case visit rovaniemi

Elämyksiä joulupukin kotikaupungissa


Visit Rovaniemi halusi uudistaa verkkosivustonsa ja tehdä niistä selkeämmät ja helppokäyttöisemmät palvellakseen paremmin niin turisteja kuin markkinointiorganisaatiota. Digia auttoi rakentamaan uuden sivuston, jossa huomioitiin hakukonelöydettävyys, käyttökokemus sekä sisällönhallinta.

mita-teimme.pngMitä teimme

milla-teimme.pngMillä teimme

  • WordPressElämyksiä joulupukin kotikaupungissa

Visit Rovaniemi halusi päivittää verkkosivustonsa palvelemaan paremmin sekä markkinointiorganisaatiota että tietoa etsiviä turisteja. Uudessa verkkosivustossa on panostettu selkeyden lisäksi eri kieliversioihin.

Rovaniemi on urbaani keidas keskellä arktista luontoa, jossa pohjoisen kulttuuri, satujen maailma ja vauhdikkaat aktiviteetit kohtaavat. Visit Rovaniemi on alueen matkailumarkkinointiin keskittyvä organisaatio, joka tekee Rovaniemeä tunnetuksi sekä kansainvälisesti vetovoimaisena matkakohteena, että erityisesti joulupukin virallisena kotikaupunkina – paikkana, jossa joulun voi kokea vuoden jokaisena päivänä.

Digia auttoi Visit Rovaniemeä uudistamaan verkkosivustonsa palvelemaan entistä paremmin Lappiin mielivien turistien tiedonhaussa. Aikaisempi Visit Rovaniemi -verkkosivusto oli epäloogisesti rakennettu, eikä sitä koskaan ollut tehty loppuun asti. Selkeillä sivustoilla on tärkeä merkitys turistien lisäksi myös markkinointiorganisaation käytännön työssä.

Tavoitteena kokonaisvaltainen kasvojenkohotus

“Pohjoisen eksotiikasta haltioitunut turisti haluaa saada helposti tietoa tulevasta matkakohteestaan: alueen luonnosta, kulttuurista, revontulista, keskiyön auringosta ja muista elämyksistä. Ja vaikka noin puolet kävijöistä on edelleen kotimaisia matkailijoita, pitää tietoa olla saatavilla useilla eri kielillä. Rovaniemen seutu vetää puoleensa turisteja kaikkialta maailmasta, ja vuosittain alueella mitataan jopa puoli miljoonaa yöpymistä. Tällä hetkellä erityisesti kiinalaisten kävijöiden määrä on hurjassa kasvussa”, kommentoi projektipäällikkö, Visit Rovaniemen sisällöntuottaja Henri Anundi.

Matkailuorganisaatiolle oli selvää, ettei maailmanlaajuisesti kiinnostavaa verkkosivustoa voinut jättää keskinkertaiseksi. Alkuvuodesta 2016 Digiaa pyydettiin tekemään tekninen auditointi, jonka tavoitteena oli selvittää, mitä sivustolle kannattaisi tehdä. Auditoinnin perusteella päätettiin rakentaa kokonaan uusi verkkosivusto. Visit Rovaniemi vakuuttui Digian asiantuntemuksesta ja yhteistyön sujuvuudesta ja valitsi yrityksen palvelun tekniseksi toteuttajaksi.

Projektin tavoitteena oli tehdä sivustolle kokonaisvaltainen kasvojenkohotus ja tuoda palvelu nykyaikaisempaan muotoon. Päätavoitteina oli lisätä sivuston hakukonenäkyvyyttä, helpottaa omaa tekemistä parantamalla sivuston sisällönhallintaa, sekä tärkeimpänä, parantaa sivuston käytettävyyttä ottamalla huomioon sivustolla kävijöiden todelliset tarpeet. 

