälkeen ohjelmaan kuuluu olosuhteiden salliessa surffisessio ja muuten vapaa-aikani kuluu urheillessa, lukiessa ja espanjaa opiskellessa. Kokkailen aika paljon itse autossani olevalla kaasuliedellä, mutta käyn myös säännöllisesti herkuttelemassa paikallisissa ravintoloissa. Kala ja yleensäkin meren antimet ovat täällä aina tuoreita ja siksi lähes poikkeuksetta aivan taivaallisen hyviä.

Olen pysäköinyt Naranjani noin 200 metrin päähän rannasta ilmaiselle parkkipaikalle. Täällä "asuu" moni muukin matkaaja mobiileissa asumuksissaan ja täällä on mukava yhteishenki ja turvallinen olo. Parkkipaikan fiilistä voisi kuvata hyvin hipahtavaksi ja minulle se sopii paremmin kuin hyvin.

Harrin etätyöpiste ja mobiili asunto, Naranji parkkeerattuna rannalle.

Tulevaisuuden näkymät

Toistaiseksi tämä on vielä väliaikainen ratkaisu ja Jyväskylässä odottaa asunto, johon palaan joulukuussa. En kuitenkaan tähänastisen perusteella sulkisi pois mahdollisuutta tehdä tästä autoelämästä vähän pysyvämpääkin ratkaisua ja voisin jopa harkita asunnosta luopumista.

 Alustavasti olen jo hieman kysellyt Digialta, miten pysyvämpään mobiilielämään töiden puolesta suhtauduttaisiin ja koska käytännön työnteossa juuri mikään ei ole muuttunut, niin ainakin toistaiseksi tähän on suhtauduttu hyvinkin kannustavasti. Katsotaan siis mistä päin maailmaa sitä itseni löydän ratkomassa digialaisten ja asiakkaidemme tikettejä tulevina vuosina! Tietenkin tietoturvallisesti ja tietosuojavaatimuksia tarkasti noudattaen. 

Kiinnostaisiko sinua joustavat työnteon mahdollisuudet Digialla? Tutustu tarkemmin alta avoimiin paikkoihimme sekä meillä työskentelyyn.

New call-to-action

Tilaa blogikirjoitukset sähköpostiisi