case plandent

Verkkokauppa helpottaa asiointia ja vapauttaa aikaa rutiinitilauksilta


Uusinta teknologiaa hammashoidon ammattilaisille toimittava Plandent halusi uudistaa verkkokauppansa. Digian osaaminen varmisti, että uusi, neljässä maassa toimiva verkkokauppa pelaa saumattomasti yhteen myös Plandentin Microsoft Dynamics AX -toiminnanohjausjärjestelmän kanssa.

mita-teimme.pngMitä teimme

Verkkokaupasta tuli juuri sellainen kuin haluttiin. Siinä ajassa ja sillä rahalla mikä sovittiin. Koko projektin ajan oli hyvä fiilis.

Ville Lahikainen, kehityspäällikkö, Plandent OyVerkkokauppa helpottaa asiointia ja vapauttaa aikaa rutiinitilauksilta

Plandentin uusi verkkokauppa helpottaa asiointia ja vapauttaa myyjien ajan rutiinitilauksista asiakaspalveluun. Lisäksi moderni toteutus huokuu edelläkävijyyttä - kuten sopiikin, tarjoaahan Plandent hammashoidon ammattilaisille uusinta teknologiaa.

"Lyhyesti sanottuna verkkokauppamme oli vanhentunut", Plandentin kehityspäällikkö Ville Lahikainen kertoo.

"Toivomiemme muutosten teko vanhaan verkkokauppaan olisi ollut ehkä mahdollista, mutta hankalaa ja kallista. Eikä lopputuloksena olisi silti saatu modernia verkkokauppaa."

Verkkokauppa uudistettiin Plandentin Suomen, Ruotsin, Norjan ja Viron yhtiöiden yhteisprojektina vuoden 2014 aikana. Ruotsi ja Norja siirtyivät uuteen verkkokauppaan suoraan sen valmistuttua, ja Virokin alkuvuodesta 2015.

Suomessa vanha verkkokauppa pidettiin muutaman kuukauden ajan auki uuden rinnalla, mutta asiakkaat ottivat uuden verkkokaupan nopeasti omakseen: joulukuussa jo 90 prosenttia myynnistä tuli uuden verkkokaupan kautta.

Ei siis ihme, että Lahikainen esittelee uutta, ulkoasultaan raikkaan ilmavaa verkkosivustoa hymyssä suin.

"Asiakkaat ovat tottuneet hyvännäköisiin, helppokäyttöisiin kuluttajaverkkokauppoihin, joissa niin tuotteiden haku, selailu kuin ostoksen tekeminenkin on helppoa. Ja halusimmehan me tietysti freesata ulkoasunkin. Vanha oli aika 90-lukulaisen näköinen", Lahikainen kertoo.

Myyjien aika rutiinitilauksista oikeisiin asioihin

Uudistuksen lähtökohtana oli, että verkkokaupan pitäisi pystyä kilpailemaan myyjän asiantuntemuksen kanssa. Jos siis aiemmin asiakas faksasi tilauksen tai soitti myyjälle ja luetteli tuotekoodit puhelimessa, rutiinitilaukset haluttiin nyt siirtää verkkoon.

Jotta se olisi mahdollista, verkkopalvelun on oltava asiakkaalle aidosti nopeampi ja kätevämpi vaihtoehto kuin tutulle myyjälle soittaminen. Vaaditaan siis helppokäyttöisyyttä ja selkeitä toiminnallisuuksia. Lahikainen mainitsee esimerkiksi kuvallisen tuotehaun.

"Tuotenimikkeitä on verkkokaupassa noin 35 000, ja tuotenimet voivat olla samantyylisiä. Se, että haku tuo tulokset näkyviin kuvan kera, vähentää huomattavasti sitä epävarmuuden tunnetta, joka saisi asiakkaan tarttumaan puhelimeen ja varmistamaan oikean tuotteen myyjältä", Lahikainen sanoo.