“Tyypillisimpiä Rovaniemelle saapuvia turistiryhmiä ovat pariskunnat, kaveriporukat ja ehkä suurimpana ryhmänä perheet, joilla on pieniä lapsia. Rovaniemellä he voivat kokea autenttisen Lapin, sillä lähes kaikki tekeminen liittyy luontoon. Visit Rovaniemi -sivustolta he saavat keskitetysti kaiken tarvitsemansa tiedon paitsi Lapin luonnosta ja kulttuurista, myös alueen monista aktiviteeteista: tarjolla on poroajelua, revontulisafareita, moottorikelkkailua, lumikenkäilyä ja visiittejä poro- tai huskytiloille. Lasten matkan kohokohta on tietenkin joulupukin tapaaminen. Aikuiset haluavat tutustua Rovaniemen monipuoliseen ravintolatarjontaan ja ostosmahdollisuuksiin”, Anundi jatkaa.

Selkeillä sivustoilla on tärkeä merkitys turistien lisäksi myös markkinointiorganisaation käytännön työssä.

Helppokäyttöisyys suunnittelun ja toteutuksen ytimessä

Sivusto toteutettiin yhteistyössä paikallisen mainostoimisto Puiston kanssa, joka vastasi sivuston ulkoasusta. Sisällöistä vastasi Visit Rovaniemen Henri Anundi yhdessä 4–5 muun sisällöntuottajan kanssa. Digialta projektissa oli mukana yksi WordPress-kehittäjä, joka vastasi sivuston teknisestä toteutuksesta.

Verkkopalvelu siirrettiin Drupalista WordPress-alustalle, jotta sivuston päivittämisestä ja muokkaamisesta tuli Visit Rovaniemelle mahdollisimman helppoa. Samalla parannettiin sivustokonseptia ja tehtiin sivustosta yksinkertaisempi, hakukoneystävällisempi ja käyttäjäystävällisempi. Muun muassa sivuston kieliversioiden ominaisuuksia parannettiin niin, että käyttäjä ohjautuu automaattisesti oikeankieliselle sivustolle.

Visit Rovaniemi -sivustosta on joulukuussa 2016 verkossa suomen-, englannin- ja japaninkielinen täysversio. Pian sivustolle saadaan sisältöä myös saksaksi, ranskaksi, espanjaksi, italiaksi ja kiinaksi. Kieliversiot ovat erittäin tärkeässä roolissa, sillä puolesta miljoonasta yöpyneestä yli 50 prosenttia tulee ulkomailta.

Visit Rovaniemen Henri Anundi on erittäin tyytyväinen sivuston toteutukseen ja odottaa hyvää palautetta myös organisaatioon kuuluvalta noin 170 osakasyritykseltä:

“Luulen että matkailuyrittäjät ovat tällä hetkellä liian kiireisiä käymään netissä, mutta muutama on kyllä käynyt kehumassa uutta, freesimpää sivustoa. Kaikki toimii paremmin kuin edellisellä sivustolla.”

Tuttu brändi kaiken keskiössä

Tätä kirjoitettaessa jouluun on enää muutama päivä. Rovaniemellä eletään vuoden kovimman sesongin kiireisintä aikaa, ja kävijöiden vilske näkyy sekä kaduilla, Joulupukin Pajakylässä että tuoreella verkkosivustolla. Sen etusivulla pyörii video, jossa joulupukki saa halauksen.

Kuten uusitulla sivustolla todetaankin, kaiken toiminnan keskiössä on Rovaniemen Joulubrändi. Brändin ydin ja koko markkinoinnin keskeisin hahmo on joulupukki: se kaikkein arvokkain maailmalla tunnettu asia, joka erottaa Rovaniemen muista kaupungeista ja matkakohteista. Yhä edelleen monet luulevat valkoparran asuvan Korvatunturilla. Brändin tavoitteena on korjata tämä yleinen väärinkäsitys, sillä tietenkin joulupukin virallinen kotikaupunki on Rovaniemi. Kaikkien rakastaman hahmon voi myös tavata Rovaniemellä vuoden jokaisena päivänä, joulupukin omassa pajakylässä.

Digian ja Visit Rovaniemen yhteistyö jatkuu projektin kakkosvaiheella vuoden 2017 kevään aikana. Ensin on kuitenkin hetki seurattava, miten vasta julkaistu sivusto lähtee toimimaan.

“Nyt ollaan saatu sivusto hyvään peruskuntoon. Keväällä on hyvä lähteä lisäämään uusia hienouksia”, Anundi vihjaa, mutta ei vielä suostu paljastamaan enempää tulevista suunnitelmista.