Skip to content

Case Oulun Energia

Sujuva yhteistyö ja luotettava kumppani tuovat hymyn huulille

Oulun Energia siirsi verkkosivujensa ylläpito- ja kehitysvastuun Digialle. Kumppaniehdokkaiden vertailussa Digia erottui muista Optimizely-kehitysalustaa tuntevista tahoista toimintamalliensa ja arvomaailmansa, vankan osaamisensa ja sivustoauditoinnissa antamiensa näytteiden ansiosta. Yhteistyö on sujuvaa ja positiivista ja tuottaa asiakkaalle päivittäistä mielenrauhaa.

 

Verkkosivut ovat nykyaikaisen viestinnän ja markkinoinnin ytimessä lähes missä tahansa organisaatiossa. Syystalvella 2022 lämpö-, sähköverkko- ja energiantuotannon palveluita tarjoavassa Oulun Energiassa havaittiin, että yhtiön verkkosivujen ylläpitoon ja kehittämiseen tarvittiin kokonaisvaltaisempaa kumppanuutta. ”Meidän digipuolellahan tapahtuu jatkuvasti kehitystyötä”, toteaa Oulun Energian markkinointi- ja viestintäjohtaja Linda Webster. Tämän kehitystyön kumppaniksi kaivattiin osaavaa ja luotettavaa asiantuntijaorganisaatiota.

”Meille tärkeintä oli löytää yhteistyötaho, jolla itsellään on tietoa, ammattitaitoa ja ajatus siitä, mihin verkkosivustoamme ollaan viemässä. Ei siis riitä, että vain toteuttaa meidän määrittelemiämme toiminnallisuuksia”, kuvaa Oulun Energian digitaalisen markkinoinnin asiantuntija Elina Tervakangas. ”Lisäksi halusimme kumppanin, joka pystyy jakamaan meille parhaita käytäntöjä ja kokemuksiaan siitä, miten asioita on tehty muualla”, Tervakangas jatkaa.

Mitä teimme

  • Verkkosivujen ylläpidon haltuunotto

  • Verkkosivujen jatkokehitys

Millä teimme

  • Optimizely
Digia auditoi senhetkiset kotisivumme, ja heidän asiantuntijansa nostivat niistä paljon kehityskohteita. Tuli itselleni tosi luottavainen olo, kun havaitsin, että digialaiset todella tietävät, mitä sivuille pitäisi tehdä ja mitä niissä pitäisi muuttaa. Sain käsityksen, että heidän kanssaan olisimme hyvissä käsissä.

Elina Tervakangas, digitaalisen markkinoinnin asiantuntija, Oulun Energia

Digia valikoitui kourallisesta osaajia

Oulun Energian kartoittaessa verkkosivustokokonaisuutensa ylläpitoon ja kehittämiseen sopivia yhteistyötahoja oli yhtenä kriteerinä sivuston pohjalla toimivan, pilvipohjaisen Optimizely-kehitysalustan hallinta. ”Suomessa Optimizelya tuntevia tahoja ei hirveää määrää ole, vaan mahdolliset toimijat voidaan laskea kahden käden sormilla”, toteaa Linda Webster. ”Digia tuli mukaan kisaan, koska konsernissamme oli alkamassa heidän kanssaan muita kehityshankkeita, ja kuulimme, että Digialla on myös Optimizely-osaamista ja -kokemusta.”

”Pidimme haastattelut kumppanikandidaateille ja grillasimme heitä toimintamalleista oikein kunnolla”, nauraa Webster. ”Näissä keskusteluissa tunnistimme, että Digian toimintamallit ja arvomaailma kohtasivat omiemme kanssa.” 

Elina Tervakangas puolestaan toteaa vakuuttuneensa Digian osaamisesta erityisesti jo kilpailutusvaiheessa tehdyn sivustoauditoinnin yhteydessä: ”Digia auditoi senhetkiset kotisivumme, ja heidän asiantuntijansa nostivat niistä paljon kehityskohteita. Tuli itselleni tosi luottavainen olo, kun havaitsin, että digialaiset todella tietävät, mitä sivuille pitäisi tehdä ja mitä niissä pitäisi muuttaa. Sain käsityksen, että heidän kanssaan olisimme hyvissä käsissä.”

