Skip to content

Case Ramirent

Kyllä Raimo tietää – Ramirentin mobiilisovellus tuo tiedonsiirron taskuun bisnesmahdollisuuksia

Rakentamiseen liittyvät laitteet ja koneet ovat vaativia siirtää ja huoltaa. Toimintaa helpottaa huomattavasti, jos laitteisiin liittyvä tiedonkulku ja prosessit saadaan sujumaan vaivattomasti. Ramirent otti käyttöönsä mobiilisovellus Raimon, jonka avulla olennainen laitetieto on koko ajan työntekijöiden saatavilla.

 

Ramirent Finland Oy on Suomen suurin rakennuskonevuokraamo ja maailmanlaajuisestikin yksi alan johtavista toimijoista. Kestävä menestys edellyttää dynaamisia ja nykyaikaisia ratkaisuja. Nyt Ramirent pyrkii mobilisoimaan mahdollisimman monia käytännön työhön liittyviä prosesseja. Yhtiö toteutti Digian kanssa mobiilisovellus Raimon, joka löytyy jo yli 500 työntekijän puhelimesta.

Raimo-sovelluksella pääsee tarkastelemaan ja hallinnoimaan esimerkiksi laitteiden statuksia ja tavaran palautuksia sekä tekemään tilausten keräilyä. Android-puhelimiin asennetun palvelun kautta on helppo pysyä kärryillä tilannetiedoista ja tarvittavista toimenpiteistä.

Mitä teimme

Millä teimme

  • React
  • Microsoft Azure
Digian tiimi yllätti meidät positiivisesti tehokkuudellaan ja nopeudellaan. Korjaukset tulivat saman tien ja koko ajan oli tekemisen meininki. Luottamus syntyy, kun toimittaja ymmärtää, mitä haetaan.

Esa Ravantti, IT Manager, Ramirent

Tagien kautta kiinni tietoon

Ramirentin sarjanumeroiduista vuokralaitteista puolet eli noin 30 000 vuokralaitetta on varustettu NFC-tagilla. Kalustokeskuksen työntekijät voivat Raimon avulla lukea tagit ja nähdä, mistä laite on tullut ja millaisella sopimuksella. Mobiilisovelluksella siirretään laite palautustarkastukseen, huoltoon tai varastoon.

”Sovellus palvelee parhaiten suurissa kalustokeskuksissa, joissa on paljon palautuksia ja toimitustapahtumia”, kertoo Ramirentin IT Manager Esa Ravantti. ”Meillä on valtavasti laitteita, joita vuokraamme ulos ja joita palautuu suuriakin määriä kerralla. Työntekijät voivat puhelimella tarkistaa kunkin koneen tiedot, esimerkiksi käyttötunnit, huollon tarpeen, seuraavan tilauksen ja oikean sijainnin.”

”Meidän toiminnan rakenne on sellainen, että laite voi olla vuokralla päivän tai neljä vuotta”, selittää Ravantti. ”Mobiilisovelluksen myötä tiedon saatavuus ja oikeellisuus ovat parantuneet merkittävästi.”

Selkeys tukee käyttöönottoa

Mobiilisovellus on integroitu ERP-järjestelmään, joka sekin on Digian aiemmin toteuttama. Toiminnanohjausjärjestelmästä dataa ohjataan sekä sisäisesti käytettävään Raimoon että asiakkaiden käyttöön tarkoitettuun RamiSmart-sovellukseen.

”Aiemmin ERP-järjestelmässä ei ollut mitään mobiiliominaisuuksia. Pihalla mentiin paperin ja kynän kanssa tarkistamassa laitteita ja verrattiin tietoja lähetyslistoihin. Mobiiliuden myötä meiltä säästyy valtavasti aikaa ja manuaalista työtä”, sanoo Ravantti.

Uuden toimintamallin käyttöönotto on aina suuri muutos työntekijöille. Raimon suunnittelussa keskityttiin erityisen paljon käytettävyyteen ja jalkauttamisen onnistumiseen. ”Veimme jo heti ensimmäiset versiot sovelluksesta arvioitaviksi käyttäjille, jotta varmasti saamme kaikki napit oikeaan järjestykseen. On ollut ilo huomata, kuinka nopeasti ihmiset ottivat uuden työkalun vastaan. Meidän toimipisteen vanhin työntekijä on varmaan innokkain käyttäjä”, Ravantti kertoo. ”Sovelluksen pitää olla niin yksinkertainen, että uudelle tekijälle tai alihankkijalle riittää kahden tunnin opastus.”

Esa Ravantti sanookin tykkäävänsä mobiilisovelluksista, koska niiden suunnittelu pakottaa keskittymään olennaiseen. ”Kaikki marginaalinen jää pois ja kokonaisuus täytyy pitää mahdollisimman simppelinä. Se vaatii selkeyttä ja fokusointia.”

Ripeästi käyntiin

Mobiilisovelluksen kehittäminen eteni vauhdikkaasti. Projekti alkoi helmikuussa 2018 ja jo huhtikuussa saatiin ensimmäinen versio jakeluun.

”Digian tiimi yllätti meidät positiivisesti tehokkuudellaan ja nopeudellaan. Korjaukset tulivat saman tien ja koko ajan oli tekemisen meininki”, kiittää Ravantti. ”Meillä on todella mutkaton kommunikaatio. Luottamus syntyy, kun toimittaja ymmärtää, mitä haetaan.”

”Digialla on vahva mobiilikehitystiimi ja osaamista integraatioissa. Halusimme myös saada järjestelmien koko toimitusputken samasta osoitteesta”, perustelee Ravantti yhteistyötä Digian kanssa. ”Yksi onnistumisen edellytys on ollut myös meidän oma, asialle omistautunut tiimi.”

Raimo on onnistuneesti käytössä ja samalla kehittyy jatkuvasti. Uusia toiminnallisuuksia ja prosesseihin liittyvää jatkojalostusta on tekeillä. Tarkoitus on saada mobilisoitua esimerkiksi varastojen välisiä siirtoja ja inventointia.

Parempaa palvelua asiakkaille

Edelläkävijyys ja digitalisaation hyödyntäminen on tärkeää koko Ramirent Groupille. Uusien ratkaisujen avulla liiketoiminta sujuvoituu ja tieto kulkee nopeammin ja virheettömämmin. Osa digitalisaatiota on myös ajantasaisen tiedon tuottaminen asiakkaiden käyttöön.

”Raimon myötä olemme asiakkaan silmissä viisaampia. On syntynyt monia nopeudellisia ja laadullisia parannuksia. Esimerkiksi laskutus on helpompi pitää oikeellisena, mikä lisää asiakastyytyväisyyttä. Uusi keräilyyn liittyvä ominaisuus sujuvoittaa toimitusprosessin alkupäätä ja parantaa toimituksen laatua. Toimitusvarmuus on se tärkein asia asiakkaille”, pohtii Ravantti.