Case Huntteri

Toiminnanohjauksesta entistä enemmän irti Business Intelligence -ratkaisun avulla

Urheiluvälineitä maahantuova Huntteri tarvitsi raportoinnin ratkaisun myynnin ja hankintojen seurannan tueksi. Huntteri valitsi Microsoft Dynamics NAV -toiminnanohjausjärjestelmän yhteyteen Business Intelligence -ratkaisun, jonka toimitti Digia.

Ehdottomasti suurin hyöty on ajansäästö, kun saamme raportit käyttöömme koneelta milloin tahansa. Tuoreimmat tapahtumat saadaan näin analysoitavaksi saman tien.

Juho Huttunen, tuotepäällikkö, Huntteri Oy

milla-teimme.pngMillä teimmeToiminnanohjauksesta entistä enemmän irti Business Intelligence-ratkaisun avulla

Huntteri halusi siirtyä manuaalisesta Excel-raportoinnista tehokkaampaan ratkaisuun. Digia toimitti Huntterille Business Intelligence -ratkaisun, joka tehosti yrityksen raportointia ja vapautti aikaa muun muassa myyntityön kehittämiseen.

Turkulainen, kasvava urheiluvälineiden maahantuoja Oy Huntteri Ab tarvitsi toimintansa tueksi monipuolisempaa raportointia. Yritys on käyttänyt Microsoft Dynamics NAV -toiminnanohjausjärjestelmälle rakennettua BI4Dynamics-ratkaisua kesästä 2010 saakka.

”Tavoitteenamme oli saada myynnin ja hankintojen seurannan tueksi raportteja nopeasti ja joustavasti olemassa olevasta tietokannasta. Liiketoiminatamme erityistarpeet liittyvät ennakkomyynnin hallintaan. Kauppiaat tilaavat meiltä esimerkiksi polkupyöriä etukäteen, ja toimitus tehdään sitten merkittävästi myöhemmin”, kertoo tuotepäällikkö Juho Huttunen Huntteri Oy:stä.

BI4Dynamics-ratkaisun valintaan vaikuttivat edullinen hinta ja hyvä yhteensopivuus muuhun Microsoft-perheeseen.

”Tämä oli kilpailukykyisin vaihtoehto. Tärkeää oli joustavuus, ratkaisu huomioi myös myynnin ja varastonhallinnan tarpeet. Se on rakennettu NAVille valmiiksi ja saimme sen vain pienin muutoksin nopeasti käyttöön. Ohjelmisto toimii Excelin päällä, joten ylimääräistä ohjelmistoa ei tarvitse asentaa eikä erillisistä päivityksistä huolehtia”, Huttunen sanoo.

Huntterin tietokannasta saadaan nyt myynnin ja varastonhallinnan tueksi tietoa hiiren klikkauksella ja muuttuviin tilanteisiin pystytään reagoimaan saman tien.

”Ehdottomasti suurin hyöty on suunnaton ajansäästö, kun saamme raportit käyttöömme koneelta milloin tahansa. Tuoreimmat tapahtumat saadaan näin analysoitavaksi saman tien.”

Enemmän aikaa myyntityöhön

Ennen BI-ratkaisun käyttöönottoa Huntterissa koostetiin välillä Exceliin raportteja manuaalisesti erillisistä tulosteista. Nyt tärkeimmille raporteille tehdään valmiit pohjat, jonka jälkeen niiden päivitykset saadaan ulos hiiren klikkauksella. Tärkeimmillä raporteilla seurataan myyntiä per asiakas, myyjä, tuoteryhmä ja tuote.

”Ehdottomasti suurin mitattava hyöty on suunnaton ajansäästö, kun saamme raportit käyttöömme koneelta milloin tahansa. Kun kerran miettii, mitä raportteja tarvitsee ja tallentaa valmiin raporttipohjan, tuoreimmat tapahtumat saadaan näin analysoitavaksi saman tien. Ratkaisun käyttö suhteellisen yksinkertaista ja koulutustarve vähäinen”, Huttunen toteaa.

Säästetty aika käytetään Huntterissa muun muassa myyntityön kehittämiseen.

”Jokainen voi nyt keskittyä omiin tehtäviinsä. Myyntityö tehostuu, kun voidaan paremmin seuranta myynnin kehitystä. Esimerkiksi ennakkomyynnissä raportteja tehtiin ennen harvemmin, nyt pystymme reagoimaan erilaisiin tilanteisiin välittömästi”, sanoo Huttunen.

Ajantasaiset analyysit toiminnanohjausjärjestelmästä

Huntterin selättämä haaste on monelle yritykselle tuttu tilanne: suuren tietomäärän hallinta ja sen tehokas analysointi. BI4Dynamics-ratkaisun toteutti Huntterin toiminnanohjausjärjestelmänkin toimittanut Digia.

Tiedon analysointi ja jalostaminen toteutetaan kuutioinnin avulla. Yön aikana ajetaan toiminnanohjausjärjestelmästä määrätyillä säännöillä valmiiksi laskettu analyysitietokanta, jonka avulla saadaan nopeasti käyttöön tärkeää trendeistä ja muutoksista kertovaa tietoa.

Seuraavaksi Huntteri aikoo laajentaa BI4-ratkaisun käyttöä organisaation muihin toimintoihin. Suunnitelmissa on varasto- ja ostotoiminnan raportoinnin kehittäminen. Myöhemmin seuraa taloushallinnon raportointi.

”BI-järjestelmältä on osattava kysyä oikeat kysymykset. Jokaisen oma liiketoiminta määrittää ne tärkeimmät raportit. Meille tällä ratkaisulla on vielä paljon potentiaalia. Se on jo nyt mahdollistanut olemassa olevan tiedon hyödyntämisen äärimmäisen hyvin”, summaa Juho Huttunen.