Tarkkaa suunnittelua ja järjen ääntä

Verkkosivuston haltuunotto itsessään tapahtui sekä Websterin että Tervakankaan mielestä sujuvasti ja mukavasti. ”Digialla oli erittäin hyvät pohjat siitä, mitä kaikkea pitää ottaa huomioon. Oli selvästi nähtävissä, että he olivat ennenkin tehneet vastaavia projekteja”, toteaa Elina Tervakangas ja lisää, että selkeillä työlistoilla myös asiakas pysyi koko ajan kartalla siitä, missä ollaan menossa ja mitkä toimenpiteet on tehty.

Tervakangas kehuu myös Digian palveluhenkisyyttä, yhteistyön mutkattomuutta ja sujuvuutta. Selkeät toimintamallit antavat läpinäkyvyyden siihen, miten asioita ollaan viemässä eteenpäin ja että aikataulut ja budjetit pitävät.

”Välillä on myös ollut todella tervetullutta, että toisessa päässä on järjen ääni, joka sanoo, mitä kaikkea sprinttiin kannattaa ottaa mukaan ja mitä jättää seuraavaan”, Tervakangas nauraa. Hän kehuu myös saavutettua mielenrauhaa ja huolettomuutta, kun Digian palvelupäällikkö pitää huolta muistettavista asioista.

Sujuva arki saa hymyn huulille

”Itselleni mukavinta on ollut havaita Elinan hymyilevän”, iloitsee Linda Webster ja toteaa, että on selvästi huomattavissa, kuinka luottamus yhteistyöhön ja sovittujen asioiden täsmälliseen hoitamiseen pitää stressitasot matalina.

Digia-yhteistyössä tiiviisti toimiva Elina Tervakangas iloitsee erityisesti mallista, jossa ylläpito- ja kehitystyötä tehdään kolmen viikon sprinteissä. ”On helppoa nähdä, minkä verran työtä on tulossa, pysytäänkö ennusteessa vai tuleeko enemmän kuin on etukäteen allokoitu”, hän toteaa. Samoin kaikki suunnitelmat on hyvin dokumentoitu, mikä auttaa jakamaan tietoa eri puolille organisaatiota ja helpottaa tilanteita, joissa henkilöt jommallakummalla puolella vaihtuvat. Vaihtuvuus yhteistyössä on kuitenkin ollut todella vähäistä. ”Yksi henkilö Digian puolelta vaihtui”, Tervakangas mainitsee, ”mutta tämä ei oikeastaan aiheuttanut mitään muutoksia.”

Yhteistyölle on rakennettu myös toimivat viestintäkanavat, joiden kautta kommunikointi ja reagointi on nopeaa. ”Ei tarvitse jännittää, tuleeko sovitut asiat tehtyä. Tai jos jotain poikkeavaa on, niin kaikesta kommunikoidaan tehokkaasti. Itse pitää lähinnä huolehtia, että on hoitanut oman osuutensa”, Tervakangas hymyilee.

Positiivista haastamista ja mielenrauhaa

Oulun Energia kokee saavansa kumppanuudestaan Digian kanssa myös kaivattua haastamista ja ammattimaisuutta. ”Digialta tulee ehdotuksia ja ideoita kehittämiseen. Ja jos itse heittää ajatuksia ja kysyy, onko tällaisessa järkeä, saa kyllä rehelliset ja perustellut vastaukset”, kehuu Tervakangas.

Vuoden 2023 aikana on yhteistyössä keskitytty toteuttamaan uudistuksia, jotka olivat Oulun Energialla jo aiemmin suunnitelmissa tai jotka Digia sivustoauditoinnissaan tunnisti. ”Jatkossa pääsemme todella tekemään uuden kehittämistä, mikä nostaa vielä enemmän odotuksia Digialta tuleville ehdotuksille ja suosituksille”, Tervakangas mainitsee.

Kun Websteriä ja Tervakangasta pyytää kuvailemaan yhteistyötä Digian kanssa kolmella sanalla, nousee sujuva yli muiden. Toisena esiin tulee positiivisuus, sillä molemmat toteavat yllättävänkin merkitykselliseksi sen, minkälaisella asenteella ja fiiliksellä hommia yhdessä tehdään. Kolmanneksi kohdaksi ei tunnu löytyvän vain yhtä sanaa, mutta Tervakangas tiivistää tunnelmansa seuraavasti: ”Se fiilis, kun voi olla huoleton.”