case frank

Digitaalinen opiskelijakortti helpottaa opiskelijoiden elämää


Suomen opiskelijaedut yhteen kokoava Frank halusi yksinkertaisen mobiilisovelluksen, josta löytyisivät kaikki frank.fi -sivustolla olevat alennukset. Digitaalisuuden roolia Frankin toiminnassa lähdettiin Digian kanssa pohtimaan kuitenkin laajemmin. Tuloksena syntyi digitaalinen opiskelijakortti, jonka tavoitteena on olla maailman paras mobiilisovellus opiskelijoille.

mita-teimme.pngMitä teimme

milla-teimme.pngMillä teimme

  • React
  • Amazon Web Services (AWS)

Digian tarjoama osaaminen sekä tuotepäällikön että devaajien osalta oli koko kehitysprojektin elinkaaren osalta ensiluokkaista. Digian suoritus ansaitsee täydet kymmenen pistettä.

Sauli Böhm, Digital Growth Manager, FrankDigitaalinen opiskelijakortti helpottaa opiskelijoiden elämää

Frank kokoaa yhdelle sivustolle kaikki Suomen opiskelija-alennukset, joihin opiskelija pääsee käsiksi liittymällä omaan opiskelijajärjestöön ja tilaamalla opiskelijakortin. Digia yhteistyökumppaneineen toteutti Frankille digitaalisen opiskelijakortin. Sovellus oli menestys heti ilmestyttyään: sillä oli ensimmäisellä viikolla yli 20 000 käyttäjää, ja se nousi jo ilmestymispäivänään App Storessa ladatuimmaksi sovellukseksi.

Alun perin Frankin toiveissa oli yksinkertainen mobiilisovellus, josta löytyisivät kaikki frank.fi-sivustolla olevat alennukset. Digian Aku-Jaakko Saukkonen yhdessä Frankin puolella kehityshankkeesta vastaavan Sauli Böhmin kanssa laittoivat kuitenkin alulle monin verroin kunnianhimoisemman lähestymistavan: Suomen ainoana opiskelija-alennuksia kaupallisesti hyödyntävänä tahona Frankillä oli tuhannen taalan paikka pohtia digitaalisuuden roolia toiminnassaan laajemminkin.

Projekti käynnistettiin kuuden viikon mittaisella konseptointivaiheella helmikuussa 2016. Tuolloin Digialta tuotepäällikön rooliin tullut Saukkonen yhdessä Frankin projektipäällikkö Böhmin kanssa määrittelivät loppukäyttäjien kanssa selkeät ongelmakohdat, jotka mobiilisovelluksen tulisi ratkaista sekä lyhyellä että pitkällä aikavälillä. Lisäksi Saukkosen roolina oli pohtia opiskelijakortin ympärille muodostuvia liiketoimintamahdollisuuksia.

Tavoitteena nopeus ja vaivattomuus

Mobiilisovelluksen tavoitteiksi asetettiin opiskelijoiden elämän helpottaminen kahdella tavalla:

  1. Jokainen suomalainen opiskelija saa digitaalisen opiskelijakortin helposti ja nopeasti käyttöönsä
  2. Kaikki opiskelija-alennukset löytyvät vaivattomasti applikaation sisältä

Liiketoiminnan kannalta tavoitteena oli tuoda markkinoille Suomen paras opiskelijapalvelu ja Suomen paras applikaatio vuonna 2016. Sovellus keräsikin vuoden 2016 aikana yli 35 000 aktiivista käyttäjää. Kun käyttäjämassaa on kerääntynyt, tarjouksia pystytään kohdentamaan paremmin, jolloin sovelluksesta tulee myös yhteistyökumppaneille arvokkaampi.

Sitoutuneen tiimin työn tuloksena sovelluskaupan ykkönen

Konseptointivaiheen jälkeen oli aika etsiä sovellukselle parhaat mahdolliset tekijät. Yksi frontend-devaaja tuli Nordilta, toinen Goforelta. Backend-kehittäjä rekrytoitiin SC5:lta ja käyttöliittymäsuunnittelija Goforelta. Vetovastuu tuotteen osalta oli Digian Aku-Jaakko Saukkosella.

Aikataulu oli tiukka ja resurssit rajalliset. Kuitenkin jo ensi hetkestä lähtien sovellus oli tarkoitus saada toimimaan erilaisilla alustoilla ja erilaisissa puhelinmalleissa. Windows Phone päätettiin jättää pois. Näissä puitteissa ainoa järkevä ratkaisu oli hybridikehitys, jolla saatiin lyötyä kaksi kärpästä yhdellä iskulla, eli varmistettua toimivuus sekä iOS- että Android-alustoilla. Sovellus tehtiin React Nativella.

Tiukan vaatimusmäärittelyn puuttumisen ansiosta tekeminen oli vielä totuttuakin ketterämpää ja päätökset rohkeampia. Ominaisuuksia karsittiin surutta pois, jos ne eivät tuottaneet aitoa lisäarvoa. Koko ajan pidettiin mielessä iso kuva: miksi tätä ollaan tekemässä? Tiimi oli erittäin sitoutunut saamaan aikaan hyvän lopputuotteen sen sijaan, että tekijät olisivat vain laskeneet tehtyjä tunteja.