"Kun rutiinitilaukset siirtyvät verkkoon, myyjien arvokasta aikaa saa kohdistettua oikeisiin asioihin: aitoon asiakaspalveluun sekä uusasiakashallintaan", Lahikainen tiivistää.

Tarkan seurannan ansiosta projektissa ei päässyt syntymään yllätyksiä.

AX-toiminnanohjausjärjestelmä on verkkokaupan aivot

Verkkokauppa ja muut kanavat muodostavat kokonaisuuden, jota ohjataan toiminnanohjausjärjestelmän kautta. Kun tieto liikkuu reaaliaikaisesti järjestelmästä toiseen, verkkokaupassa on aina ajantasaiset varasto-, toimitusaika- ja hintatiedot.

"Se on elintärkeä asia, sillä asiakkaat olettavat saavansa ajantasaista tietoa, hyvää palvelua ja nopeita toimituksia", Lahikainen painottaa.

Vaatimus verkkokaupan uudistuksessa oli siis, että kaupan on pelattava saumattomasti yhteen Plandentin Microsoft Dynamics AX -toiminnanohjausjärjestelmän kanssa. Digia pystyi Plandentin AX-toimittajana tarjoamaan AX-yhteensopivan verkkokaupan alihankkijansa, hollantilaisen Sanan kautta.

Nyt esimerkiksi hintatiedot ovat aiempaa helpommin muutettavissa ja hallittavissa.

"Meillä on jatkuvasti käynnissä kampanjoita. Aiempi verkkokauppa ei taipunut hinnoittelupoikkeuksiin. Asiakas saattoi tehdä tilauksen melkein valmiiksi verkossa, mutta joutui kampanjaedun lunastaakseen soittamaan myyjälle", Lahikainen kertoo.

"Koko projektin ajan Digia ja Sanan tekninen toteuttaja ISM osasivat hyvin kertoa, mitkä toiveistamme olivat realistisia tai mitä vaihtoehtoisia toteutustapoja voisi olla. AX-toiminnanohjauksen tunteva Digia taas osasi ottaa huomioon, miten suunnitelmat istuivat toiminnanohjausjärjestelmään ja mitä muutoksia siihen ehkä vaadittaisiin."

"Koko projektin ajan hyvä fiilis"

Verkkokauppa toteutettiin scrum-projektina. Toimintatapa mahdollisti kaikkien Plandentin toimintamaiden; Suomen, Ruotsin, Norjan ja Viron tasavertaisen osallistumisen.

"Tämä oli minulle ensimmäinen scrum-projekti ja pidin toteutustavasta. Toteutetut ja tulevat muutokset käytiin läpi viikoittain, ja mikäli epäselvyyksiä ilmeni, online-pikapalaveri kutsuttiin koolle saman tien. Vaikeita tai epäselviä asioita ei jätetty taustalle odottamaan", Lahikainen kertoo.

Lahikainen kiittelee kaikkia projektin osapuolia joustavuudesta myös erilaisissa ongelmanratkaisutilanteissa. Pieniä ongelmia tuli esimerkiksi silloin, kun valtavaa, 120 000 artikkelin tuotemassaa alettiin ajaa verkkokauppaan.

"Digia ja ISM keskittyivät asiaan ja laittoivat todella resursseja siihen, että hidastus saatii nopeasti korjattua", Lahikainen sanoo.

Jämpti aikataulutus piti läpinäkyvän seurannan avulla. Käynnissä olevaa työvaihetta oli mahdollista tarkastella jatkuvasti suhteessa aikatauluun tai käytettyjä tunteja suhteessa budjettiin. Pienillekin ylityksille oli määritelty ns. "liputusrajat", jolloin mahdollisiin poikkeamiin päästiin nopeasti käsiksi.

"Tarkan seurannan ansiosta projektissa ei päässyt syntymään yllätyksiä", Lahikainen sanoo.

Millainen lopputuloksesta sitten tuli?

"Juuri sellainen kuin haluttiin. Siinä ajassa ja sillä rahalla mikä sovittiin. Koko projektin ajan oli hyvä fiilis", Lahikainen kiteyttää.