Skip to content

Case Stockmann

Digikiihdytys ja uusi markkinapaikka ovat vastauksia markkinamurrokseen

Aiemmin vahvasti kivijalkaan nojannut Stockmann panostaa voimakkaasti digitaalisten ratkaisujen kokonaisvaltaiseen kehitykseen, johon kuuluvat niin verkkokauppa kuin asiakaskokemukseen vaikuttavat taustaprosessit. Stockmannin keskeisin verkkoliiketoiminnan kumppani on Digia, joka yhdessä Stockmannin tiimin kanssa vastaa stockmann.com ja Hullut Päivät -verkkokauppojen ylläpidosta ja kehityksestä.

 

Jykevä kivirakennus Helsingin keskustassa on monelle tuttu maamerkki. Keskeisellä paikalla kohoava tavaratalo on Stockmannin lippulaiva ja samalla myös olennainen osa pääkaupungin historiaa. Vaikka rakennus itsessään muistuttaa menneistä ajoista, on Stockmannin katse tiukasti tulevaisuudessa.

Yli 150-vuotiaassa yrityksessä eletään nyt uudenlaista murrosaikaa. Tutut kaupan alan teemat, kuten digitalisaatio, kuluttajien siirtyminen kivijalasta verkkoon ja monikanavaisuus ovat myös Stockmannilla muutoksen ajureina. Vuoden 2018 alussa aloitettu digikiihdytys valmistaa yritystä nyt siihen, että Stockmann-brändi pysyy relevanttina markkinamuutoksessa.

Millä teimme

  • Amazon Web Services (AWS)
Lähdemme siitä ajatuksesta, ettei meidän tarvitse olla parhaita kaikessa siinä osaamisessa, mitä tulevaisuuden kaupan rakentamisessa tarvitaan. Siksi meille on tärkeää tehdä yhteistyötä muiden osaajien kanssa, joiden kanssa rakennamme tulevaisuutta yhdessä. Digia on meidän keskeisin verkkoliiketoiminnan kehityksen kumppani ja näemme digialaiset hyvin vahvasti osana Stockmannin verkkokauppatiimiä.

Anna Salmi, CDO, Stockmann

Entistä laajempi tuotevalikoima asiakkaille

Digikiihdytys on tarkoittanut Stockmannille merkittäviä muutoksia. Aiemmin vahvasti kivijalkaan nojannut yritys ryhtyi hankkeen myötä panostamaan voimakkaammin digitaalisten ratkaisujen kokonaisvaltaiseen kehitykseen, johon kuuluvat niin verkkokauppa kuin asiakaskokemukseen vaikuttavat taustaprosessit.

”Vuoden 2018 aikana merkittävin myös ulospäin näkynyt askel liittyi tuotteiden saatavuuden lisääntymiseen verkkokaupassa. Nykyisellään verkkokauppa pystyy jo aika vahvastikin edustamaan Stockmannin koko tuotevalikoimaa ja tuomaan Helsingin tavaratalon tuotteet entistä paremmin kaikkien asiakkaiden saataville”, kertoo Stockmannin CDO Anna Salmi.

Tuotevalikoiman laajentaminen näkyi Salmen mukaan pian myös tuloksissa.

”Sen jälkeen, kun marraskuussa saatiin tuotevalikoimaa laajennettua, se näkyi myös verkkokaupan kasvuluvuissa, jotka ovat olleet komeaa katseltavaa.”

Tavoitteena aito kanavariippumattomuus

Click & Collect, toimitus tavaratalosta (ship-from-store), verkkokauppatilausten tekeminen suoraan myyjien tableteilta – Stockmannin verkkoliiketoiminnan uudistus ei ole tarkoittanut vain tuotevalikoiman laajentamista, vaan askelia sekä monipuolisempien toimitusmahdollisuuksien että aidon kanavariippumattomuuden suuntaan. Huhtikuussa 2016 avattu jakelukeskus Tuusulan Jusslassa on Salmen mukaan yksi keskeinen monikanavaisen liiketoiminnan mahdollistaja.

”Jakelukeskus on hyvin vahvasti automatisoitu ja nyt siitä aletaan saamaan kaikki irti. Tällä hetkellä 70 % tilauksista lähtee vuorokauden sisään, mikä on ollut meille merkittävä askel.”

Jakelukeskuksen lisäksi Stockmann toimittaa tuotteita myös suoraan tavarataloista, jos tuote on loppunut varastolta. Toistaiseksi tuotteet lähtevät Helsingin tavaratalosta, mutta ship from store -konseptia on suunniteltu laajennettavaksi koskemaan myös muita Stockmannin tavarataloja Suomessa. Joustavuutta asiakkaille tarjoaa myös Helsingin Click & Collect -piste, mistä verkkokaupan asiakkaat voivat noutaa tilauksensa joka päivä aina puoleen yöhön asti.

