Skip to content
ERP

Mitkä ovat hyvän WMS-järjestelmän ominaisuudet?

Moderneilla WMS-järjestelmillä varaston toiminnassa voidaan saavuttaa merkittäviä kustannus- ja aikasäästöjä, kun taas jäykkä järjestelmä voi pahimmassa tilanteessa estää sujuvan työn. Käymme tässä blogissamme läpi hyvän varastonhallintajärjestelmän tärkeimpiä ominaisuuksia.

Joustavuus on nykypäiväisen varastonhallinnan avainsana. Yritysten liiketoiminnan tarpeet ja prosessit ovat jatkuvassa muutoksessa, ja varastonhallinnan järjestelmien täytyy kehittyä ja kasvaa näiden muutosten mukana. Valitettavan usein järjestelmien jäykkyys kuitenkin estää sujuvan työn tai järjestelmien kehittäminen on todella hidasta ja kallista, jolloin kehitystyö saattaa jäädä kokonaan tekemättä. Parhaimmillaan toimiva WMS-järjestelmä voi kuitenkin tukea liiketoiminnan tavoitteita minimoimalla kustannus- ja aikatauluriskejä, lyhentämällä projektien läpimenoaikoja sekä helpottamalla työntekijöiden arkea. 

Parhaiten edut ja hyödyt saavutetaan, kun WMS ja ERP toimivat yhdessä järjestelmässä: yhdellä sopimusosapuolella on tällöin kokonaisvastuu toimituksista ja esimerkiksi ERP-ratkaisun päivittyessä myös WMS-toiminallisuudet päivittyvät ilman erillistä rajapintojen testaamista – tämän toiminnallisuuden merkitys korostuu erityisesti jatkuvasti päivittyvissä pilviympäristöissä. Jos siis organisaatiossasi on aika hankkia tai vaihtaa WMS-järjestelmä, kannattaa kenties harkita ERP-ratkaisua, jossa WMS on sisäänrakennettuna – tällöin järjestelmä tukee todennäköisemmin organisaatiosi tarpeita myös tulevaisuudessa.

Lue myös blogi: Miten onnistua tukkukaupan ERP-projektissa? Huomioi nämä 3 näkökulmaa

Mutta mitä itse WMS-järjestelmässä sitten pitää olla kunnossa, jotta nämä edellä mainitut hyödyt voidaan saavuttaa? Lue huomioitamme alla olevasta listauksesta.

Hyvän WMS-järjestelmän ominaisuuksia:

1. Yhtenevät perustiedot

Toimivassa WMS:ssä samat perustiedot löytyvät läpi järjestelmän, eikä se vaadi manuaalista tai ajastettua synkronointia. Käyttäjän ei tarvitse tällöin miettiä, onko nimikkeet oikein tai löytääkö hän asiakkaan ja toimittajan tiedot helposti.

2. Reaaliaikainen tiedonkulku

Hyvässä järjestelmässä kaikki keinotekoiset muurit ERP:n ja WMS:n väliltä on poistettu, jolloin kaikki ERP:n tieto on reaaliajassa käytettävissä WMS:ssä. Niin reaaliaikainen varaston tilanne kuin myynnin ja ostojen jälkitoimitusten käsittely löytyvät ajantasaisena järjestelmästä.

3. Kattava raportointi

Yksilöllisten tarpeiden mukainen ja kattava raportointi on WMS-järjestelmän selkäranka. Tehokas ja yhtenäinen raportointi- ja analysointiratkaisu mahdollistaa tilannekuvan muodostamisen sekä toiminnan ennustamisen ja seurannan. Valmiiden analysointipohjien ja raporttien avulla tietoa voi siirtää nopeasti myös ulkoisiin raportointijärjestelmiin analysointia varten.

Tutustu Digian datan ja analytiikan osaamiseen 

4. Tehokas hyllytysalusta

Työn sujuvuuden varmistamiseksi hyllytysalustan käytön on oltava sujuvaa niin sisäisissä siirroissa kuin tuotteiden ja erien saapuessa tai tuotannon valmistumisen yhteydessä. Hyvässä varastonhallintajärjestelmässä myös hyllytyksen ohjaus tietyn luokittelun tai ominaisuuksien perusteella on sujuvaa.

5. Helpot työjonot

Työjonoajattelu tuodaan tehokkaassa WMS:ssä mukaan kaikkiin tehtäviin (keräilyyn, hyllytykseen, siirtoihin, inventointiin jne.), ja näiden tehtävien ohjaus ja priorisointi on sujuvaa. Esimerkiksi keräyslistojen rakentaminen on joustavaa ja kuittaukset tai muutosten tekeminen näille listoille on helppoa.

6. Vaivaton varastopaikkojen suunnittelu

Varastopaikkojen suunnittelu tuotteiden ominaisuuksien perusteella (esim. paino, mitat, lavamäärä, lämpötila tai nimetty käytäväväli) onnistuu näppärästi ja järjestelmässä säilyy aina mahdollisuus muokata valintoja manuaalisesti. Esimerkiksi menekkituotteet saa helposti sijoitettua alapaikoille nopeampaa keräilyä varten.

7. Monipuoliset inventointitavat

Hyvästä WMS:stä löytyy monipuolinen tuki inventoinnille ja järjestelmä mahdollistaa monipuoliset inventointitavat: esimerkiksi inventoinnin tapahtumien suorittamisen yhteydessä, massa- ja pikainventoinnin sekä kiertävän inventoinnin.

8. Saumattomasti toimivat päätelaitteet

Käyttäjän arjen helpottamiseksi erilaiset päätelaitteet toimivat hyvässä WMS:ssä saumattomasti. Oli kyseessä sitten käsipääte, trukkipääte, tabletti tai työasema, noudattavat kaikki samaa toimintalogiikkaa muun järjestelmän kanssa, jotta tieto liikkuu helposti.

Tutustu kattaviin mobiilipalveluihimme täältä 

9. Vaivattomat käyttöliittymä

Käyttäjäystävällisen järjestelmän käyttöliittymät toimivat erilaisten päätelaitteiden kanssa ilman päänvaivaa. Käyttäjä pääsee suorittamaan tehtävänsä helposti ja ilman turhia klikkauksia, jotka hidastavat varastotyöskentelyä.

10. Helpot integraatiot

Varastonhallintajärjestelmän integrointi muihin järjestelmiin täytyy olla saumatonta ja helppoa. ERP:n, kuljetusjärjestelmien ja kymmenien muiden rajapintojen pitää toimia kitkattomasti.

Lue lisää Digian integraatiokyvykkyyksistä täältä 

Digia on kokenut kumppani varastonhallinnan ratkaisuissa

Olemme Digialla jo vuosia ratkoneet asiakkaidemme kanssa heidän ERP- ja WMS-haasteitaan. Asiakkaan tarpeiden mukaan pystymme tarjoamaan asiantuntemustamme niin Dynamics 365, Digia Enterprisen sekä NetSuiten ratkaisuissa. 

Millä mallilla varastonhallinta on teidän organisaatiossanne? Haluaisitko kuulla lisää varastonhallinnan moderneista ratkaisuista?   

 

Tilaa blogikirjoitukset sähköpostiisi