“Digian tarjoama osaaminen sekä tuotepäällikön että devaajien osalta oli koko kehitysprojektin elinkaaren osalta ensiluokkaista. Ilman Aku-Jaakkoa konseptointivaiheen vieminen läpi olisi ollut todella haastavaa, ja tuotepäällikkönä hänen kontribuutionsa kehitysviikkojen aikana nosti tiimin täysin uudelle tasolle. Digian front end-kehittäjä Ville Tourosen ja elokuussa mukaan tulleen back end-kehittäjä Christoffer Lindqvistin osaamista, nopeutta, omistajuutta ja oma-aloitteisuutta oli ilo ja kunnia seurata, erityisesti tällaisessa ketterässä ja nopeasti muuttuvassa kehitysympäristössä”, kommentoi Frankilla kehityshankkeesta vastaava Sauli Böhm.

”Frankin sovellus kiilasi heti ensimmäisenä päivänä suoraan App Storen ykköseksi ilmaisten sovellusten kategoriassa, ja käyttäjämäärä nousi ensimmäisen viikon aikana yli 20 000:een. Tämä kertoo siitä, että kehitystä tehtiin käyttäjälähtöisesti ja julkaistun tuotteen laatu oli läpeensä priimaa. Digian suoritus ansaitsee täydet kymmenen pistettä”, Böhm jatkaa.

Iso riski, joka kannatti

”Tilaaja otti ison riskin lähtiessään projektiin, josta ei voinut tietää, mitä siitä lopulta jää käteen. Mutta toisaalta mikään vaatimusmäärittely ei voita sitä, että tekijät ovat motivoituneita ja taitavia. Sekin kävi selväksi, ettei omiin ideoihin ja ratkaisuihin kannata rakastua, vaan joskus niistä on päästettävä irti. Me emme voi tietää, mitä yksittäinen opiskelija pitää tärkeänä ominaisuutena. Lisäksi mobiilisovellusten julkaisemiseen liittyy omat kommervenkkinsä, joista opimme myös paljon”, Aku-Jaakko Saukkonen sanoo.

“React Native on niin nuori teknologia, ettei sillä voi tehdä toistaiseksi ihan kaikkea. Tiimillä ei ollut teknologiasta aiempaa kokemusta, ja opimme paljon sen toiminnasta eri alustoilla. Löysistä spekseistä huolimatta projekti sujui todella hyvin, mistä saamme kiittää sitä, että meillä oli koko ajan designer käytettävissämme. Myös Akun rooli on ollut todella merkittävä. Hän oli saatavilla aina, kun toiminnallisuuksiin liittyen piti tehdä päätöksiä. Me devaajat teimme teknisiä ratkaisuja, kun taas Aku määritteli, mitä ylipäänsä tehdään”, kertoo frontend-kehittäjä Ville Touronen Digialta.

Uudet ominaisuudet mahdollistavat opiskelijastatuksen nopean varmentamisen

Sovellus julkaistiin 22.8.2016, ja siihen on jatkuvasti kehitetty uusia ominaisuuksia. Kehitystyöstä vastaa Frankin ja Digian työntekijöistä koostuva tiimi. Tavoitteena on yksinkertaisesti luoda maailman paras mobiiliappi opiskelijoille, ei enempää eikä vähempää.

Sovellukseen on toteutettu muun muassa opiskelijakortin ja mobiilimaksun integrointi. Tämä tarkoittaa, että opiskelijastatus voidaan varmentaa maksutapahtuman yhteydessä. Tämän on mahdollistanut Frankin yhteistyö Danske Bankin ja heidän MobilePay-mobiilimaksuratkaisunsa kanssa. MobilePaylla Frank mahdollistaa ensimmäisinä maailmassa automaattiset opiskelija-alennukset ilman erillistä varmennusta.

Tämän lisäksi Frank tarjoaa kuljetusyhtiöille yksinkertaisen API-päätepisteen, jolla he voivat automaattisesti tarkistaa matkakortin haltijan opiskelijastatuksen haltijan luvalla.

Tulevaisuus on myös kansainvälinen

Lähitulevaisuudessa opiskelijat voivat alkaa käyttää kaikkia opiskelijaelämään liittyviä peruspalveluita suoraan Frankin digitaalisen opiskelijapalvelun kautta. Ensimmäiset tällaiset palvelut tulevat sähkö- ja matkapuhelinliittymäalalta. Paketoimalla tällaiset palvelut Frankin palvelun alle Frank tekee loppukäyttäjän käyttökokemuksesta selkeästi paremman, kun sisäänkirjautumisten ja uudelleenohjausten määrä vähenee merkittävästi.

Lisäksi, Frank ottaa palveluunsa vain parhaat ja halvimmat palvelut. Opiskelijoiden ei tarvitse pelätä huonoja ja kalliita ostopäätöksiä. Tavoitteemme on, että vuonna 2020 tarjoamme kaikki peruspalvelut Frank-opiskelijapalvelun kautta – tehden siitä maailman parhaan opiskelijapalvelun.

Tehdäksemme opiskelija-alennusten saamisen ja maksamisen mahdollisimman helpoksi myös niissä liikkeissä, joissa ei ole mobiilimaksun mahdollistavia maksupäätteitä, tuomme markkinoille kansainvälisen opiskelijamaksukortin, joka toimii normaalina MasterCard-korttina sekä muovisena opiskelijakorttina samanaikaisesti. Se myös tarjoaa opiskelija-alennuksia yli 190 maassa yhteistyökumppanimme ISICin kanssa tehden Frankista kansainvälisen!