Markkinapaikka kasvattaa valikoimaa

Stockmann on ollut pitkään tunnettu tuotevalikoimastaan ja asiakaspalvelustaan. Kevään 2019 aikana avautuva muotiin, kauneuteen ja kodin designiin keskittyvä markkinapaikka tuo Stockmannin verkkokauppaan entistä kattavammin eri brändien tuotteita. Tilaaminen ja asiakaspalvelu hoituvat Stockmannin kautta, mutta tuotteet toimitetaan suoraan kumppanien toimesta.

”Tarjoamme brändeille luotettavan ja turvallisen markkinapaikan tarjota omia tuotteitaan, ja asiakkaille vakuuden tuotteiden laadusta. Tämä mahdollistaa meille myös matalan kynnyksen tuoda mielenkiintoisia brändejä asiakkaiden saataville. Voittajana ovat asiakkaat, jotka pääsevät nauttimaan laajasta tuotevalikoimasta”, Salmi tiivistää.

Vertailut Amazoniin lähtivät liikkeelle heti Stockmannin tiedotettua markkinapaikkasuunnitelmasta. Perustavanlaatuisia eroja kuitenkin löytyy.

”Meille tietenkin Suomi on ykkösmarkkina ja meillä on jo valmiiksi asiakkaistamme tietoa, jota voimme hyödyntää kotimarkkinoilla menestyäksemme. Lisäksi kyseessä on suljettu markkinapaikka, eli valitsemme itse partnerit, joiden tuotteita siellä tullaan tarjoamaan”, Salmi kertoo.

”Meidän ydinliiketoimintaamme on kauppapaikkana toimiminen. Markkinapaikan kaltaisen digitaalisen ekosysteemin rakentaminen on tässä luonnollinen askel eteenpäin. Teemme verkossa nyt sen, mitä olemme tehneet pitkään kivijalassa.”

Kumppanuudessa osaamiset täydentävät toisiaan

Digitaalinen osaaminen vaatii tänä päivänä syvää ammattitaitoa, ja harvalla yrityksellä on mahdollisuutta rakentaa kaikkea omasta takaa. Silloin on keskeistä löytää hyvät partnerit, joiden osaaminen täydentää kokonaisuutta.

”Lähdemme siitä ajatuksesta, ettei meidän tarvitse olla parhaita kaikessa siinä osaamisessa, mitä tulevaisuuden kaupan rakentamisessa tarvitaan. Siksi meille on tärkeää tehdä yhteistyötä muiden osaajien kanssa, joiden kanssa rakennamme tulevaisuutta yhdessä”, Salmi kertoo.

”Digia on meidän keskeisin verkkoliiketoiminnan kehityksen kumppani ja näemme digialaiset hyvin vahvasti osana Stockmannin verkkokauppatiimiä.”

Digia vastaa yhdessä Stockmannin tiimin kanssa stockmann.com ja Hullut Päivät -verkkokauppojen ylläpidosta ja kehityksestä. Hyvän yhteistyön taustalla on Salmen mukaan halu ratkaista kaikenlaiset haasteet yhteisvoimin.

”Jos on haasteita, niin ne otetaan aina käsittelyyn ja haetaan niihin yhdessä ratkaisu. Sitoutuneisuus Digian puolelta on ollut hyvin vahvaa.”

Kivijalan taika kestää aikaa

Digikiihdytyksen keskellä katseet keskittyvät verkkokaupan hankkeisiin. Miten käy itse Stockmannin tavaratalon uudenlaisessa digitaalisessa maailmassa?

Salmen mukaan Stockmannilla uskotaan verkon ja kivijalan vahvaan liittoon. Stockmannilla kivijalan elämyksellisyyteen on panostettu muun muassa tuomalla tavarataloon oopperaesityksiä ja kehittämällä ravintolapalveluita.

“Tavaratalo on sellainen oma kohtaamisen paikka, ja meillä on ollut kunnia ja ilo olla monelle perinteikäs ja tärkeä paikka, jossa kohdataan ystäviä ja perhettä, käydään ostoksilla ja vietetään aikaa. Ja sitä kautta se kokemus on eri asioita eri yhteydessä ja eri hetkessä”, Salmi kuvaa.

“Onhan tässä talossa sitä omaa taikaansa, joka sitten varmasti säilyttää pintansa myös tulevaisuudessa.”